26 12
發新話題

LEICA NOCTILUX-M 50 MM F / 0.95 ASPH

LEICA NOCTILUX-M 50 MM F / 0.95 ASPH

比我o個支canon大左成級

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

我都睇到....個價錢嚇死人

幾抵呀... Digital back都幾廿萬啦,六七萬,濕碎啦!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-9-2008 21:32 發表
幾抵呀... Digital back都幾廿萬啦,六七萬,濕碎啦!
係最少廿幾三十萬
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-9-2008 21:32 發表
£6290=HKD$87,072.863

呢支係咪叫鏡神...

虛榮.................
酸o既.............................
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 ATM 於 16-9-2008 21:36 發表

£6290=HKD$87,072.863
f/0.95....影出黎清晰位好細...真係好用咩??
近$90k...要枝684好過

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-9-2008 00:41 發表

你唔識欣賞je~

雖然係唔值!

leica發錢寒. 之前limited last 100 noctilux 又話唔會再出, 依家又彈枝0.95出黎, 做要absurdly overpriced... 普通noctilux先做緊5-6萬  m8.2又係貴到離晒大譜
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回復 9# 的帖子

你有枝noctilux係身份的象徵... leica同canon/nikon依D係唔同層次
你都可以話0-100 3秒同4秒無乜分別, 點解要俾多咁多錢
依D叫diminishing marginal returns
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 17-9-2008 00:53 發表
你有枝noctilux係身份的象徵... leica同canon/nikon依D係唔同層次
你都可以話0-100 3秒同4秒無乜分別, 點解要俾多咁多錢
依D叫diminishing marginal returns
L鏡/金圈 真係行埋一邊...Contax都係咁話...

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-9-2008 00:41 發表

好多鏡唔應該以sharp 唔 sharp 評價

鏡頭除咗sharpness , 仲要計個變形同埋色像還原

例如 Canon 枝 50 F1.0 同 Leica 枝 50F1.0 , Leica嗰枝暗位保留到的 detail 會比 canon嗰枝多 , 用 PS 時tune Highlight/shadow 就會見到 , 甚至 EF 50/1.4都冇咁多

信不信由你 , 但leica枝枝都有價 , 係有道理咖

引用:
原帖由 Anaemia 於 18-9-2008 12:56 發表

好多鏡唔應該以sharp 唔 sharp 評價

鏡頭除咗sharpness , 仲要計個變形同埋色像還原

例如 Canon 枝 50 F1.0 同 Leica 枝 50F1.0 , Leica嗰枝暗位保留到的 detail 會比 canon嗰枝多 , 用 P ...
重有d散景呢~ 重有d用料呢~ 重有hand-made呢~

26 12
發新話題