發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

回覆 178# 的帖子

又係"個別事件"~

引用:
原帖由 2slow 於 22-9-2015 11:18 發表
終於追完成個post
第一個感覺係果幾封email出事, 尤其是果句"I just thought....operate it normally"
就廠家那邊觀點, 咁都換比你即係間接成認係佢地品質有問題, 完全無位走喎
(Post#66如果這acct就是 ...
其實一開始換俾個客就乜事都冇! 講真條SLIDE個成本價心中有數! The word "normally" 同有 quality issue 或 defects 係未必一定有關連! 舉例: 你去買支 Marui Glock17, 你都會拿支槍看看外表有冇捐壞 " Visual Defects " ( slide 個彥色有冇深淺色及有冇括花 )! 如果有的話! 你有權要别一支, 間舗頭都情理上可以同廠回收及更換. 支 " 花左 " Glock 17 可以操作 " 正常 (function normally) " ! 同樣掉翻轉支槍外表冇問題但在有效期內操作冇耐有間題(latent defects)都可以更換别一支新槍或提供免费新零件及維修!

呢個 CASE ! 間廠同間舖頭一定有責任! 無論有冇完善地提供有關資料(螺絲)及安裝説明書给客人行參考! 件產品或只係條 slide 有否 QC issues 都一定要證明到原因何在? 一句唔賠就完!

當件事俾個客人陽出來後! 大家個最後印象就係! 好大可能間野財政唔掂! 班人根本冇有關知識及技術進行設計,生產所以結果咪求其底質素產品同又買得貴!

大家就只會唔幫襯! 再冇客人生意小左! 咪玩完!

個客俾錢買就係客! 唔理佢係乜春狗屎垃圾或闊佬大爺! 如果間公司有冇理都去反咬個客或唔處理客人訢求! 結果就係再冇人會幫襯! 呢個世界冇水魚生意!

我覺得條螺絲一定要夠長, 長到岩岩好貼到飛機座
因為太短D力食晒落條柱到, 條柱咁薄皮會易斷
如果夠長修到落大身D螺牙到, 應該會安全好多
我睇FB好多人話套件無跟RMR螺絲, 廠方叫人自己配, 個人覺得咁好易出事
PS. 小弟唔知廠方個安裝說明有無講明長度需求

另外, 間廠有SPARE PART淨, 個客又肯再比錢買, 件事本身好地地
係奇怪約好左, 無啦啦單方面放飛機, 搞到嗌交收場
希望兩方重啟對話, 解決事件

引用:
原帖由 ayaka 於 22-9-2015 14:07 發表
我覺得條螺絲一定要夠長, 長到岩岩好貼到飛機座
因為太短D力食晒落條柱到, 條柱咁薄皮會易斷
如果夠長修到落大身D螺牙到, 應該會安全好多
我睇FB好多人話套件無跟RMR螺絲, 廠方叫人自己配, 個人覺得咁好易出事
P ...
螺絲要幾長呢個真係好難定, 因坊間有咁多廠出既RMR鏡,
長度未必全部一樣, 有見此及, 廠家可能出於避免某些問題所以唔跟螺絲
不過都最好出個指引比用家應該配邊隻螺絲及去到咩長度等等...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 22-9-2015 14:21 發表

螺絲要幾長呢個真係好難定, 因坊間有咁多廠出既RMR鏡,
長度未必全部一樣, 有見此及, 廠家可能出於避免某些問題所以唔跟螺絲
不過都最好出個指引比用家應該配邊隻螺絲及去到咩長度等等...
對, 所以要指示清楚 (唔知安裝說明有無講)
因為有時玩家唔會留意, 扭到幾圈RMR裝到唔甩就算
小弟有套撈化RMR G19 SLIDE, 有跟埋螺絲
今晚拆開睇睇夠唔夠長先, 我都怕玩得多有風險

公平d講句套kit 裝完係順又爽,無說明書無鑼絲,自己用小小時間理解下點裝/配我係ok(今次flat trigger 同以往其他款裝trigger safety 彈弓係唔同,但係又跟返舊時d彈弓,好容易搞亂),但係斷左柱就講都識飛都冇用.
未斷柱之前試槍片:
https://www.youtube.com/watch?v=oeVGYlJ9By4

回覆 185# 的帖子

小弟用枝A1a用到依家都無事,另外有朋友用prime/nova zev tech/ SAI RMR kit都未有事.

guns modify呢批貨都唔知係咪之前火災燒左貨,所以要節省成本,馬馬虎虎

我見唔少師兄條滑架上面D字氧化得好勁
有師兄買左一黑一沙,裝上同一枝全新marui glock 17上面,條數可以有好大出入,兩條都汁餐死
外國又有唔少玩家表示跟漏parts,包括magwell,sights,準星無入tritium等等,應有盡有
再黎有玩家表示無鏍絲扭得入,同樓主斷柱

另外有少部份外國玩家表示套kit買返黎有跟到RMR位鏍絲,但大部份用家都表示guns modify漏配左,包括香港貨都係無跟到

價錢就賣到貴一貴,但質量同價錢有好大差距囉...

我個set有跟
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

發新話題