發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

政府又唔係一個人, 當然冇良知啦
如果把一個政府擬人化看一件事, 好多野會好難看清。

當年有開放派在中共內, 今日也有更加多開放派在中共內,
改變需要時間的, 如果對改變快慢有不滿, 實在有用的行動是....
一係可以加入政府內部升到高層〔溫總,奧巴馬)
一係可以的武力用兵器把前一個政府推返

引用:
原帖由 Paul 於 2-6-2009 15:24 發表
政府又唔係一個人, 當然冇良知啦
如果把一個政府擬人化看一件事, 好多野會好難看清。

當年有開放派在中共內, 今日也有更加多開放派在中共內,
改變需要時間的, 如果對改變快慢有不滿, 實在有用的行動是....
一 ...
this is why they come up with an idea of 23..

想下想下我之前說D野都唔係完全正確, 我都係收返我之前說的野

回復 197# 的帖子

因為佢地想控制人民思想,防止以上既野發生
美國都有差唔多既國安條例
所以我覺得美國自己都身有屎,有咩資格去批評第二個?

回復 199# 的帖子

轉移視線、、

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-6-2009 13:11 發表
總之政府用軍隊屠殺, 坦克衝向人民, 政府歪曲事實, 向國民封鎖消息, 企圖將事件淡化, 20年來不承認責任就一定係錯!

我睇唔到中國政府係有過良知
好多國家都無,唔覺得中國係例外要有o個個
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-6-2009 18:02 發表

無良知, 好多國家係咁, 或曾經係咁 ,

對64作為華人肉緊d, 關心d, 都好正常.

如果以前中國係強大, 一樣可以大大聲高調批評其他國家既政權.

永遠都係強勢大大聲架喇 , 國家係咁, 做生意都係咁........

回復 199# 的帖子

C兄..請問美國國安條例係點?

引用:
原帖由 Boniface 於 2-6-2009 10:37 發表
你知唔知話軍隊無開槍既唔係中國記者,而係CNN既美國記者
但係佢話當時係廣場坦克的確有衝向人群
雖則佢地既目的一樣,但係過程係有分別
而軍隊亦的確有開槍,唔係廣場而係進城個陣
時間地點既問題
我既意思唔係 ...
班媒體同民主派將個故事扭曲左..
美加政府成百年後先向原居民/中國人道歉..

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-6-2009 18:02 發表

宜家講緊既係中國

唔好同我講其他國家, 其他國家點X街都唔關我事

總之共匪用軍隊屠殺人民, 用坦克衝向人民, 歪曲事實, 向國民封鎖消息, 將事件淡化, 20年來不承認責任就係錯

係都要話佢做得岩既我都無野好講

回復 201# 的帖子

因為人地冇良知

我地祖國都可以冇良知

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-6-2009 19:58 發表

宜家講緊既係中國

唔好同我講其他國家, 其他國家點X街都唔關我事

總之共匪用軍隊屠殺人民, 用坦克衝向人民, 歪曲事實, 向國民封鎖消息, 將事件淡化, 20年來不承認責任就係錯

係都要話佢做得岩既我都無野 ...
人地都無講實對呢件事係誰是誰非, 某方係對或錯.

只係客觀討論, 較全面地講出自己的想法, 有自己既感想.

好過某D成日吃人口水尾, 集會講過d咩野, 照搬過黎,

一激動腦充血, 就黎黎去去都係 叫口號, 背金句.

如果唔係上晒腦, 講多d自己既想法好過喇

如果由頭到尾,都高調堅持佢地(指學生)係叛變/動亂,
我反而接受到,共產政權係咁o架啦,d學生自己/評論員/學者,到中後期都知會有今日結果啦~
唔提唔講,我都覺得可接受,起碼證明你知道當年有錯,我諒你整體國家利益為前提,
我有生之年,總算會有小小機會見到平反一日.
大是大非已明明確確的今時今日,仲試圖已現在繁榮,去蓋過當年事實~?!
如果真係叛變/動亂,怕咩~??殺佢咪殺佢~!!殺晒d叛變/動亂人士,令社會安定繁榮wo~!!有錯何在~??
64仲應該係值得記念的"解放學生日"啦~!!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

以治國立場黎講 ......

以 小 亂 制 止 大 亂  ,

亦 可 以 講 以 大 亂 制 止 大 規 模 動 亂 ,

以上有邊個大國未做過 ?  

中國點仆法都唔關我事..
平反左又點?
比個名義你?
好啦..64搞掂晒..
咁四川點?又過多幾十年先認?
邪惡既.係人,中國政府既官
可能全世界都係咁