發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:45 發表

你都可以轉部有手動功能的dc先
一樣係錢....點解唔上埋DSLR....一定要執著叫我用DC??

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:19 發表

正正就係我想打破DC既限制先想上DSLR....
既然D專業攝影師咁唔歡迎....咁算啦....呢個TOPIC OFF左佢我地唔講喇....
我連影相既資格都冇阿....
首先,專業是態度,不是技術,
我夠膽說自己係專業攝影師,因為我喜歡分享相片,無論好或唔好.
因為我知,聽一聽別人意見,
再西選一吓合乎自己風格的,是一個好的進步方法,
正如好多師兄都有分享自己作品,
我都冇講過人地影得屎,因為我十分欣賞"分享成果"的攝影態度,
影相就係要比人看,好唔好,很難說,人人風格不同,喜歡的不同,
但我都會一一的看,看看別人心裡所想的是什麼.
"拍攝"可以由相機功能代勞,但最後要表達你眼所見的,
就要你去按快門了.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:45 發表
我岩岩發覺lightroom好好玩,.. 我用開apple個aperture都跳槽
佢個preset function正得好緊要.. 我開始發覺leica鏡都可以扮出黎
當然無個種奶味.. 不過正在D色水同反差好易較..
我都用緊...不過我想你教我!

回復 131# 的帖子

實際D講啦,

除非你堅持要FF (因為機一定要過萬5, 唔計鏡)
如果唔係我建議你買1000D kit/450d kit, kit鏡18-55IS係個好好的選擇
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回復 138# 的帖子

係develop個頁, 左面咪有Presets既..
試下用direct positive, 扮影slide的感覺, 通常都好過直出

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:49 發表
實際D講啦,

除非你堅持要FF (因為機一定要過萬5, 唔計鏡)
如果唔係我建議你買1000D kit/450d kit, kit鏡18-55IS係個好好的選擇
我由頭到尾都冇講過我好想好想買FF架....
剩係我老豆話買我先諗咋....

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:50 發表
係develop個頁, 左面咪有Presets既..
試下用direct positive, 扮影slide的感覺, 通常都好過直出
http://www.wretch.cc/blog/wingmanzero/9715545
我裝左呢個.......

http://inside-lightroom.com/index.php
呢度有好多野...不過我唔識..用..

我flickr(簽名有link)入面d相九成九都係Lightroom出...希望分享下...
S80果度果d,正正係DC影,Lightroom出既...我都睇唔到同dslr影有咩分別..(因為都係我影,都係果d想法)

回復 141# 的帖子

咁簡單啦, 450D/ 1000D + 18-55 [IS!!!!!!!!]
要埋tele可加埋 55-250 [IS!!!!!!!!!]
要玩景深可以買50/1.8, 6舊水

450D雙鏡kit (香港好似無..) =~8000? + 50/1.8 = 9000.

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:47 發表

一樣係錢....點解唔上埋DSLR....一定要執著叫我用DC??
錢又唔係我的,你入部digiback都唔關我事tim

我唔係執你要用dc,唔好成日聽到d唔o岩聽的野就鑽牛角尖
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:54 發表

錢又唔係我的,你入部digiback都唔關我事tim

我唔係執你要用dc,唔好成日聽到d唔o岩聽的野就鑽牛角尖
咁點解你又要認為我應該入部有手動功能既dc呢??
這是提問....不是鑽牛角尖

回復 142# 的帖子

http://www.google.com/search?cli ... =UTF-8&oe=UTF-8

我係LR新仔.. 淨係識用preset, 拉下curve, 拉下hue同saturation, 其他花神野有待考究.. 多多指教

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:56 發表
http://www.google.com/search?cli ... =UTF-8&oe=UTF-8

我係LR新仔.. 淨係識用preset, 拉下curve, 拉下hue同saturation, 其他花神野有待考究.. 多多指教
我有勁多preset! 1.4跟住上來的...

數字人都可以整番個...我有匙...

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:24 發表
唔洗咁激喎, 如果你真係有個心去影相, 話之佢係手提電話相機又好, DC仔又好, DSLR又好, 乜format都好, 一樣影到引人入性的相.
一部好相機, 當然會幫你易D影到你想要的效果, 但係如果你用DC一樣帶出的同樣效果, 更加 ...
正是!!
眼見有趣事物,用手上可以拍攝之工具,把他拍下,這種態度已經係一個攝影師了!!
正如FUN區,好多相都係手機DC仔影,全冇技術之相片,
但看過一次,已後都記得,有印象,是好相的一種.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

回復 147# 的帖子

你有幾多個先,.. 我有兩百幾個喎

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:03 發表
你有幾多個先,.. 我有兩百幾個喎
死野...多過我! 不過...........你用得哂咩!?

發新話題