17 12
發新話題

「老防」這個名字,是否有點兒像黑社會呢?

「老防」這個名字,是否有點兒像黑社會呢?

一個"老防"老兵個Blog
內容和MS兄一樣精彩

http://hk.myblog.yahoo.com/larrykkwu

可能同ms兄識架喎
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

有幾會架!!!

佢兩個的故事是一個時代的歷史

也是一個被特區政府忘掉的歷史

特區政府班高官, 昨日說了明天已經話唔記得啦!
仲要十幾年前的英偽治時期!

引用:
原帖由 tango10 於 20-3-2008 10:37 發表
特區政府班高官, 昨日說了明天已經話唔記得啦!
仲要十幾年前的英偽治時期!
老友
你都應該出回憶錄

引用:
原帖由 B20_hk 於 20-3-2008 10:44 發表

老友
你都應該出回憶錄
我只服務左四年咋, 邊有咁多野寫噃

[quote]原帖由 tango10 於 20-3-2008 11:20 發表

我只服務左四年咋, 邊有咁多野寫

呀! 唔知點解, 每次夏天老防樂隊一出, 通常都會落雨.
最尾個次解散會操預演, 一打個大鼓, 跟住就即刻落大雨, 全場人都笑晒!

我想問hk的英軍有無用l85?

引用:
原帖由 jackytkh 於 21-3-2008 10:34 發表
我想問hk的英軍有無用l85?
你講邊班先....當年香港咁多人著DPM

引用:
原帖由 tango10 於 21-3-2008 00:08 發表
呀! 唔知點解, 每次夏天老防樂隊一出, 通常都會落雨.
最尾個次解散會操預演, 一打個大鼓, 跟住就即刻落大雨, 全場人都笑晒!
嗰幾年都不停落雨

引用:
原帖由 皇家御貓 於 21-3-2008 16:43 發表

你講邊班先....當年香港咁多人著DPM
九十年代正規用L85A1
八十年代正規用L1A1, L2A3... ...
在之前 Lee Enfield, Sten 都有

引用:
原帖由 B20_hk 於 21-3-2008 23:50 發表

九十年代正規用L85A1
八十年代正規用L1A1, L2A3... ...
在之前 Lee Enfield, Sten 都有
有老兵透露...SA80出左無耐就即刻送左D比華記試....

個blog 幾正wo

引用:
原帖由 皇家御貓 於 22-3-2008 02:08 發表

有老兵透露...SA80出左無耐就即刻送左D比華記試....
我見嗰把八十年代未九+年代頭已用緊

17 12
發新話題