30 12
發新話題

NIKON 鏡頭代號一問

NIKON 鏡頭代號一問

我想問AF就解自動對焦啦,AFS就係鏡頭內部有超聲波馬達啦
咁如果AF鏡佢無S係咪即係機身無馬達既就做唔到AF呢,我有無理解錯

冇錯~!

正確!!! 但雖然冇自動對焦, 係某d機種, 如d60或以上, 係有合焦指示, 即係會提你對準焦未, 但手動MODE就冇呢樣野.
(D40好似係冇的)
眼光光~

D40無........AF的
要手動對焦
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

咁即係小黑3用D60冇AF???

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 21-12-2008 07:38 發表
咁即係小黑3用D60冇AF???
冇錯, 但係A, S MODE下有合焦提示!!! M MODE下要靠眼去睇!!!
小黑的話, 要小黑四開始先可以, 同樣, 副廠的70-200都要有摩打個D先得, 如有HSM的[色馬].
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 21-12-2008 09:10 發表

冇錯, 但係A, S MODE下有合焦提示!!! M MODE下要靠眼去睇!!!
小黑的話, 要小黑四開始先可以, 同樣, 副廠的70-200都要有摩打個D先得, 如有HSM的[色馬].
我想問色馬同騰龍D鏡有麼打既代號係咩,色馬就係HSM,但騰龍係咪跟NIKON一樣?
。。。。我正是用D60 盡可能都想買返AFS鏡。唔洗煩,因為我懶

引用:
原帖由 亞延 於 21-12-2008 14:30 發表

我想問色馬同騰龍D鏡有麼打既代號係咩,色馬就係HSM,但騰龍係咪跟NIKON一樣?
。。。。我正是用D60 盡可能都想買返AFS鏡。唔洗煩,因為我懶
最好用返Nikkor啦....副廠好唔掂, 對蕉唔夠快, 成像又散, 留返d錢買原廠鏡啦

引用:
原帖由 亞延 於 21-12-2008 14:30 發表

[唐龍]據我所知係未有裝超音波摩打的, 只有普通摩打, 但係model中係睇唔出, 如最近的70-200 f2.8就係有摩打的.
[肚基拿]就好似都冇裝開摩打, 一定要機身摩打先識AF架WOR....
對焦同成象的話, 色馬算好, 只係人地話佢色水唔好...但小黑三比係色馬支70-200又真係唔夠SHARP, 鍾意界手的人買色馬可能好D...

但肚基拿, 色馬的ULTRA WIDE, 都係唔錯, 我自己借過肚基拿的11-17魚眼, 雖然冇AF但一樣好易用, 色馬就試過10-20 HSM, 有埋AF重好用~~~

唔駛下下原廠鏡, 有時副廠都好好, 同埋唔同焦距時, 有冇超聲波的影響又未必係咁大, 睇錢做人啦...
好似我自己用D60, 有兩支AF, 50 F1.8同小黑三, 小黑三用TELE時係有時唔多方便....但50 F1.8都好少走焦....

眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 22-12-2008 00:18 發表

[唐龍]據我所知係未有裝超音波摩打的, 只有普通摩打, 但係model中係睇唔出, 如最近的70-200 f2.8就係有摩打的.
[肚基拿]就好似都冇裝開摩打, 一定要機身摩打先識AF架WOR....
對焦同成象的話, 色馬算好, 只係人 ...
就係色馬18-200 OS HSM! 嚇死人, 成色編灰, 成像鬆散, 副廠鏡成像都唔錯, 好似A16咁又平又大光圈, 可惜, 對蕉真係太慢(機身麼打仲快過佢鏡個麼打), 同部機溝通又有問題( 迷蕉, 對錯蕉), 上去龍仔度叫佢cal 鏡, 佢都cal唔掂, 叫我去Nikon度cal 機就鏡.....而家俾我選擇, 我會買Nikkor 18-105 VR f3.5-5.6 (DX) 都唔買A16, 雖然係膠mount都係咁講.

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 22-12-2008 02:21 發表

就係色馬18-200 OS HSM! 嚇死人, 成色編灰, 成像鬆散, 副廠鏡成像都唔錯, 好似A16咁又平又大光圈, 可惜, 對蕉真係太慢(機身麼打仲快過佢鏡個麼打), 同部機溝通又有問題( 迷蕉, 對錯蕉), 上去龍仔度叫佢cal 鏡, 佢 ...
apsc,首選17-55,次選16-85VR,再次選係18-200,再去就18-105,之後就係18-70,跟住18-135,跟住18-55.....其實18-55都好靚!
18-70又係好野,出來分分鐘好過d 新VR鏡,16-85同17-55除外 (即係比18-105好~)

如果講image quality...一定係 16-85VR!
排住隊既係17-55同18-70,之後先到18-200果d...

上面果d,講方便度ja!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-12-2008 02:28 發表

apsc,首選17-55,次選16-85VR,再次選係18-200,再去就18-105,之後就係18-70,跟住18-135,跟住18-55.....其實18-55都好靚!
18-70又係好野,出來分分鐘好過d 新VR鏡,16-85同17-55除外 (即係比18-105好~)
不會吧, 自己試過個感覺真係18-105 VR PQ好過18-200 VR

P.S. 當然, 以上全部都係Nikkor ED鏡

色馬支18-200, 係好唔掂...呢個係事實...
我朋友中有兩個人有, 一個放咗一個已買原廠70-300VR, 將佢雪藏了.
但天涯鏡有邊支會好好?
睇MTF的話, KIT鏡的18-55同55-200都好佢好多~~~
18-105未試...近日朋友入咗D90, 試下先~~~
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 22-12-2008 09:06 發表
色馬支18-200, 係好唔掂...呢個係事實...
我朋友中有兩個人有, 一個放咗一個已買原廠70-300VR, 將佢雪藏了.
但天涯鏡有邊支會好好?
睇MTF的話, KIT鏡的18-55同55-200都好佢好多~~~
18-105未試...近日朋友入 ...
呢支堅正呀, 可惜膠mount

70-300VR我都有呀, 岩晒我呢d窮人冇錢買小黑5......

附件

22-12-2008 10:21

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 22-12-2008 10:21 發表

呢支堅正呀, 可惜膠mount

70-300VR我都有呀, 岩晒我呢d窮人冇錢買小黑5......

哈哈, 我唔買70-300vr的原因.......384.....

附件

22-12-2008 10:37

22-12-2008 10:40

22-12-2008 10:40

眼光光~

30 12
發新話題