發新話題

[Marui] 第56回 静岡ожみЁъみ 2017 東京сюユ新商品

回覆 180# 的帖子

咁味話佢唔考慮外海市場仍固步自封 ,Aeg海外基本無咩人再想買佢細力亞鉛膠身又貴,次世袋自從gbbr興起左其實唔多人玩,外國定港台電槍落場九成aeg。。
老實講,馬記今次成功係因為破格外觀靚(施啦曲)而一灌穩定又準一開箱表現已經掂唔洗搞,再加上日圓跌先彈起, 假如日圓回升返以佢MWS成6萬Yen亞鉛件我諗人流即時減少。。
長久玩始終需要改一堆補品馬記隱憂係度,就又走回港台野執位後路,佢只要一改就易出問題改左前節既人有少少工差都知,假如日後要換槍身同波箱或內部一大堆小零件先唔計成本,有少少工差會變成點自己諗。。。所以味想佢出多D款唔洗自己煩又破費,買馬記就係為左唔想支支槍都執享受下產品表現 。。要大搞之下馬記除左準度同bolt lock有優勢,其它地方未必出衆了,佢效能原裝出衆關乎於原裝夠順之餘,短管加上限出氣1.2J同輕型高速回彈buffer幫助下先造就成功, 要大改上面都有得自己改就係唔想麻煩 。。

響日本容易訂Marui零件,海外訂就得個桔。咁好明顯就睇到呢間公司係以日本國內優先。
佢唔係KSC,KSC就係睇準海外市場,當年先會搵台灣奕凱幫佢OEM同開多個品牌KWA去搶攻海外市場。
你都知KWA USA係乜,咁你有冇聽過有Western Arms USA又或者Tokyo Marui USA之類㗎機構?
咁如果真係有心發展海外市場,就一早行KSC/ KWA條「事業線」喇!駛乜仲響度賣膠身手槍?你又再留意吓TM除咗賣槍就係做玩具,發展模式係以「玩具公司」去思考,唔似WA/ KSC咁專。
再講白啲,TM每次番貨嚟香港,都係啲舖頭響日本搵買手買,再運番過嚟。好少聽到話佢有代理可以一櫃櫃咁攞貨就知啦。響香港玩槍係有唔少人,但Hardcore玩家又足唔足以多到去Support日本TM去同香港公司合作?
WA/ 豬皮可能係異數,但香港WA/ 豬皮派信徒又多唔多呢?
引用:
原帖由 gainax 於 14-5-2017 08:24 發表
咁味話佢唔考慮外海市場仍固步自封 ,Aeg海外基本無咩人再想買佢細力亞鉛膠身又貴,次世袋自從gbbr興起左其實唔多人玩,外國定港台電槍落場九成aeg。。
老實講,馬記今次成功係因為破格外觀靚(施啦曲)而一灌穩定又準 ...
究竟世界上還有神嗎?

其實唔好常常用消費者的角度去判定一家公司是否「固步自封」,討好客人只是一個提升銷量既「手段」,不是全部。
成本控制,存貨,物流,廣告通通都要考慮。十種產品,總有些賺總有些蝕,細公司彈性比較好,7 種賺 3 種蝕都可以多除少補,
但大公司,分N個部門,就是分開部門問責,這是大公司的缺點,就是盡量不冒險,但勝在穩陣。

至於膠身手槍是否冇市場? 其實一系列產品成功定失敗,睇一樣野就夠,就係佢是否仍不停有新產品出,
例如馬記膠SLIDE GBB 手槍,出完一款又一款,已經很好說明了這是一個值得公司繼續投資的項目。
繼續出不一定代表其質素高,但一定代表有利潤。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 183# 的帖子

人人都只係靠自己既生活經驗去估野,自己唔玩膠槍就等如膠槍一定冇市場;

我地圍内人個個玩Gbbr仲乜出aeg?都冇人買;

全中!
引用:
原帖由 Eddiem249 於 14-5-2017 12:44 發表
人人都只係靠自己既生活經驗去估野,自己唔玩膠橋槍就等如膠槍一定冇市場;

我地圍内人個個玩Gbbr仲乜出aeg?都冇人買;
究竟世界上還有神嗎?

