發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 21:13 發表

傳聞今年九月
我如果自己pay應該都要出年年頭....農曆新年前....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 21:15 發表

我如果自己pay應該都要出年年頭....農曆新年前....
多數自己買才懂珍惜

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 18:38 發表
9唔搭8....
問下如果上DSLR既話有咩要注意....點配答好....
得一個用心答緊我....
我唔係要求一定要答我....你地有權唔出聲....

之但係夜精靈師兄....我唔想入APSC入CANON既原因主要係因為佢比其他機冇咁wide. ...
我已事論事.
風景相.............
行上山頂,一望無制,為之風景相,用24mm都覺得影唔出氣勢.
橫街小巷,特式建築,亦為之風景相,用50mm已上才影得出比例壓迫的小巷感.
夜景星空,都為之風景相,最重要係腳架+失打繩.
已上都只係大路的攝影方向.
你影那一種??
有冇用dc仔影過??
影過自然知要用什麼的,
正如adrianyahk兄之前都問過買器材問題,我和其他師兄好樂意答,
因為佢明顯地有嘗試影過,覺得有問題,可以再進一步而請教,
你都冇影過,次次都係買買買,發吓夢幾好,但係發夢之餘又唔見有dc仔相睇吓,
可能你唔喜歡post啦,不過你問問題的內容又唔覺你有正在影相wo,
風景相有咁多種,平時喜歡影那一種??
我都唔見你有相??
你叫我怎麼比意見??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 22:22 發表

我已事論事. 老老實實....我唔覺得你係已事論事
風景相.............
行上山頂,一望無制,為之風景相,用24mm都覺得影唔出氣勢. 一望無際既相有幾何影....我影散景多....
橫街小巷,特式建築,亦為之風景相,用50mm已上才影得出比例壓迫的小巷感. 我係影橫街小巷多....但係我就係唔知邊個焦距岩....畢竟我唔清楚DC同DSLR個焦距既角度等分別
夜景星空,都為之風景相,最重要係腳架+失打繩. 腳架我有
已上都只係大路的攝影方向.
你影那一種??
有冇用dc仔影過?? 無我點會話我自己有??
影過自然知要用什麼的, 係我眼中兩樣野好大分別....因為我未玩過DSLR....所以先要想去知....所以去問....
正如adrianyahk兄之前都問過買器材問題,我和其他師兄好樂意答,
因為佢明顯地有嘗試影過,覺得有問題,可以再進一步而請教,
你都冇影過,次次都係買買買,發吓夢幾好,但係發夢之餘又唔見有dc仔相睇吓, 你又知我冇影過??我同你講有影過你又唔信....點解係要睇呢??我就係自己知我未影到我想要既效果....所以廢事放上黎....我又唔係好識汁相
可能你唔喜歡post啦,不過你問問題的內容又唔覺你有正在影相wo, 唔覺唔代表冇....請你唔好成日以你的"專業智識"黎評價我
風景相有咁多種,平時喜歡影那一種?? 影散景多....廣角大風景真係比較少....
我都唔見你有相??
你叫我怎麼比意見?? 所以我話可以唔出聲的....唔需要一出聲就批評我
冇計....你咁專業....我唔識點同你溝通....
我講你又唔信....你又係度批評....我答你你又串....

終於追返哂d post...

老老實實
數字人其實想問d咩 有咩唔明 有咩唔識??

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 23:00 發表
終於追返哂d post...

老老實實
數字人其實想問d咩 有咩唔明 有咩唔識??
我其實好多野想知....
其實DC同DSLR個焦距既角度有冇or有咩唔同/分別....
跟住又想知下點解DC仔既iso好似比DSLR正常既低??我唔太清楚點講喇....
好喇....知到第一條問題既答案....就要睇下我部DC既焦距....
平時用開咩焦段....
跟住再睇番要配D咩....

OR

其實師兄們又用開D咩既焦段去影散景??
又有咩經濟d既價錢可以去買D接近既裝備??
再者....機方面呢??
我睇數據上我相信我會選a350....但係好多師兄又話雜訊多....影像特別青....
不過其實可以遲d先....但都想大概知自己用咩....
本來只係拿出黎討論下吹下水ja....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:15 發表

我其實好多野想知....
其實DC同DSLR個焦距既角度有冇or有咩唔同/分別....
跟住又想知下點解DC仔既iso好似比DSLR正常既低??我唔太清楚點講喇....
好喇....知到第一條問題既答案....就要睇下我部DC既焦距....
...
你可唔可以俾你部DC個model name出來? 可以知你既係咩焦距...
DC所講既焦距,照計就同FF出來個焦距一樣...

跟住呢...
散景...你講既散景係咩即係景深?
如果係ga le...我會話,如果要影景深,好睇你想幾淺..
要經濟既,一支平既50 1.8已經有好強既淺景深,呢d標頭各個brand都有!
但係呢...個人意見...景深,其實真係唔洗咁淺..
我個人覺得,f4已經做到好靚既景深..(影人既話,物件都係,只要唔係太細件..)

呢d係個人感覺呀..

如果你真係講散景呢...咁就真係唔識答你...因為散景好主觀既..
有人覺得二線性散景係最垃圾..但係都有人鍾意個效果..
如果你要靚散景(普遍的)...咁你要去學Elf兄咁,bid支Leica奶鏡,或者Contax之類的番來了..
呢d野太主觀,冇得講

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:21 發表

你可唔可以俾你部DC個model name出來? 可以知你既係咩焦距...
卡士奧 4.0 mega pixels digital camera ex-24??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:21 發表

我就係唔清楚....清楚就唔洗問啦....
我唔肯定ma....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:24 發表

卡士奧 4.0 mega pixels digital camera ex-24??
我搵唔到EX-24...搵到EX-Z4...35-105mm
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=332

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:30 發表

我搵唔到EX-24...搵到EX-Z4...35-105mm
睇錯tim....仲以為左邊英文右邊數字....好x細粒字....
仲要反光既....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:31 發表

睇錯tim....仲以為左邊英文右邊數字....好x細粒字....
仲要反光既....
我上面補充左,please refer to the upper post#202

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:30 發表

http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=332
其實個焦距既角度係咪同DSLR一樣??
因為個網都冇寫....我更加唔知....如果係既話....我覺得24已經夠哂有餘....因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:35 發表

其實個焦距既角度係咪同DSLR一樣??
因為個網都冇寫....我更加唔知....如果係既話....我覺得24已經夠哂有餘....因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠....
即係你需要24-28mm起頭啦....

引用:

跟住呢...
散景...你講既散景係咩即係景深?
如果係ga le...我會話,如果要影景深,好睇你想幾淺..
要 ...
唔係牙....普普通通果D景....街景阿果D....冇攝影對象的景色...

發新話題