發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

其實中共果時有冇叫過佢地番屋企先?如果有既話D學生唔怪得解放軍用武力個bo~叫左你地"冷"架la~講你地又唔聽,仲借D宜主動襲擊軍人,根住仲要話自己自衛,自衛仲要利害到手無寸鐵VS AK47都仲可以自衛殺人,D學生係武林高手??

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 1-6-2009 02:50 發表
其實中共果時有冇叫過佢地番屋企先?如果有既話D學生唔怪得解放軍用武力個bo~叫左你地"冷"架la~講你地又唔聽,仲借D宜主動襲擊軍人,根住仲要話自己自衛,自衛仲要利害到手無寸鐵VS AK47都仲可以自衛殺人,D學生係武 ...
當時環境單單只有係學生就好處理.

最弊仲有 平民 暴徒 跟大隊 睇熱鬧 搞屎棍, 估計起馬佔總數一半人, 唔亂就怪.

出左事, 一定入學生數

一些人見現場有氣油燃燒的火種, 就話解放軍在現場火化屍體, 清除物證。

今當年一定要有用噴火器先可以把今多幾千屍體火化, 而可否完全火化成灰也有問題
之後再由工兵們把天安門燒成黑色的地磚馬上一夜內轉成新的白石磚

引用:
原帖由 Paul 於 1-6-2009 03:18 發表
一些人見現場有氣油燃燒的火種, 就話解放軍在現場火化屍體, 清除物證。

今當年一定要有用噴火器先可以把今多幾千屍體火化, 而可否完全火化成灰也有問題
之後再由工兵們把天安門燒成黑色的地磚馬上一夜內轉成新的 ...
發生呢D事既唯一證據, 就係當年當視人聲淚驅下的陳述, ( 唔知有冇加鹽加醋 )

同香港民運領袖, 聽番黎之後再主觀咁估估吓後   , 再加以宣傳並講俾下一代知.

我既觀點就係亂係上黎, 雙方都有著有唔著, 雙方都有死傷

我細個時95年最早由這套美國人拍的記錄片了解六四
一個中國人一定要看的記錄片

http://ca8hk.wordpress.com/2009/05/28/gate-of-heavenly-peace/

05:56
http://www.youtube.com/watch?v=igsW5yQ6428
侯得健
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BE%AF%E5%BE%B7%E5%BB%BA

有趣的是...

柴玲在美國控告紀錄片《天安門》
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12696223

CGF 還有很多有獨立思孝能力的香港人,可喜可賀!

但係當年好多係當地既外國記者反而話軍隊唔係係天安門開槍,反而係城外殺阻擋軍隊入城既人
不過就有見到有坦克係廣場亂衝
有學者有咁既睇法,而我都幾認同
學生同民眾當時仲係抱住帝皇時代既思意,認為政府係父母官,係唔會對學生做出不利既行為
同埋中共多年黎洗腦教育,淨係歌頌自己既豐功偉績,掩釋自己既惡行,令學生唔清楚政府真政既一面,錯過左安全離去,談判既好時機

我又認為全世界都認為李鵬係幕後黑手,但我反而覺得佢其實係俾鄧小平放上檯既傻仔
係中共體制入面,論資排輩,幾時到一個咁既李鵬話事呀

其實看過六四片段

每年都一定要參與六四呀

係香港可以大聲講六四, 經已好幸福了

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 seals 於 1-6-2009 09:27 發表
CGF 還有很多有獨立思孝能力的香港人,可喜可賀!
呢個就係香港可喜之處....就係人人都講得.....係內地就算有獨立思孝能力都因為各種原因而唔講得.....

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-6-2009 14:17 發表
其實看過六四片段
每年都一定要參與六四呀
係香港可以大聲講六四, 經已好幸福了
我只怕大學生睇左幾餅記錄片 , 來龍去脈未搞清 , 就扮自己身歷其境
有餐飽飯食就望飢荒

呢班 塞豆窿 真係以為自己腦荀生埋左 ??
連自己做人都搞唔掂 , 學人搞政治 , 真係大個仔 ??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2009 02:02 發表

以中國幾千年的歷史加上1920年代軍閥混戰,唔見得中國會成功

1900年八國聯軍,經過左100年中國先在世界舞台上企起身,真係唔想中國再有咩亂事
坦白講中國實在太多人係文盲....依家行民主就係第二個泰國,非洲小國既翻版.....隨住教育既普及(點洗腦都好,人總有自己既想法)..
民主總有一日會再黎到中國既....

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-6-2009 14:31 發表

呢個就係香港可喜之處....就係人人都講得.....係內地就算有獨立思孝能力都因為各種原因而唔講得.....
我身邊啲大陸同學....

好似俾人洗腦咁...

好"文suck"

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-6-2009 14:31 發表

在平民o個d唔得,實際上在學術界方面係開始放鬆左
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-6-2009 14:37 發表

我身邊啲大陸同學....

好似俾人洗腦咁...

好"文suck"
同學呀嗎......出黎社會做野看清現實....好q快就發覺俾人昆左....黎親我公司既內地大學生會部都好快開通晒....

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-6-2009 14:44 發表

同學呀嗎......出黎社會做野看清現實....好q快就發覺俾人昆左....黎親我公司既內地大學生會部都好快開通晒....
學生, 年青人, 白紙一張,

係最容易被洗腦的一群, 亦係最容易被煽動的一群

一當參與後, 佢地既命運就掌握係所謂既 ... 帶頭人 發起人 領袖 激進者 或 政權執政者 身上

好彩就有命長大後能夠獨立思考, 唔好彩就 .... 拜 拜

發新話題