發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 11:21 發表
我發現一樣野,你地唔使o訓??
點解會成日可以夜收早開咁勁??
兩點幾訓,十點醒....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 11:21 發表
我發現一樣野,你地唔使o訓??
點解會成日可以夜收早開咁勁??
因為我地一日訓幾次,幾個鐘幾個鐘咁訓
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 11:50 發表

因為我地一日訓幾次,幾個鐘幾個鐘咁訓
我都發現咁樣訓會精神d,但好難做到,
我已經0300~1100,都有8個鐘,
但依家仲好似傻吓傻吓咁.....................
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 12:06 發表

但依家仲好似傻吓傻吓咁.....................
個個人既生理時鐘唔同,通常係行單/雙數時間的...即係,一個人佢係單數既話,佢訓1/3/5/7個鐘頭就好精神,訓2/4/6/8就會呆下呆下..訓錯就訓幾多都係呆...

可能你係訓單數鐘頭既人呢~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 12:06 發表

我4點訓10點幾起身(如果唔係睇男團體操的應該都係繼續訓)

(你留意一下我地d online時間,我同王子都係長on 的人 )
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 12:08 發表

個個人既生理時鐘唔同,通常係行單/雙數時間的...即係,一個人佢係單數既話,佢訓1/3/5/7個鐘頭就好精神,訓2/4/6/8就會呆下呆下..訓錯就訓幾多都係呆...

可能你係訓單數鐘頭既人呢~
第一次聽

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 12:23 發表

第一次聽
早幾年睇唔知邊本翻譯科學雜誌聽的...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 12:24 發表

早幾年睇唔知邊本翻譯科學雜誌聽的...
聽聞過吓,有d印象,不過唔知典解,
4~5清醒半日,8~9傻足全日.................
係唔係唔定時工作休息都係咁??
但係之前定時開收好似仲差d??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 12:31 發表

聽聞過吓,有d印象,不過唔知典解,
4~5清醒半日,8~9傻足全日.................
係唔係唔定時工作休息都係咁??
但係之前定時開收好似仲差d??
咁可能重有好多因素呢....或者你唔訓得多呢...

9唔搭8....
問下如果上DSLR既話有咩要注意....點配答好....
得一個用心答緊我....
我唔係要求一定要答我....你地有權唔出聲....

之但係夜精靈師兄....我唔想入APSC入CANON既原因主要係因為佢比其他機冇咁wide....
相對的nikon/sony則比較廣角....其實咁急講都冇咩用既....
但係如果首選既我會考慮a350先....
可能你會話貴d又雜訊高d等等....
但係以咁既價錢黎講....我覺得已經算ok....又可動mon又live view....
係....可能我用唔著....講真我又未玩過....我都唔知咩係岩我玩咩係唔岩....
但係睇數據上我覺得我會選a350....

另外請其他人勿姦我條問題....
我係問....上DSLR點樣配買咩最經濟又夠我用....
唔好同我講買部DC番屋企再教埋我汁相....又比哂D汁過既相我睇....
我唔需要....
亦唔需要以專業攝影師既語氣黎同我講...."相都未識影....你知點配好咩??"
我唔係D咩專業攝影師....所以先要問....
你有權唔答....但我唔想係度比你鬧....我建議你如果覺得我既問題白痴....可以收皮唔講野!!
可能我同咁多位既思路好唔同....
唔好剩係識話我鑽牛角尖....
我問既野有幾多大家真係睇....有幾多大家真係諗....大家心照....
我唔係D咩野專業攝影師....亦唔想做D所謂咁樣既專業攝影師....
我只但求夠我得閒影下風景相....去旅行時又用得....得閒又用得....
唔好同我講D咩野所謂專業攝影師既格言....咩野心德....咩野點樣看待事物....我唔需要知....

你唔想要APSC又想經濟d既
我覺得除左D700同5D之外都無咩好簡
D700除左個viewfinder係95%之外, 我睇唔到有咩唔好
5D就出左咁多年, 機身功能唔級新出既機好, 呢個係MUST, 佢平些少都係MUST
但慳果些少究竟慳得值唔值呢?我唔知, 因為我唔知5D個功能係點
但肯定既係機身功能對焦能力D700唔會比5D差
canon既野我唔知, nikon就答到你多d
鍾意wide的話, nikon支AF-S 14-24mm f/2.8G ED係好野黎..唔好同我講話落唔到filter又乜又乜, 除非無左filter你會影唔到靚相
咁既range入面, 支鏡變形做得非常好, 個透視感絕對唔係其他鏡退後幾步就可以做得到
中距方便, 覺得支AF-S 24-70mm f/2.8G ED貴既, 可以選擇AF-S VR 24-120mm f/3.5-5.6G IF-ED, 當然無恆定2.8啦, 如果又唔鍾意既AF-S 28-70mm f/2.8D IF-ED亦都可以係選擇之一
中遠距方面..AF-S VR 70-200mm f/2.8G IF-ED(小黑五)呢支一定走唔甩..當然..覺得貴既..一樣有AF 80-200mm f/2.8D ED同埋AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED比你簡..仲有AF VR 80-400mm f/4.5-5.6D ED

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 20:31 發表
你唔想要APSC又想經濟d既
我覺得除左D700同5D之外都無咩好簡
D700除左個viewfinder係95%之外, 我睇唔到有咩唔好
5D就出左咁多年, 機身功能唔級新出既機好, 呢個係MUST, 佢平些少都係MUST
但慳果些少究竟慳得值唔 ...
唔係牙e家係討論緊我自己買....
緊係買部入門機仔玩下先啦....我自己都唔會諗FF啦....

只係我同老豆傾果陣....佢問我點解要買APSC唔買FF....我先hand左陣機發左陣夢ja....
但諗番下....佢4月都好似同我講話買....都拖到e家....

回到現實....我想買機時緊係選部入門機仔玩下先啦....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 20:37 發表

唔係牙e家係討論緊我自己買....
緊係買部入門機仔玩下先啦....我自己都唔會諗FF啦....

只係我同老豆傾果陣....佢問我點解要買APSC唔買FF....我先hand左陣機發左陣夢ja....
但諗番下....佢4月都好似同 ...
等D90!!!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 20:49 發表

等D90!!!
果時都應該出左咯....
出年年頭....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 20:58 發表

果時都應該出左咯....
出年年頭....
傳聞今年九月

發新話題