發新話題

向警察致敬

引用:
原帖由 zeta 於 8-7-2012 22:11 發表

在網上我看到這樣的一張照片。

上載者用反話諷刺那些有份插旗的香港人沒有公德心。

我不否認這樣的行為是有點不理智。

但是否因為這種插旗行為沒有公德心就斷然否定那些遊行的人?

我覺得看事 ...
你點可以咁講架?
因為我冇能力搵出傷害我既人, 所以我就向警察呢個象徵而發洩, 包括係警車, 其他警察員等等

似乎你認為"冤有頭, 債有主"係應該做, 但係大前提係我發洩到先

你話點解警察會跟order做野, 打份工就算 ,咁樣係不負責任既做法
我會話, 如果order叫佢地開鎗射d示威者, 你估d警察會唔會照做?
因為政治既野實在難分對與錯, 唔係人人都有一個標準既睇法, 咁既情況之下跟order係無可厚非...今日你地要反政府反CY, 所以我阻你就係錯, 聽日發現原來CY真係做到野既, 改善到民生既, 咁我就係做得啱....

同樣道理, 如果聽日發現原來CY個政府係真係做到野, 我唔會話今日反CY既人錯
但係你所講既發洩行為, 則不論佢地係支持抑或反對既都一樣係錯

我可以同你講, 就算我啱啱俾個警察濫用私刑打咗一身, 我都唔會好似你講既咁樣隨街去捉個警察嚟發洩
唔係因為我有能力搵出邊個傷害我, 而係因為咁樣做係唔啱

引用:
原帖由 4jai 於 8-7-2012 22:50 發表

其實一向唔比插隊
唔守遊戲玩法嘅人唔應該稱為玩家
下..你講笑呀?
而家我捍衛緊香港核心價值喎? 我民主為自由奮鬥緊喎?
你指責我唔受規矩?

咩都守規矩點做野呀? 我而家為咗更大利益著想, 為我地既下一代建設更美好既未來
守規矩呢d小節算吧啦, 咁迂腐架你

引用:
原帖由 tf141 於 9-7-2012 00:07 發表

下..你講笑呀?
你指責我唔受規矩?

咩都守規矩點做野呀? 我而家為咗更大利益著想, 為我地既下一代建設更美好既未來
守規矩呢d小節算吧啦, 咁迂腐 ...
笑了

引用:
原帖由 abcd123 於 8-7-2012 23:54 發表

(90後)講真,睇番啊爸啊媽果代,有邊個可以廿幾歲人買樓...

小弟唔係香港房屋政策專家,唔肯定個政策有乜問題,
問題一定有,示威遊行都唔係唔得,
但係就講到政府好似有責任令到佢地(主要為二十出頭,咁咁岀 ...
你講得好好,好持平!
我都無買樓,亦無打算買!(希望CY可以建多d屋啦)
我將錢,供哂d仔女去讀書,我相信知識能改變命運!
俾佢哋讀多d書,好過留層樓留給他們!

我個女就睇緊樓!

引用:
原帖由 tf141 於 9-7-2012 00:07 發表

下..你講笑呀?
你指責我唔受規矩?

守規矩呢d小節算吧啦, 咁迂腐 ...
知你用意,破例比你隊一野

講買樓 大學生都得果萬零蚊
一層樓閒閒地二百萬 居屋炸!
唔食唔住唔痾都要十幾廿年先買到樓
真係唔好怪有幾萬到十幾萬三十樓下既人排公屋

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 22:53 發表

邊個都唔信,信自己最好!對嗎兄弟!
,不過也要看看一些中肯的批評和多觀察真實現況,否則就會變得盲目。

引用:
原帖由 一舊水 於 9-7-2012 00:32 發表
點解唔供樓呢?

引用:
原帖由 tf141 於 9-7-2012 00:34 發表

點解唔供樓呢?
因要買槍同Figure !

引用:
現在的私樓也真是貴的離x譜的 一般人最多只可以買到未炒的二手居屋 真正私樓則可能要供到阿孫個代(可見炒家帶來的災害)

糟了,再這樣下去真的off topic了。

引用:
原帖由 abcd123 於 8-7-2012 23:54 發表

(90後)講真,睇番啊爸啊媽果代,有邊個可以廿幾歲人買樓...

小弟唔係香港房屋政策專家,唔肯定個政策有乜問題,
問題一定有,示威遊行都唔係唔得,
但係就講到政府好似有責任令到佢地(主要為二十出頭,咁咁岀 ...
其實最唔順的地方就是遊行由訴說不滿和表達訴求,變成暴力衝擊正當化,變成推倒敵對政敵的工具。

引用:
原帖由 tf141 於 9-7-2012 00:34 發表

點解唔供樓呢?
200萬按8成都要拎40萬首期
分25年還, 唔計息都要每個月5400
前題係你要拎得出首期, 阿爸阿媽有既,借住先都可以煩少一筆, 如果無就真係頭痕
一個月搵得一萬蚊, 已經唔見左一半, 重要交通同食飯,水電煤差餉地租管理費入息稅又食你一大段, 剩得幾多錢儲老婆本?
揹住層樓養住老婆仔女更加無可能, 除非佢肯同你捱, 兩個人月入共兩萬啦!

搞咁多野為層樓, 所以公屋咪咁很多人排囉
煩少幾多野之餘又唔洗為錢銀煩惱
結完婚有埋仔無屋住重可以搵社工拆掂數

已經唔計交通方便全新樓包基本裝修
淨係唔洗你煩首期已經要拜港府幾獲

引用:
原帖由 WAIKO01 於 9-7-2012 00:42 發表

現在的私樓也真是貴的離x譜的 一般人最多只可以買到未炒的二手居屋 真正私樓則可能要供到阿孫個代(可見炒家帶來的災害)

糟了,再這樣下去真的off topic了。
未炒都3000蚊呎, 唔清楚是否綠表(未補地價)
無大商場, 無地鐵, 無社區設施, 得樓同個蚊糍商埸加巴士總站
地鐵站隔離私樓5000起
呢樣如果有錢既, 又真係抵買, 5000蚊呎私樓重要地鐵站, 不過都係, 大學生除非做到專業人士, 唔係就無望了

引用:
假設有12000一個月6000家用..你都有6000用..再有3000搭車食飯其他雜費你都有3000存呀..
一年有36000要結婚買女朋友都會幫手存架當例子一樣ar
一年都有72000做少少投資買銀行股收下股息都得架...5年都有360000居屋二手盤都比到首期喇..無人叫你買豪宅呀
我阿老豆老媽子既年代無咁多野玩..或者玩既野唔洗點洗錢...目標要結婚買樓就為目標而做之後既野...
依加好多後生既玩夠喇30歲人都無存過錢...再開始存到首期都36喇...實遲架!
好睇人既心態點諗現實既社會..

引用:
原帖由 一舊水 於 9-7-2012 01:25 發表

200萬按8成都要拎40萬首期
分25年還, 唔計息都要每個月5400
前題係你要拎得出首期, 阿爸阿媽有既,借住先都可以煩少一筆, 如果無就真係頭痕
一個月搵得一萬蚊, 已經唔見左一半, 重要交通同食飯,水電煤差餉地租 ...
咁唔同既, 你係想有得住就ok既, 咁咪申請公屋囉, 咁多人諗法一樣就自然多人排隊架啦

發新話題