48 1234
發新話題

家陣d學校都幾識得借機上位

家陣d學校都幾識得借機上位

用普通話說「不該」 黃毓民﹕無講粗口
(明報)4月3日 星期五 05:10
【明報專訊】立法會    主席曾鈺成    日前裁決「乂街」一詞屬「非議會語言」後,社民連主席黃毓民    昨在預算案辯論中,突然以普通話作約13分鐘發言,批評預算案九宗罪,更多次批評政府真的很「不該」,聽來似「乂街」的諧音。

黃毓民昨在發言中,7次以普通話說到「不該」及以英文「poor guy」形容市民慘况,提及有關字眼時更特地提高聲調,包括指向政府官員的座位說「你們真的很不該」,其間曾鈺成並沒有干預。黃毓民事後表示自己並無說粗言穢語,但這說法是否「乂街」的諧音就見仁見智,他又指出,近期的所謂粗口風波是庸人自擾。

梁國雄    指曾俊華    是特首「契弟」

社民連梁國雄在廢除煙草稅辯論時,則指摘財政司    長曾俊華是特首曾蔭權    的「契弟」,主席曾鈺成隨即提醒他注意用字,梁國雄即反問是否不可使用該字眼,又指古時亦有「桃園三結義」,但他其後沒再說有關字眼。

另外,本報收到一名福建中學(小西灣)學生投訴,指教聯就社民連議員講粗口向全港學校發起聯署行動,他不滿校方對不願簽名的學生惡言相對,指學生不簽署即認同「講粗言穢語」,要求不簽署學生提交有關講粗言穢語壞處的作文,做法等同強迫簽署。至截稿前,本報未能聯絡教聯會主席兼該校校長黃均瑜回應事件。

所以我永遠相信學校永遠係充滿罪惡既地方....

引用:
原帖由 wonglk 於 4-4-2009 10:17 發表

所以我永遠相信學校永遠係充滿罪惡既地方....
唔好忘記,學校係社會既縮影…

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-4-2009 10:29 發表

唔好忘記,學校係社會既縮影…
最大分別係學校幾乎"全容忍"
社會係"零容忍"

其實香港學校, 有時真係本末倒置, 佢唔好忘記, 無學生, 佢地要執笠, 所以學生先係佢地最大老細

好喇, 但係想當年我仲讀緊中學果陣我覺得某D學校, 校方對學生態度係敵對

好似, 唔俾JEL頭,染髮, 著黑襪呀果D, 你地D MISS呀SIR又咪係咁?! 男GE搞到好似出SHOW, 女GE好似去BALL

正謂有口話人無口話自己, 唔JEL頭, 連水都唔比?!我心諗你一係叫D學生個個7頭7腦咁返去就最好...
鵰。豹。狸。獅。狒

唉,而家D學校真係不該...

無計, 鬼叫間學校係 "foK" "kin" 中學咩

正所謂家陣d學校
學生打交=玩下姐,邊個細路未打過交
圍毆=一場唔會,好小事姐
未夠18歲食煙飲酒=細路仔行差踏錯
公然恐嚇=教導不足姐
搶低form錢=大蝦細邊度都有

但最後都係會講一句"洗乜報警~"

引用:
原帖由 wonglk 於 4-4-2009 11:36 發表
正所謂家陣d學校
學生打交=玩下姐,邊個細路未打過交
圍毆=一場唔會,好小事姐
未夠18歲食煙飲酒=細路仔行差踏錯
公然恐嚇=教導不足姐
搶低form錢=大蝦細邊度都有

但最後都係會講一句"洗乜報警~"
呢D說話係對外姐, 對內就唔係咁GA啦
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 廢柴 於 4-4-2009 11:13 發表
無計, 鬼叫間學校係 "foK" "kin" 中學咩
我明你講咩,同福建大學一樣 "foK" "kin" "U" 嗎

又係民建聯d小動作...
鵰。豹。狸。獅。狒

唔簽就等於認同
不如問下佢地有無講過先啦.....
粗口勉強都算係文化.....

(講笑)
有邊個地方d粗口可以好似香港噤噤有變化吖
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

其實學校搞呢個活動我覺得本質都好既

唔好講粗唔粗口應唔應該先

最少等D學生有個機會了解多D時事都好

但學校呢種非黑即白既態度真係好反感

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 10:51 發表
其實香港學校, 有時真係本末倒置, 佢唔好忘記, 無學生, 佢地要執笠, 所以學生先係佢地最大老細

好喇, 但係想當年我仲讀緊中學果陣我覺得某D學校, 校方對學生態度係敵對

好似, 唔俾JEL頭,染髮, 著黑襪呀果D, 你 ...
其實校規黎姐......

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 13:16 發表

其實校規黎姐......
合理ge就係校規, 咁唔合理果d叫咩?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 14:03 發表

合理ge就係校規, 咁唔合理果d叫咩?
你睇合理,佢睇可以唔合理
你睇唔合理,佢睇可以合理

觀點與角度問題囉

48 1234
發新話題