發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 27-1-2009 23:35 發表

不如我改改個版本, 借題發揮?
如果你係一個軍裝警察, 行單咇,
遠處見有一個大肚婆,
靜雞雞偷左面包舖一袋排包,
急急腳走左出店外,無人見到
你又會點做?

職責上, 見人犯法, 理應上去捉佢,
而且捉 ...
如果係用呢個文章同捉60歲伯伯一齊去討論,我都會話要拉佢地,不過小弟執著於手法問題,個大肚婆偷野,會唔會飛身過肩摔低佢先,冇必要LO

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-1-2009 15:52 發表

如果係用呢個文章同捉60歲伯伯一齊去討論,我都會話要拉佢地,不過小弟執著於手法問題,個大肚婆偷野,會唔會飛身過肩摔低佢先,冇必要LO
由頭到尾都係講手法問題....係D人係咁係度話點樣點樣唔公平ja....

引用:
原帖由 101653 於 28-1-2009 17:00 發表

由頭到尾都係講手法問題....係D人係咁係度話點樣點樣唔公平ja....
公唔公平呢個問題小弟唔敢/唔想去討論,在下只是一個星斗市民

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-1-2009 15:43 發表

老實講句,年初一大把呀SIR 抄牌,我親眼見的(本人立場不是認為警察不對)
我聽人講,某個小小環頭仔!
初一告了四百幾張!
初二告了二百幾張!
但全部有投訴先做,
並非主動出擊!
因好多路都泊左兩行,
變了單綫双程,
個個都媽媽聲!
包括警察,因為抄到手軟!

引用:
原帖由 seals 於 28-1-2009 17:58 發表

初一告了四百幾張!
初二告了二百幾張!
但全部有投訴先做,
並非主動出擊!
因好多路都泊左兩行,
變了單綫双程,
個個都媽媽聲!
...
唔抄! 因為路太窄撞車點計?
一定要抄!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 28-1-2009 21:58 發表

一定要抄!
唔好講咁遠

今日親眼見一單

塞住晒成串巴士行唔到都夠煩

引用:
原帖由 tango10 於 28-1-2009 21:58 發表

一定要抄!
抄都抄唔曬... 而且抄左又唔係立即走

記得有套戲台詞講過,
香港警察點解唔將所有黑社會份子拉曬?
因為黑社會重多過警察...

引用:
原帖由 101653 於 28-1-2009 17:00 發表

其實手法有咩問題?
只係公事公辦, 你本身唔做錯, 人地點捉你?
如果二百人圍就等於要放人走, 咁執法者權力威信就真係完蛋喇...
第二日報紙係唔會寫「食環有人情味放人, 二百人齊讚好!」, 而係「食環欠公信力, 二百人圍即放人!」
根住101653兄你咪又會post上CGF, "媽差"食環處....

報紙應該係中立, 但係中立地寫又點會有人睇?
你睇下報導中邊有提過對母女的反應同對話?
根本就係想搵食環祭旗, 吸引大眾去買份報紙睇囉...

引用:

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-1-2009 15:52 發表

如果當當同101653兄, 你地係個警察, 拉左個大肚婆之後, 有二百人圍觀求情, 你又會點做?

引用:
原帖由 seals 於 28-1-2009 17:58 發表

初一告了四百幾張!
初二告了二百幾張!
但全部有投訴先做,
並非主動出擊!
因好多路都泊左兩行,
變了單綫双程,
個個都媽媽聲!
...
的士站變停車場,行人路又變停車場....

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 28-1-2009 22:43 發表

如果當當同101653兄, 你地係個警察, 拉左個大肚婆之後, 有二百人圍觀求情, 你又會點做?
拿拿拿!!唔好斷章取義呀!!我講到明話要拉架!不過唔洗好似拉旗兵咁拉個伯伯咋!!
引用:

我講既係"點拉"既問題,冇講過話係"有人求情"既立場~
有人求情都拉架

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-1-2009 23:10 發表
的士站變停車場,行人路又變停車場....
過年係咁......初一二最勁

食環署d人成日偷懶架,天氣凍成日一班人躲藏在車上避寒,
佢地咁鍾意捉人阿哪,等我都諗d方法捉下佢地蛇王先.

引用:
原帖由 williamleung831 於 29-1-2009 00:20 發表
食環署d人成日偷懶架,天氣凍成日一班人躲藏在車上避寒,
佢地咁鍾意捉人阿哪,等我都諗d方法捉下佢地蛇王先.
咪咁無聊啦!

坐係架車唔一定係蛇王架姐,

可能係喥做緊文件野, 又可能係喥部署,

我當佢真係冇野做緊淨坐係喥, 咁佢等齊人上車收工都得呱

莽下判斷, 未免太主觀啦呱

發新話題