24 12
發新話題

唔知點揀好.

唔知點揀好.

各位師兄
小弟之前打算買sony Sr12 加買 letus mini 35mm adapter 加rod system加 nikon mount 拍下片,
但自從Canon EOS 5D Mark II 發佈後,
雖然DV,DSLR 係兩樣野 , 但又幾心動 ,
兩個套餐價錢差得唔多

一直諗緊點揀好 , 各有各好 (包括file format:AVCHD隻*.mts vs MPEG-4 H.264 Mov)AVCHD 隻mts 我要convert format 先入AfterEffect cs3 or Premiere ,canon 隻Mov就唔駛....

如果只可揀一樣買
各高人比著你地會點做??
試過係其他forum 問但無good reply

btw , Canon 5D MarkII 係咪一段片最多12 mins? 定一張card 最多12mins?

"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

一個檔案最長12mins(想知的或者可以行開ok/7仔睇下pc媽cat的報導)

除非你可以手動對焦唔係唔好諗5d2
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

我覺得係兩樣野來的....
Sony你果set就係主打拍片 only....5D就係相機送拍片功能....
如果你唔係拍長片既...買5D好似重開心d,可以影埋相...
不過鏡頭都係問題.....你買Nikon mount買Ai鏡可以好平...5D都得,不過要買埋mount...(你兩樣都要手動對焦ga la~)

格式果d野我唔識ga la...如果係拍短片,5D就夠...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-11-2008 13:37 發表
我覺得係兩樣野來的....
Sony你果set就係主打拍片 only....5D就係相機送拍片功能....
如果你唔係拍長片既...買5D好似重開心d,可以影埋相...
不過鏡頭都係問題.....你買Nikon mount買Ai鏡可以好平...5D都得,不過要 ...
咁5D 真係好似開心d
最衰我未用過Canon機
係咪5D2 用番L 鏡會好D ?
24-70 f/2.8 L 定 24-105 f/4 L

"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

引用:
原帖由 bonzonie 於 25-11-2008 13:46 發表

咁5D 真係好似開心d
最衰我未用過Canon機
係咪5D2 用番L 鏡會好D ?
24-70 f/2.8 L 定 24-105 f/4 L

我開始覺得canon 影出o黎的野其實唔係太好
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-11-2008 14:51 發表

因咩咁講呢????

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-11-2008 14:51 發表

太柔??

引用:
原帖由 101653 於 25-11-2008 15:46 發表

太柔??
其一

引用:
原帖由 亞龍 於 25-11-2008 15:40 發表
因咩咁講呢????
柔左少少同埋佢個對焦唔係好準

當然唔係影唔到好的相,不過出press,同一張野要影多1,2張做保險

用canon做搵食機難d d,一般自用問題唔大

回復 9# 的帖子

ya, u do have your point

莊家講左重點野呢.....

而家我幫人地影function影畢業相....發覺...都唔知對焦有事定係支鏡移焦...成日都唔中焦...
色軟就一定ga la...我成日覺得黃過頭....雖然Nikon就冷過頭....不過起碼佢有綠色...
但係影人就真係冇野好講....加埋燈真係wonderful...

即使係咁...我覺得5Dmk2入得過....(頭先去豐澤百老,d現貨已經去哂....重見到人攞貨)
鏡....我覺得而家入 24-105 好d....24-70 係好, 不過怕佢出新版, 用住 24-105先....(不過24-105個range真係好好用)
加多支小小白IS同埋17-40....小三元,夠哂玩! (光圈唔夠iso補啦..)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-11-2008 21:24 發表
莊家講左重點野呢.....

而家我幫人地影function影畢業相....發覺...都唔知對焦有事定係支鏡移焦...成日都唔中焦...
色軟就一定ga la...我成日覺得黃過頭....雖然Nikon就冷過頭....不過起碼佢有綠色...
但 ...
多謝各師兄贈言
細佬已決定敗部mk2
正等待財政大臣之救市撥款

引用:
原帖由 bonzonie 於 25-11-2008 21:36 發表

多謝各師兄贈言
細佬已決定敗部mk2
正等待財政大臣之救市撥款
期待師兄開箱!

影video搵食千祈唔好買5d2. 拎自己生路較飛.
5d2做到的bokeh係基本上無DV追到, 但係其他function, 其中最重要包括focusing, metering, extension, etc. 都唔夠DV追.
mov=jpeg, mts=RAW. 你決定. 不過要轉mts的確好屎忽鬼. 除非你有最新內置H264 decoding chips既display card.. 如果唔係.... 哼哼哼.. 買macpro都得啦....
一張卡12分鐘真係問題. 同埋電, 段估你落左直度,2粒滿電唔會影得多過滿4張卡. 48分鐘. 一部DV仔閒閒地1個半鐘. 搵食, 點渣住部5D2去"拍片"? ergo都唔掂.
除左bokeh同畫面質素真係正爆燈外.... DV啦
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:21 發表
影video搵食千祈唔好買5d2. 拎自己生路較飛.
5d2做到的bokeh係基本上無DV追到, 但係其他function, 其中最重要包括focusing, metering, extension, etc. 都唔夠DV追.
mov=jpeg, mts=RAW. 你決定. 不過要轉mts的確好 ...
嘩...又係wor..卡問題wor...

24 12
發新話題