42 123
發新話題

假如你係香港CID!

假如你係香港CID!

各位假如你係香港CID你會有支sig DC250?你會有什麽顧慮呢!
請讓ms帶頭講一句
這是什麽Action的Pistol,要留意什麽地方?

尊重人格, 請勿抄習

首先要明白什麽叫做Single Action
Single Action支槍未cock gun 是不可以扳機(無反應)例如HP Browning,
Double Action未cock gun也能板機(真槍請留心安全)例如PP Walther
有些是全Single Action 例如 ruger blackhawk
尊重人格, 請勿抄習

回復 2# 的帖子

這一支全S/Action(必需cock起撞鎚才可以發射
咁CID支新野叫什麼呢,是全D/Action,換句話說舊式所謂D/Action是第一粒D/Action.........發射後回復S/Action!當然第一槍可S/A 或D/A喇!
果支CID新野應叫Full D/Action每一次發射都是撞鎚起到最後...............每發射都起到最後才撞向撞針?

尊重人格, 請勿抄習

這支PP有保險掣控制當保險制關了撞鎚撞不到撞針
尊重人格, 請勿抄習

這一支Sig250DC...........本人祝全港警察永不會................

pistol之通病
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 11-7-2008 20:22 發表

這一支Sig250DC...........本人祝全港警察永不會................

pistol之通病
佢Jam 彈定個彈頭跌左出黎牙

我最怕有高官自作聰明, 貪平大手入D第三世界國家造9mm比平時出勤D歐製高級警槍用

引用:
原帖由 J-10 於 11-7-2008 21:42 發表

佢Jam 彈定個彈頭跌左出黎牙
估計係jam彈
睇黎除左左輪之外 所有手槍都會...

引用:
原帖由 Rager 於 11-7-2008 21:48 發表

估計係jam彈
睇黎除左左輪之外 所有手槍都會...
左輪唔會卡彈...
但會卡輪= =

引用:
原帖由 auhokan 於 11-7-2008 22:07 發表

左輪唔會卡彈...
但會卡輪= =
可以針打唔正火帽

回復 9# 的帖子

唔明!
尊重人格, 請勿抄習

回復 10# 的帖子

左輪最怕斷撞針,過期子彈セ槍都唔响喇!
尊重人格, 請勿抄習

回復 7# 的帖子

sig係好槍,lee支225dc係加重扳機之重量加強安全喎!其實唔加都好安全?
尊重人格, 請勿抄習

SIG 250dcc 係全雙動作自動上膛手槍(即半自動手槍)。 就將撞鎚拉後,粒撞鎚都唔會'棘'起,只會翻返原位。

扮機拉力我估(親身扣過板機)係10-12磅,輕過只軍裝左輪(15磅)。

jam 彈顧然之最怕。另外,由於每次開更(或收更),唔似左輪,就甘入左彈(或退彈)就得。係要上入彈匣(或退彈匣),根住拉一下滑架上膛(或退彈)。

唔好睇小呢一下動作,對於有槍械安全意識既警務人員,唔係問題。但對於果d係loading bay 都會玩玩下,或者'懵地卡羅'人員來講,頭一排可能會認真d。當習慣左拎住呢支槍當更既感覺既時後,每次上膛退膛,乜野事都可能發生(例如左手拉後滑架時,右手食指唔知點解放左去扮機護環內)。

最怕d警員拔出扣到雞走火...

42 123
發新話題