18 12
發新話題

蘇格蘭武裝警察

蘇格蘭武裝警察

佢枝係..hk53k?

HK53好似無分K唔K?
另外,點解佢地同香港衝鋒車上面MP5一樣都係得單發既??
係咪H&K唔賣比佢地同我地?
請各師兄指教下小弟.

引用:
原帖由 h.t.f 於 12-9-2010 19:52 發表
HK53好似無分K唔K?
另外,點解佢地同香港衝鋒車上面MP5一樣都係得單發既??
係咪H&K唔賣比佢地同我地?
請各師兄指教下小弟.
衝鋒車上面果支mp5係警察特別訂購既
(當然其他國家都有訂到mp5單發版本)
就好似ptu支ar-15一樣,單發版本,但真槍係有連發版本,都係特別訂購既

HK 53k 係有不過唔係呢款

附件

12-9-2010 20:01

引用:
原帖由 wonglk 於 12-9-2010 19:59 發表

衝鋒車上面果支mp5係警察特別訂購既
(當然其他國家都有訂到mp5單發版本)
就好似ptu支ar-15一樣,單發版本,但真槍係有連發版本,都係特別訂購既
但係點解唔買連發版本既?價錢問題?
引用:
原帖由 FPGRM 於 12-9-2010 20:01 發表 [url=http://www.civiliangunner.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=747286&ptid=66696][/url]
師兄,呢支係咪H&K本身無出,只係個D民間製作版本來的?

引用:
原帖由 h.t.f 於 12-9-2010 20:30 發表

好難講因為有好幾個國家都有生產權,有都不足為奇,蘇格蘭武裝警察 Hk53 應該會係皇家兵工廠出既

附件

12-9-2010 21:24

12-9-2010 21:27

射擊單發, 已經係好耐既問題
英國既shooting training 早早訂下單發射擊作為準則, ( 我諗大概係節省訓練成本同埋所謂的安全問題, 發射會較準確等)

所以香港得SDU 有連發

詳情要問MS

引用:
原帖由 h.t.f 於 12-9-2010 20:30 發表

H&K....有部分股權已經屬於皇家兵工廠…
如無意外…
HK 53, 佢地係可以自己度身訂造…生產…
似乎唔需要用民版…

有錯請指教…

"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tryants"   Thomas Jefferson

咁重火力

機場特警、CTRU、水警小艇分區 既MP5,都有三發同連發。

至於EU點解要用單發,或者可以從呢點考慮,
係警察訓練之中,開每一槍都要合法合理。

換而言之,開槍果位警察,必須要能夠係法庭上受到質詢時,
就開既每一槍提出合法合理既理據去支持佢呢個決定既,
如果係連發既情況下,一扣機就六七八槍咁打出去,你又可以點解畫?

再加上警察唔係打仗,日常執勤期間並唔需要「火力壓制」,
係以上兩個考慮之下,警方購入單發版MP5供日常反罪惡行動使用亦相當合理。
再者,係我印像中,英國不同地方既警隊,亦有採購唔少單發版本MP5供警員使用,
更甚者,果D MP5直頭係用短彈甲添...
引用:
原帖由 Shan10 於 30-9-2010 22:42 發表
射擊單發, 已經係好耐既問題
英國既shooting training 早早訂下單發射擊作為準則, ( 我諗大概係節省訓練成本同埋所謂的安全問題, 發射會較準確等)

所以香港得SDU 有連發

詳情要問MS

引用:
原帖由 FPGRM 於 12-9-2010 20:01 發表
條管咁短...好難捉得實架喎...仲要冇火帽

老實講,英國AFO ge 裝備係英國絕對夠用。
第一佢地槍械管制嚴,有槍ge人少,亦都少非法槍械流入。
第二佢地面對醉洒鬧事ge機會高,如果AFO有一些可全自動射擊槍械ge,萬一被醉洒人士搶槍導致Accidental discharge。我想可全自動射擊ge槍械造成ge傷亡會較高。
題外話,有無可能執到佢地ge裝備用來打Game?

個人認為Point 2有D...諗多左。
作為AFO,面對酒鬼都會比人搶到槍既... well well...

至於執齊英國警察裝備唔難,網上大把displose / recycle既賣。
最難係在於入到連章既裝備遮。 Seller要問你collar number同force先肯賣。
引用:
原帖由 ethanwch 於 1-10-2010 01:17 發表
老實講,英國AFO ge 裝備係英國絕對夠用。
第一佢地槍械管制嚴,有槍ge人少,亦都少非法槍械流入。
第二佢地面對醉洒鬧事ge機會高,如果AFO有一些可全自動射擊槍械ge,萬一被醉洒人士搶槍導致Accidental discharge ...

回覆 9# 的帖子

H&K 事頭婆d 股份好似俾德國佬買番
Exemplo ducemus
[img][/img]

18 12
發新話題