發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 02:10 發表
睇好過啦, 香港今年要拎到plate呀...
香港... 加油...啦~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 02:08 發表

運動攝影香港有得做嗎? 定係咁岩要你去就要去?
香港無論做運動攝影還是運動員都係冇得做,可悲.
只係咁岩要去.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

回復 131# 的帖子

有無試過影舞台? 極暗- 唔可以閃- 唔可以大走動- 唔可以遠- 唔可以太近- 唔可以嘈
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 02:00 發表

sport好好玩,可能我小影.

又唔使張張都要好相,不過冇奶油張張都普通貨,
一張半張好小小都影唔到,咁使咩請多個攝影師,
普通貨好多人都應付到.
都唔好咁講,見過有幾個連普通的都有d吃力,不過佢係好有人際手腕同d代理好熟
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 02:08 發表

運動攝影香港有得做嗎? 定係咁岩要你去就要去?
唔知香港有無,但有一個香港攝影師專影賽車,好似重係第一個亞洲人可以在全年任何一場F1賽事都可以入場影
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 02:15 發表
有無試過影舞台? 極暗- 唔可以閃- 唔可以大走動- 唔可以遠- 唔可以太近- 唔可以嘈
有經驗分享

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 02:19 發表

唔知香港有無,但有一個香港攝影師專影賽車,好似重係第一個亞洲人可以在全年任何一場F1賽事都可以入場影
一個...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 02:21 發表

一個...
唔好咁la,可能第二個係你呢

(momi有介紹過,數字人借左d書比你未??)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 02:23 發表

唔好咁la,可能第二個係你呢
我...都係業餘既玩好了
如果香港做紀實都搵到錢就考慮下..

回復 141# 的帖子

其實好似呢d的環境,應該係用番佢個場燈光強o個下去影or推到個iso高d??

因為我公司有時有d AV show o係一個o係個projector投射d電影去個幕的光/得d好弱光度的房影,又要影d觀眾反應,空間唔大,落唔到腳架

見有個走左的同事影到,但問唔到佢

Elf分享多d你呢批點影,可能有野可以參考

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 02:15 發表
有,其實類似環境時常都遇到,
要平衡iso的noise/感光原件的寬容度/印刷/相片印刷大小/紙質/張相本身的重要性......等,
有時這些極端環境要偷吓雞,例如快門快小小,由他under小小,後期推光,
起碼個人係一個清楚定影先,技術好難一概而論,
重點係越清楚最後要什麼,中間過程就自然清楚要做什麼,
器材公司實有,仲係最好果d,但係你只能預計會有d咩,
到時發生d咩又控制唔到,冇可能帶晒出去,最後都係技術搭夠,
所以對自己器材有幾熟,就有幾容易出手.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

回復 146# 的帖子

contrast超大就要用HDR, 但係唔落腳架, 又唔可以用慢快門, 就係靠相機最值錢個2個數值
bracket EV 1, 砍3 / 5 張, 做tone mapping, 你就可以一張相影晒光暗位...  ISO 12800, f/1.4, 1/200, (假設你用)1dm2, 10 fps, 你應該可以freeze到大部份動作

contrast唔大就係靠光圈ISO就得lu...不過你projector...

回復 146# 的帖子

1dm2, 85 1.8全開, ISO 800-3200, JPEG M, 用Noise Ninja 做NR

回復 148# 的帖子

我之前用f4影,iso1250,拖1s快門,影出o黎個效果係有d晃,一係我個身''旭',一係d觀眾個頭'旭'左

總之,影到好灰

發新話題