42 123
發新話題

打野戰(Field Firing)

引用:
原帖由 coldstreamer 於 11-12-2008 10:41 發表

講真呢啲係基本嘢, 做得遠足教練應該要識. 不過我都聽過唔少 so called 遠足教練講話香港嘅磁差好少, 唔計都得. 但係睇番最近嘅 1:20,000 地圖, Zone 49Q 磁差係超過 60 mils, 即係一千米 ...
基本跟小徑行就無問題. 因為相差十度八度你都會跟得到那條小徑.
若剷林就要計埋囉.
不過因為少用所以都唔識計囉!

引用:
原帖由 tango10 於 11-12-2008 10:58 發表

基本跟小徑行就無問題. 因為相差十度八度你都會跟得到那條小徑.
若剷林就要計埋囉.
不過因為少用所以都唔識計囉!
所以啲遠足教練成日教人用什麼三點測量法搵自己位置, 但又唔講埋要加減 GMA, 搞到搵出嚟個三角形牛乸咁大, 搵咗半日都係唔知自己喺邊.

引用:
原帖由 coldstreamer 於 11-12-2008 11:09 發表

所以啲遠足教練成日教人用什麼三點測量法搵自己位置, 但又唔講埋要加減 GMA, 搞到搵出嚟個三角形牛乸咁大, 搵咗半日都係唔知自己喺邊.
咁就要估估吓囉, 通常教練會安排你在某些容易知道的位去做,
例如山尖, 路交, 小村咁就容易估. 否則如你所說.
(不過佢通常會帶備gps)

回復 33# 的帖子

香港日日移山填海,好多都面目全非,打多d Beaing 囉 香港小島多............睇島最高點不要睇岸邊............因潮水高低
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 11-12-2008 21:07 發表
香港日日移山填海,好多都面目全非,打多d Beaing 囉 香港小島多............睇島最高點不要睇岸邊............因潮水高低
咁香港的郊野又未至於開山劈石, 基本上都維持到.

回復 16# 的帖子

ms試過打gpmg五發單發都係五秒咋
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 11-12-2008 21:07 發表
你又知不知全港嘅平水"零"在那裡???

在香港,行山可睇山站(黑白Mark圓柱)確認大約高度...

引用:
原帖由 coldstreamer 於 11-12-2008 11:09 發表

!!DEA都教我哋用三點測量法
Back Bearing x 3 找返自己位置
我覺得在香灣OKAY

Coldstreamer教過三個"北" + + - -
但少用,一早忘記了...

引用:
原帖由 B20_hk 於 11-12-2008 22:05 發表

你又知不知全港嘅平水"零"在那裡???

在香港,行山可睇山站(黑白Mark圓柱)確認大約高度...
天馬艦.

引用:
原帖由 tango10 於 11-12-2008 22:52 發表

天馬艦.

gps...仲方便過eps

引用:
原帖由 MS 於 10-12-2008 01:18 發表
field firing 是實彈射擊........所以只得在青山靶塲才可以有足夠地方
果到睇過有D人係到玩模型車.....
唔G仲有無呢

42 123
發新話題