都是個句,我地點許願馬記仍一灌作風
唔洗咁認真又唔是得佢出gbb  反正都係等順便等埋其他廠好過,
到時有平靚正出現可能大家都唔落曡又轉系統

諗諗下都係繼續kwa usp算數。。。
馬記換滑架加少少補品又要成二千幾先落到樓。。。

引用:
原帖由 Opica 於 15-5-2017 01:55 發表
諗諗下都係繼續kwa usp算數。。。
馬記換滑架加少少補品又要成二千幾先落到樓。。。
馬記野一改之下實貴睇返電槍,vsr,膠手槍。。
唔改又唔係話好耐用質感又麻麻始終一灌作風是abs膠+亞鉛只預你打慢打細力打134a,追佢D野砌好支鋼件M4=3k槍,2~3k成套內件,2k前節。。。
手槍=8~9百,1kcnc滑架/外管,幾舊水內件,
玩馬記預左同性價比無緣。。。

引用:
原帖由 gainax 於 15-5-2017 10:15 發表

唔改又唔係話好耐用質感又麻麻始終一灌作風是abs膠+亞鉛只預你打慢打細力打134a,追佢D野砌好支鋼件M4=3k槍,2~3k成套內件,2k前節。。。
手槍=8~9百,1kcnc滑架/外管,幾 ...
hi capa 手槍我淨係換左slide 600 蚊,內管 190 蚊,150% hammer spring ,連槍930 蚊 ( 貴呀果時8 算9 算 )= 1720 ,
2009 年買一直都是主力副槍+ cqb 用槍,今時今日仲係用緊果時買的2 隻匣,支槍冇壞過
不過手槍我都只有唔夠十支係marui ,其他都係買台仔金屬身抵玩,但主力手槍買marui 無問題。

至於電槍,次世代改日本仔件cost $500,改shs $200。
marui tm m40 改1.9j ,40 米中燈柱既價格係 $300 ,識改其實可以好平。
藥石亂投狂買補品除左促進經濟之外冇咩益處。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 15-5-2017 10:15 發表

Toyko Marui 從來都唔睇重海外市場,
但一定唔係固步自封啦.
轉個角度睇,
Marui 99%出品都有授權,
但同時99%授權都係限用於日本境內.
所以TM從來都不存在正式出口.

要全球化, 就無可避免要妥協屈服於Umarex/Cybergun之下,
呢D公司同埋Palco呢類, 多年來一直有接觸TM,
但創辦人Iwasawa Iwao雖老但唔蠢,
TM整體方針似係決心保持所有自主權.

Famas 係1991年面世的,
連續1/4世紀, TM都仲係氣槍行業既指標,
呢段時間, 已見証o左幾多個牌子/生產商既興起及衰落?
其實有邊個牌子, 有接近TM 既韌力?

引用:

台仔d手槍咪又係收你幾百一千, 咪又係超合金, 換cnc KIT咪又係洗你幾千.....
MARUI起碼準d
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 horenhim 於 15-5-2017 13:57 發表

台仔d手槍咪又係收你幾百一千, 咪又係超合金, 換cnc KIT咪又係洗你幾千.....
MARUI起碼準d
十分讚同C Hing的論點, 我支20多年前的MARUI MP5,到現在還正常操作中.

回覆 189# 的帖子

平有平改貴有貴改,我預算個D料一次性投資安心無頭痕,
比起平個堆料軟又要執執搏運氣,只差個幾舊水其實長線同短線投資分別
如馬記淨改一部份其他件就加速損耗, 真係不斷操要耐打以萬飛計例如打比賽咁就要成支改哂了=$$$$, 落場打法間中開火一個月2場咁原裝都頂到以年計。。。 都是果句, 亞鉛同ABS膠耐用有限, 長久玩需要用補品了, 倒轉諗,如是馬記原裝料真是長玩冇問題,咁一堆補品廠唔會不停生產比馬記, ksz原裝已用鋼火控冇需要補品想有廠出件比佢都難。。

回覆 190# 的帖子

馬記我欣賞佢創造力,90年代佢突破設計既Aeg彈起左仍不忘開發n個波箱n個型號滿足大衆, 對比返今時今日(或次世袋彈起個年計)明顯縮左九成。。雖然話要體諒廠商唔好咁多請求,但全世界大多廠都金身一體管鋼齒年代佢仲玩膠身亞鉛齒唔理市場反應,咁就是唔願意接受市場走向固步自封了, 連佢日本對手ksz都開發鋼火控/台版全金身成槍造價仲平, 已經唔是成本問題, 作為業界大廠我覺得佢需要考慮與時代並進。。有競爭先有進步Z系統其實係個好開始無論外觀定性能上都有驚喜,所以仲有機會好似Aeg初代佔全球主流市場做起, 我地睇到有希望先咁buy馬記姐,再hea拖下拖下老實講遲早比台仔廠真正追過
假如馬記冇希望我都一早唔哂口水十年前放棄佢  都係等下啦各位

引用:
原帖由 gainax 於 15-5-2017 15:52 發表
馬記我欣賞佢創造力,90年代佢突破設計既Aeg彈起左仍不忘開發n個波箱n個型號滿足大衆, 對比返今時今日(或次世袋彈起個年計)明顯縮左九成。。雖然話要體諒廠商唔好咁多請求,但全世界大多廠都金身一體管鋼齒年代佢 ...
應該係話台仔同日本仔路線唔同
台仔就玩多新產品 日本仔就玩獨孤一味
但如果佢可以做到we咁 一個系統擺落唔同槍到 咁就又可靠又多款玩

發新話題