42 123
發新話題

[認真] 今日又俾客迫上崖----長文...我真係好唔開心

今日又俾客迫上崖----長文...我真係好唔開心

今日我又遇到打橫黎既女仔,佢買左台二手機部機用左好幾日有花痕
返黎話部機touch mon出問題,咁就話要換新機
咁我媽咪就話仔補差價啦,跟著就話價錢唔合理,我解釋機身花左,保用係唔保障到佢
我叫佢覺得唔合理就去第二間放左佢我同佢整返好台機個touch mon,
一係出出邊傾唔好響舖頭嘈,條女就話一陣出去有咩事咁點?
之後佢話我唔協議,要求更高既退款,我唔讓步,佢男友就愈來愈聲大話我想嘈,
話好多cctv錄緊我,我一直都好好老皮同佢傾叫佢唔好咁大聲
又話我黑店又呢樣果樣,我態度係好唔客氣同埋佢一直話我唔肯妥協,
咁我話大都覺得唔合理你無需要咁樣話我,你要咁去消委啦,你要拎返部機我都要check,
之後佢兩個一人一句係咁話我唔俾返部機佢,我話你地係咁打橫黎又惡聲惡氣我地無計傾,
再係咁我打去警崗,之後個男既就話你地講過咩你地自己知,我唔排除你地浪費警力,
我就話你地係滋擾緊我既工作,我有權要求協助,你而家咁樣同勒索我有咩分別,
再者係有單我要收舖拎台機去檢查你有咩何?你迫緊我渣

對話:
呀sir:你頭先講過咩野要小心啲,咩野叫勒索你知唔知,你頭先講既野你小心啲

我:我而家有咩錯,整又同你整,俾錢你你還價我做唔到我點做俾你,
叫你去消委你唔去咁你想點,咁不如報警啦,我唔想再見到你兩個阻著我門口

呀sir:<即時拎出再收返委任証>我就係差人!你而家咁樣講野自己小心

我:你拎pass出黎唔該就俾我睇清睇楚你係入境處定海關我都未知,我要抄你no.

呀sir:點解我要俾你抄?

我:我俾埋id你又點,你而家用委任証出黎係咩野意思,如果你要用紀律部隊身份干涉
我要求你出示多一次pass我查証,唔係既我要投訴你!
你而家算係點?我仲應唔應該搵警員協助,我係個星斗市民,
如果你係公職人員你知法點解仲要咁迫我?你要我做既都做晒你而家拎pass出黎想點?
唔好再用審犯既語氣ok?你係消費者你係咪唔洗負責任,你黎開舖啦咁

呀sir:而家大家都係想解決件事,大家要心平氣和傾

我:傾?有咩好傾,講到而家你拎pass出黎仲有咩好傾?叫你心平氣和出外邊傾你又話怕出事你係差人怕啲咩,
係耍響我人舖表面嘈,我賣咩俾你你買咩大家好清楚,你要我死好簡單啫,
點解要拎pass出黎?我而家唔係犯,唔係要証據証明我清白掛呀sir

呀sir同我一大輪咀炮之後終於佢都肯用我方既退款價成交了事

佢拎出黎既委任証係好短時間,但佢張pass完全唔假.
佢條女爆口話果位警員唔係響工作時間,我真係唔明你做消費者啫,你仲講得出口.
最後佢男友收晒火又話大家都係搵飯食唔好咁勞氣,
神又係佢鬼又係佢.識我上梁山又叫我落返黎
做細舖係咪要俾你地小先舒服,果度氣真係好辛苦.
報得警大家都係攬著一齊死,為咩?點解啲人為啖氣要打橫黎迫死你,唔夠講先服.

師兄辛苦晒!
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 積夫 於 10-6-2009 21:04 發表
師兄辛苦晒!
我真係又嬲又唔開心又透唔到氣.....做呢行有苦自己知
啲人又過份,買果時又要呢樣又要果樣
最嬲今次係俾人壓,我唔覺得佢係假扮,我經常接觸警員,pass成日見,真定假我個人真係唔會分錯
你打橫黎要同我嘈既我無咁唔開心.但係佢女友真係個感覺係我男友係當差我洗怕你果種,真係好過份

引用:
原帖由 亞延 於 10-6-2009 20:58 發表
今日我又遇到打橫黎既女仔,佢買左台二手機部機用左好幾日有花痕
返黎話部機touch mon出問題,咁就話要換新機
咁我媽咪就話仔補差價啦,跟著佢遙就話價錢唔合理,咁我解釋機身花左我7天保用係唔保障到佢
我已經叫佢覺 ...
二手機....買之前應該cheak清楚啦...
買完之後唔滿意...怪得邊個?

