16 12
發新話題

一戰爆發

一戰爆發

第一次世界大戰
第一次世界大戰(簡稱一次大戰、一戰;1914年7月28日─1918年11月11日)是一場主要發生在歐洲但波及到全世界的世界大戰。由於主要戰場在歐洲,故又稱為「歐戰」。當時世界上大多數國家都捲入了這場戰爭。

戰爭過程主要是同盟國和協約國之間的戰鬥。德國、奧匈屬同盟國陣營,英國、法國、俄國和意大利則屬協約國陣營。在戰爭期間,很多亞洲、歐洲和美洲的國家加入了協約國。

這場戰爭是歐洲歷史上破壞性最強的戰爭之一。大約有6,500萬人參戰,1,000萬左右的人喪生,2,000萬左右的人受傷。戰爭造成了嚴重的經濟損失,據估計損失了1700億美元(當時幣值)。

戰爭的導火線是1914年6月的薩拉熱窩事件,戰線主要分爲東線(俄國對德奧作戰)、西線(英法對德作戰)和南線(又稱巴爾幹戰線)(塞爾維亞對奧匈作戰),其中又以西線最慘烈。

在此為一戰的死難戰士默哀 RIP

附件

28-7-2010 14:01

總之戰爭就係唔好家LA , 不過唔知點解我覺得成日戰爭都有美國佬份...好像咩都佢話事咁

引用:
原帖由 yamyamchan 於 28-7-2010 15:33 發表
總之戰爭就係唔好家LA , 不過唔知點解我覺得成日戰爭都有美國佬份...好像咩都佢話事咁
一戰唔關美國事嫁喎…

1)一艘美國游輪因德國的無限制潛艇戰而被擊沉
2)話說德皇想聯合墨西哥打美國,但被截獲

所以美國因此參戰(兩次大戰美國都係被逼參加的)

引用:
原帖由 Fr@nKiE 於 28-7-2010 20:35 發表

一戰唔關美國事嫁喎…
haha 知識係要自己探求而唔係齋聽人講架

引用:
原帖由 herrick-chang 於 28-7-2010 20:47 發表
1)一艘美國游輪因德國的無限制潛艇戰而被擊沉
2)話說德皇想聯合墨西哥打美國,但被截獲

所以美國因此參戰(兩次大戰美國都係被逼參加的)
兩戰中美國其實都唔想參加

美國應該想等人地打完之後先過去抽水
但係比人迫到要參戰

我只知一戰時,美國當時唔係好先進.
二戰後, 美國就冒起了

引用:
原帖由 azraelwing 於 29-7-2010 10:06 發表
美國應該想等人地打完之後先過去抽水
但係比人迫到要參戰
即使唔抽水..
打仗勞民傷財既..梗係可免則免
而且正當全世界都打緊仗, 你唔打仗自己就更HAPPY~

令我想起之前一套WWI 背景的電影--"聖誕快樂"

回覆 9# 的帖子

你唔打人,但係人地打你..........
就像死日本仔侵華

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 29-7-2010 11:08 發表
我只知一戰時,美國當時唔係好先進.
二戰後, 美國就冒起了
二戰獵碎攻打俄佬前原本想同英國議和
但俾英國拒絕左
英德繼續戰爭變相令到美佬成為日後世界軍事最強國
最後亦都令獵碎衰係兩線戰爭上

引用:
原帖由 crazy_herman 於 30-7-2010 16:45 發表

二戰獵碎攻打俄佬前原本想同英國議和
但俾英國拒絕左
英德繼續戰爭變相令到美佬成為日後世界軍事最強國
最後亦都令獵碎衰係兩線戰爭上
睇左好耐先明咩叫獵碎.....
之前睇番d相, 一戰時的美軍...唔講仲以為係英軍

回覆 14# 的帖子

相信冇邊個國家會想戰爭,除左有D無聊人(H字頭既德國佬,白癡將軍同參謀)
因為戰爭對社會及經濟都冇長遠既好處,短期就簡直係重創。

一、二戰都係好例子。(自己諗)

16 12
發新話題