發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-6-2009 14:44 發表

同學呀嗎......出黎社會做野看清現實....好q快就發覺俾人昆左....黎親我公司既內地大學生會部都好快開通晒....
佢唔係唔知!無謂講多錯多啫,在大陸最好裝"龍"扮啞
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 1-6-2009 17:27 發表

佢唔係唔知!無謂講多錯多啫,在大陸最好裝"龍"扮啞
呢層我唔知 ....不過內地真係好多人裝"龍"扮啞

如果.....歷史已經發生.. 不能改變
講多無謂...不如哀悼死難者仲好
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 tinyau1134 於 1-6-2009 20:39 發表
如果.....歷史已經發生.. 不能改變
講多無謂...不如哀悼死難者仲好
日日都有好多人死,日日都要悼念
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2009 20:46 發表

日日都有好多人死,日日都要悼念
政府既做法岩唔岩大家自己知
冇理由一句 (見到D人散得切) 就冇事
咁的確係有人因果件事死左
E家好多家屬連仔女條屍都見唔到
你咁樣同其他死人比
會唔會有點兒過份?
唔應該話過份
你覺唔覺得你講野98左D呢?

大是大非,此刻已經無需討論~
依家仲討論有冇死人,死咩人~??
仲討論學生的決定有冇錯~??
我都好唔鍾意 唔爾開希 咁激進思想,
不過好認同佢講,"先抽出兇生,先至再追究學生的決定吧~!"(大慨意思)
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 101653 於 1-6-2009 20:54 發表

政府既做法岩唔岩大家自己知
冇理由一句 (見到D人散得切) 就冇事
咁的確係有人因果件事死左
E家好多家屬連仔女條屍都見唔到
你咁樣同其他死人比
會唔會有點兒過份?
唔應該話過份
你覺唔覺得你講野98左D呢 ...
對於政府o黎講,有幾多次鎮壓無人傷無人死,日日有幾多人為了自己的生存同自由而死,對於政治而言,好多時人命只係消耗品

64係咁,北愛係咁,早前他信o個d又係咁
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2009 21:45 發表

對於政府o黎講,有幾多次鎮壓無人傷無人死,日日有幾多人為了自己的生存同自由而死,對於政治而言,好多時人命只係消耗品

64係咁,北愛係咁,早前他信o個d又係咁
人命係政治中只不過係一的籌碼...都係可以犧牲既...

引用:
原帖由 keane 於 1-6-2009 03:32 發表

發生呢D事既唯一證據, 就係當年當視人聲淚驅下的陳述, ( 唔知有冇加鹽加醋 )

同香港民運領袖, 聽番黎之後再主觀咁估估吓後   , 再加以宣傳並講俾下一代知.

我既觀點就係亂係上黎, 雙方都有 ...
大家其實知唔知當年有好多國家有派記者响天安門?有幾多新聞片同圖片俾全世界睇?大家係用眼睇架~呢件事好醜!我早幾年去旅行,有鬼佬知我地係中國人就問,點解你"國家"可以用坦克車輾學生?我唔識答~我就覺得好無面!發生咗咁多年都仲有人會問,你又有無睇過呢類圖片或新聞片呢?
而家情况係好似你同日本新一代講南京大屠殺一樣,佢地實笑你傻仔,因為佢國家跟本唔想佢地知,佢地想知途徑亦好少,除非佢行出個日本,你响外面知道真係有呢件事咪知邊個先係傻仔囉~

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-6-2009 21:58 發表

人命係政治中只不過係一的籌碼...都係可以犧牲既...
籌碼都唔係,但一定係可以犧牲工具,愈係位高權重,死亡人數真係一個數字

引用:
原帖由 bravohk 於 1-6-2009 22:31 發表

大家其實知唔知當年有好多國家有派記者响天安門?有幾多新聞片同圖片俾全世界睇?大家係用眼睇架~呢件事好醜!我早幾年去旅行,有鬼佬知我地係中國人就問,點解你"國家"可以用坦克車輾學生?我唔識答~我就覺得 ...
現在成日掛係口邊既就係 ... 射殺平民學生, 坦克撞死人,

都20年, 我都未見過以上 " 全過程 " 既 相片 或 片段, 都係 媒體評述 及 口耳相傳.

聽就聽得多, 見既都係 " 事前或事後 " 的 相片 或 單方面經剪接過的片段,

呢D 相片 或 片段 的 " 全過程 " 先係真相及事實. ( 如有請發比我 )

話我冷血都係咁話, 所見最嚴重既都係死傷者或肉醬相,

死者之前做過咩呢 ? 係軍人先做錯 或 死者先做錯 ?

例如: 軍人係主動開火, 或自衛開火, 是否向天或向人開火, 待求實質 圖片 / 片段.  

( 如果有人問我, 我會咁樣答佢 )

希望有一日能夠見到事實的全過程, 實質的證據.

我暫時既結論:  " 亂係上黎, 雙方有著有唔著, 各有死傷 "

引用:
原帖由 keane 於 2-6-2009 00:36 發表

現在成日掛係口邊既就係 ... 射殺平民學生, 坦克撞死人,

都20年, 我都未見過以上 " 全過程 " 既 相片 或 片段, 都係 媒體評述 及 口耳相傳.

聽就聽得多, 見既都係 " 事前或事後 " 的 相片 或 單方面經剪接過 ...
嘩!我想講嗰D!俾你講哂!

引用:
原帖由 seals 於 2-6-2009 00:51 發表

嘩!我想講嗰D!俾你講哂!  
簡單D講, 如果要去 / 或有 國際法庭, 告辯雙方集合現時所有89年的 圖片 / 片段,

可否將被告入罪 ?

PS: 南京大屠殺 有齊屠殺行為全過程實質的 相片 / 片段 , 係斷正無得走

回復 189# 的帖子

你知唔知話軍隊無開槍既唔係中國記者,而係CNN既美國記者
但係佢話當時係廣場坦克的確有衝向人群
雖則佢地既目的一樣,但係過程係有分別
而軍隊亦的確有開槍,唔係廣場而係進城個陣
時間地點既問題
我既意思唔係話政府唔係兇手,只不過班媒體同民主派將個故事扭曲左
只一樣野係,個兇手己經死左,咁其實去到國際法庭都無用
不過我仍然希望係我地有生之年政府肯認錯,向番班受害者道歉,唔好好似美加政府咁成百幾年後先向原居民同中國人道歉

總之政府用軍隊屠殺, 坦克衝向人民, 政府歪曲事實, 向國民封鎖消息, 企圖將事件淡化, 20年來不承認責任就一定係錯!

我睇唔到中國政府係有過良知

發新話題