引用:
原帖由 wonglk 於 10-6-2009 21:17 發表

二手機....買之前應該cheak清楚啦...
買完之後唔滿意...怪得邊個?
佢話我地講左無問題,我係出機前睇左無問題,有邊個賣野會話自己啲野有問題架
再者我唔係神,出去先有事邊個保你啫..又話我叫佢買二手好似我迫佢咁

真係惡wor d 人....自己check機冇事拎走,重有七日俾你番轉頭,都唔知足...
部野有事就一定係賣家錯....咩世界?

引用:
原帖由 亞延 於 10-6-2009 21:11 發表

我真係又嬲又唔開心又透唔到氣.....做呢行有苦自己知
啲人又過份,買果時又要呢樣又要果樣
最嬲今次係俾人壓,我唔覺得佢係假扮,我經常接觸警員,pass成日見,真定假我個人真係唔會分錯
你打橫黎要同我嘈既我 ...
如果佢真係警察,就真係害群之馬!

引用:
原帖由 seals 於 10-6-2009 21:22 發表

如果佢真係警察,就真係害群之馬!
我讀中學時識唔少"y屎"同cid,而家我公司個還頭有幾個軍裝同男帽都係我啲客仔
講真當差既都係人,我知有時有啲人慣左聲氣我都唔怪人.但惡到咁我真係第一次見,睇佢個款九成係軍裝,佢同我差唔多大
同埋咁既情況佢敢拎pass出黎已經覺得佢真係離譜~
你同女友都知情,一啲道理都唔講一味聲大根本就想引群眾埋舨黎,又捉我字係咁話我
最後我真係唔知點做喇要警員幫手佢真係出pass出黎我真係又火又唔開心,我要既係幫我既警員,
唔係要解決我既生意問題而係要講服你去搵消委啫,鬼唔知消費問題警方唔受理咩
點解你拎得出pass唔知呢點,我自己做咩好清楚,賣埋俾你打機既配件,你真係公職人員我死得啦.
點解係要用政府俾你既權力去想迫我就犯<<<我果一刻係咁唸
我真係一步都唔退係我覺得生意唔係聲大就要我跪玻璃....我唔怕死佢伯先會怕我
最後我覺戈得佢知我有心要頂先肯走,我真係問自己我一年俾幾千蚊政府點解仲養到啲咁既人?係咪我俾得太少

我撐你架

條友係咪傻架......show warrent card嘈上黎大聲d?

最後咪要收聲....

可能你d 客仔平時工作都俾人欺壓得多~~
而家要釋放一下自己既情緒~~
一切都係一個循環~

不過你個客仔同個差人真係唔岩
有時唔係大聲就得~   唔係有少少職業上既分別就可以亂黎

樓主我撐你呀~!    據理力爭,正確~   
唔好做壞規矩,俾d 客以為自己係大x哂,老x馮
"顧客永遠是對的"     早抖啦~

原來我呀媽話個客之前話自己係大學生,佢男朋友就當差.....我頂,唔怪得把口咁串啦
狗眼看人低......我成件事其實只係想要返70蚊換返個殼啫.....整又係佢地整花....又唔想少左錢
70蚊要唱人地係黑店話人地無良心.....呢個就係香港

have u install CCTV in ur shop? If yes , u can trace back the video of the date they bought and play once on "BIG LCDTV" ....then everyone knew that they have check before leave the shop
"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

引用:
原帖由 bonzonie 於 10-6-2009 23:51 發表
have u install CCTV in ur shop? If yes , u can trace back the video of the date they bought and play once on "BIG LCDTV" ....then everyone knew that they have check before leave the shop
BTW我無CCTV......
但佢就一路都以威脅既口吻話CCTV影緊我,我隔離舖就一路幫我影著成件事,但咁不幸條片唔見左 ,
其實佢當差親人買野退唔到錢就用咁既方法去做佢地覺得既據理力爭我真係覺得佢唔應該入到警隊
偏私到咁如果我真係同佢同歸於盡佢呢單野我真係要佢守水塘為止....
我打開門做生意啫,我都唔想有皇氣黎成日查我.但佢咁做同黑社會有咩分別

引用:
原帖由 亞延 於 10-6-2009 23:49 發表
原來我呀媽話個客之前話自己係大學生,佢男朋友就當差.....我頂,唔怪得把口咁串啦
狗眼看人低......我成件事其實只係想要返70蚊換返個殼啫.....整又係佢地整花....又唔想少左錢
70蚊要唱人地係黑店話人地無良 ...
買少少野就以為自己係大客仔

42 123
發新話題