42 123
發新話題

很爆的Intellect 1400mAh

很爆的Intellect 1400mAh

大家小心~!!
友人在家义爆9.6V Intellect 1400mAh電,他用的义機是EX-15,用2A义,义了數分鍾後有輕微燶味及"滋滋"聲,電池發滾,隨即拔插頭,但仍有"滋滋"聲,未幾電池即"碰"一聲爆開,滿房黑煙,其中一顆電池爆飛撞崩牆,另有一顆打在友人側腹,慶幸只紅了少許,未有造成嚴重破壞乃不幸中之大幸....
勇猛的友人為證實與义機無關,於清理案發現場後繼續多义三排電,一切正常,結論為該9.6V Intellect 1400mAh電屬不良品...........

thx! c兄 請問 Intellect是否同 dog dog(國狗)一齊買的?

你短路

仲想試下intellect tim...

與電池無關
是電線或焊接有問題
導致短路

我之前都試過爆

引用:
原帖由 laurence 於 16-10-2007 11:14 發表
與電池無關
是電線或焊接有問題
導致短路
我果條冇焊過都爆呢

請問電是剛剛新買的?或是已用了一段時間?有沒有得追intellect?

引用:
原帖由 Goblin 於 16-10-2007 12:25 發表
請問電是剛剛新買的?或是已用了一段時間?有沒有得追intellect?
我買左2-3個星期ja
電d家野應該冇得換架

用2A叉1400mah電?!
睇落舊電似係自己焊

我知你果條電冇焊過
但冇人焊唔通D電會自行結合

因intellect只是生產電池
焊接的電是各大小不知名廠方(焊接後利潤高D)
他們買入intellect電池
自行焊接組裝

組裝出現問題
導致短路
想追究intellect
Don't be silly

睇個setup, 唔通係8.4 1400再外加一粒?

引用:
原帖由 laurence 於 16-10-2007 14:08 發表
我知你果條電你冇焊過
但冇人焊唔通D電會自行結合

因intellect只是生產電池
焊接的電是各大小不知名廠方(焊接後利潤高D)
他們買入intellect電池
自行焊接組裝

組裝出現問題
導致短路
想追究intel ...
但係外判左都冇理由禁易爆架
最衰係爆果下入面d粉會彈出黎果下先

引用:
原帖由 leolau9876hk 於 16-10-2007 15:47 發表

但係外判左都冇理由禁易爆架
最衰係爆果下入面d粉會彈出黎果下先
唔係"外判".....係不知名廠商"自行組裝"....
外判既qa責任在intellect(當然回收左之後佢自然會同外判商追)
自行組裝既qa責任在不知名廠商(我買ca d 件整左一支成槍出黎賣比你,之後支野壞左你會同我追定同ca追?)
差好遠架師兄......

我有兩舊,兩舊都差過幾十次~好彩無事!!

42 123
發新話題