36 123
發新話題

上戰場了

上戰場了

隻狗好型~~~~

儀仗狗

唉...又一班英兵唔知為乜去打仗

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:17 發表
唉...又一班英兵唔知為乜去打仗
英軍好喜歡參加一些較小規模的衝突, 例如北愛.
可以試驗武器, 驗證戰術, 讓士兵有實戰機會又唔想搞到收唔到科.
當英兵是一份職業, 當然是為薪金及升遷.
為與趣可以參加TA.

引用:
原帖由 tango10 於 25-6-2008 10:57 發表

英軍好喜歡參加一些較小規模的衝突, 例如北愛.
可以試驗武器, 驗證戰術, 讓士兵有實戰機會又唔想搞到收唔到科.
當英兵是一份職業, 當然是為薪金及升遷.
為與趣可以參加TA.
冇錯, 英軍全係職業軍人, 美國, 中國都係. TA係後備軍, 以前係用作本土防衛, 而家亦跟正規一樣出戰, 亦出相同人工, 但因訓練冇正規好, 如果想自殺, 為興趣可以參加TA.

英軍實在唔多兵, 但為幫美國而打伊拉克, 英國好多人都唔支持. 唔係為試驗武器, 驗證戰術, 讓士兵有實戰機會又唔想搞到收唔到科....而家真係唔知點係伊拉克收科!
井底之蛙, 啋你都傻!

小弟以前玩開步操..對英軍guard division都幾有興趣知多d..
其實我想問好似irish guard....coldstream guard ..scott guard果d英軍部隊..
見佢地除左執作儀仗任務之外都會上戰場..
其實guard division 編制係點??

thx

英軍的部隊都以團營為單位, 相對美國動輒以師為單位, 人數實在太少.
當戰時動員時, 就會調動TA, 而大多的TA的訓練都是由正規相同部隊的職業軍人負責(PSI).
而好多TA本身亦是由全職軍人轉職. 當年防衛軍亦有從水雷炮謝調軍官負責訓練.

引用:
原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 19:26 發表

冇錯, 英軍全係職業軍人, 美國, 中國都係. TA係後備軍, 以前係用作本土防衛, 而家亦跟正規一樣出戰, 亦出相同人工, 但因訓練冇正規好, 如果想自殺, 為興趣可以參加TA.

英軍實在唔多兵, 但為幫美國而打伊拉克, ...
唔好意思,純粹分享下。

小弟都做過TA,又唔係話想"想自殺, 為興趣就一定要參加TA.".....
雖然我地成日被正規"串"我地係STAB ....Stupid TA Baster。

但我想講,我地裡面都有人去selection過做SAS, 我嘅朋友都有份去打過"亞里巴巴"....
我個RSM都有份打過福克蘭戰役....我都有份去搜過炸彈....曾幾何時都驚過會比愛爾蘭共和軍炸死。

我地都有突擊隊,傘兵同正規一齊作戰.....當得兵就有心理準備.....大家都係去做嘢...
所以無必要講..TA.....Regular...誰比誰好等云云......Regular入面嘅人可能會有人讀到PhD.....但TA裡面就一定有人讀到去PhD

初返嚟香港嘅時候....識到一位人兄係當年防衛軍中尉.....佢知到我嘅背景之後
佢竟以野生禽鳥 - "野雞" 一詞嚟形容曾經做過TA嘅人, 不是話要他嘗識...當交過朋友而已...我想也不需用到"野雞"一詞來嘛...

那時的他都四十有六卻還是一名"中尉"而已....他亦只不過是一名香港去英國寄居TA嘅attachment 而已....."野雞","中尉".....大家看起來都不相伯仲....
其實大家都係做嘢...無需去到咁....

唔好介意,純粹吹水.....

引用:
原帖由 cocacola 於 27-6-2008 05:40 發表

唔好意思,純粹分享下。

小弟都做過TA,又唔係話想"想自殺, 為興趣就一定要參加TA.".....
雖然我地成日被正規"串"我地係STAB ....Stupid TA Baster。

但我想講,我地裡面都有人去selection過做SAS, 我࢚ ...
小弟 Regular 22 years 退役後都做過幾年TA, 我既意思係本來TA係local defend, 但現在兵唔夠而派TA同Regular一齊去打....實在因TA並無全職訓練, 無論體力, 技巧,知識在軍人生活中係比regular差的, 所以, 我本人就不贊成而家年青人去做TA. 打仗唔惦會死架!
如果師兄認為我講錯, 咁我向你認錯就係叻! 而家快d去參加TA啦!

再者PhD學歷唔會擋子弹, 有PhD都會比敵人打死, 當兵係講體力, 技巧, 勇氣及訓練.

井底之蛙, 啋你都傻!

軍隊可以用樂器代替武器互相比拼, 一樣可以大步走進別國, 無需勞師動眾, 死傷慘重!
http://www.youtube.com/watch?v=3oUzpXYA-6M&feature=related

各位ms越老越蒙,第一見題答咀所以有時答非所問,第二有時無心機由頭睇到尾,加上新制ms寫d字細到睇唔到
關於北愛問題,你見出兵前.........立刻攪掂!(美國佬好多祖先神主牌在北愛)如果美國關水喉北爰新x黨立即收檔,從此解决北愛問題,如果你個老友咁幫到你.........你無理由唔撐佢,仲有武器軍備等唔用都過期,難得有老細找數有何不可,軍人往往死於政治,民人政府管軍人,政府話出兵軍人就開工,補充一句英國打伊有死錯人咩,無着數..........睇真d 科xx到今時今日仲有大水喉射住英國,無科xx戰爭英美可打入亞拉伯世界咩!所以軍人最好唔用腦!"點解啫"lee 句留番同女朋友講!
有話補充 TA 後備兵入伍六個月內包上戰塲為期六個月,MS個老友巳去過三次,所以英國 Medal有Bar 制度,第一次去有medal 以後俾条 BAR就算數!

尊重人格, 請勿抄習

回復 11# 的帖子

學古時一國泒一個勇士,生死定勝負,旁覲者可以投注!如果全塲都買jchan勝.你就明喇簡單又方便!
尊重人格, 請勿抄習

TA在英國可算是一種用少錢養多兵的制度.
水雷炮新兵要學足八個星期才用.22打靶.
老防新兵第九日就要燒7.62實彈.
TA訓練不足與資源分配有關.
打起仗來要全民動員(一, 二次大戰時), 正規本地訓練時間都一樣-戰場會教你. 生死各安天命, 話知你有幾多資源.

引用:
原帖由 阿德 於 27-6-2008 02:43 發表
小弟以前玩開步操..對英軍guard division都幾有興趣知多d..
其實我想問好似irish guard....coldstream guard ..scott guard果d英軍部隊..
見佢地除左執作儀仗任務之外都會上戰場..
其實guard division 編制係點 ...
係基本步兵編制.
井底之蛙, 啋你都傻!

36 123
發新話題