發新話題

[認真] 2012世界災難、UFO、世界神秘事件、預言、宗教、靈性....講場

引用:
原帖由 kai_matt 於 3-9-2012 18:58 發表

I will never force others to believe in Christianity,
but yet no one can force me not to believe in Jesus Christ.
we have mutual respect for each other then. cheers.

引用:
原帖由 loveless 於 3-9-2012 18:47 發表

我係亂來的.

PS. 教友一般會同我講, 地球大概有六千多年歴史.
基本上我一樣是不知說什麼才好.
個人覺得沒有需要去攻擊一個宗教信念,
只係希望他們亦不要迫我去信.
地球怎麼可能只有六千多年歷史.....?
而軍醫郤確信上帝、耶穌是真神、是聖子.....問題只是現今流傳下來的基督教或天主教經典的內容是否完全準確無誤....?或者裡面的意思有否被人曲解、修改過呢....?這點相信仍存在一些謎團.....

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 loveless 於 3-9-2012 19:02 發表

we have mutual respect for each other then. cheers.
yea, bro

引用:
原帖由 T-800 於 3-9-2012 19:10 發表

而軍醫郤確信上帝、耶穌是真神、是聖子.....問題只是現今流傳下來的基督教或天主教經典的內容是否完全準確無誤....?或者裡面的意思有否被人曲解、修改過呢....?這點相信仍存在 ...
exactly!
I can hardly agree to some of the Bible interpreters.......

引用:
原帖由 kai_matt 於 3-9-2012 19:14 發表

yea, bro
and i still think Douglas Adams has the best explanation thus far

引用:
原帖由 T-800 於 3-9-2012 19:10 發表

而軍醫郤確信上帝、耶穌是真神、是聖子.....問題只是現今流傳下來的基督教或天主教經典的內容是否完全準確無誤....?或者裡面的意思有否被人曲解、修改過呢....?

Happy sho ...
Exactly what I want to point out

我覺得, Bible 經歷左幾千年, 不知道被刪改過幾百多次,
原文Hebrew寫, 跟著translate到其它語言,
有好幾十個version, 之間又唔知比咩人修改過,
究竟人們理唔理解原作者想表達咩野, 有咩目的等等?
究竟教徒們sure 唔sure佢地所相信既係百份百正確
現在的基督徒甚至不承認舊約....舊約入面d內容有d真係幾殘忍

老實講我之前都以為自己係個教徒, 甚至受埋洗...
大個左想深入理解下BIBLE, 點之越搞越迷, 發覺太多矛盾太多不可理解既野

don't get me wrong, I doubt about bible as I doubt about who is Jesus.
但我相信係有一個神/或一般力量主宰著呢個世界的...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 3-9-2012 19:54 發表

Exactly what I want to point out

我覺得, Bible 經歷左幾千年, 不知道被刪改過幾百多次,
原文Hebrew寫, 跟著translate到其它語言,
有好幾十個version, 之間又唔知比咩人修改過,
究竟人們理唔理解原作者 ...
你曾經係基督徒咁易話圍啦
我認同係聖經有機會俾人曲解
其實好多人話聖經矛盾 就正因佢地唔夠明聖經
例如利未記set ge一啲守則 去到新約其實已經廢咗
聖經其實係一本書 係要成本睇 下下分開黎睇就好易會錯意

引用:
原帖由 pz6666 於 3-9-2012 00:27 發表

據稱我地所謂既神係有靈無形的生命體,已經進化超過50億年,蜥蜴人係呢種生命靈體創造的第一種有形生命體,其實蜥蜴人都分好多種,總之係泛指人首蛇身、蛇首人身,或者其他動物通過基因改造的生命體,所以古埃及 ...
我又唔覺蜥蜴/爬蟲類好適合好多環境喎......昆蟲勁D.....

引用:
原帖由 kai_matt 於 3-9-2012 20:28 發表

你曾經係基督徒咁易話圍啦
我認同係聖經有機會俾人曲解
其實好多人話聖經矛盾 就正因佢地唔夠明聖經
例如利未記set ge一啲守則 去到新約其實已經廢咗
聖經其實係一本書 係要成本睇 下下分開黎睇就 ...
聖經講嘅係真係假, 唔緊要......

最緊要嘅係嗰班諗住以科學去驗証聖經嘅天才, 比D常識好無............

回覆 217# 的帖子

引用:
原帖由 kai_matt 於 3-9-2012 18:37 發表

你都quote咗彼得後書嗰度
一日如千年
日與夜又係咪我地眼中所睇嘅日與夜呢?
放大黎睇 會唔會係一個時期嘅始末叫日與夜呢
你可能覺得我答得好廢
如果我都唔知天父嘅一日係幾多 我點敢講喺人類之前有幾耐?
另外 恐龍係確實存在 然而係咪有咁耐之前呢?不得而知 只係現時科學證實佢地幾千萬年前
可能遲啲發現佢地無咁耐歷史呢
就當天父的一日係一個時期, 如一千年, 一百萬年...
咁Genesis入面講, 神在第三日造左花草樹木, 但第四日先造星星月亮太陽,
呢兩"日"之間如相隔一千年或一百萬年, d花草樹木如何生存??

ok, 我自問自答,
[教徒mode]舉一反三, 對神來說時間不是問題,人才受時間限制的 [/教徒mode]

既然神就是神根本不必按照這些順序, 點解神唔一秒內造成個世界出黎?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 queen 於 4-9-2012 01:23 發表

聖經講嘅係真係假, 唔緊要......

最緊要嘅係嗰班諗住以科學去驗証聖經嘅天才, 比D常識好無............
同意, you can never apply rational reasoning in understanding Bible
科學的最根本原則是不斷質疑自己
信仰的最根本原則是不去質疑自己

[教徒mode]只要信, 不要問[/教徒mode]

引用:
原帖由 於 4-9-2012 03:21 發表
咁要節錄聖經咪要成本擺哂出黎
no, but u have to firstly read it once, see if there is any contradictions; and then quote the citations.  Usually we will quote more than one chapter.

引用:
原帖由 2slow 於 4-9-2012 10:20 發表

就當天父的一日係一個時期, 如一千年, 一百萬年...
咁Genesis入面講, 神在第三日造左花草樹木, 但第四日先造星星月亮太陽,
呢兩"日"之間如相隔一千年或一百萬年, d花草樹木如何生存??

ok, 我自問自答,
[ ...
如果一個人講一句"要有光,就有光"; 你覺得佢可唔可以叫啲花花草草一千幾百年喺無光嘅情況下唔死
正如 一開始嘅人 個個都九百幾歲,以現今角度 同樣係難以理解
又俾個你可能唔多滿意嘅答案
如果神做嘅嘢 人下下都理解 佢就唔係神啦
如果神做嘅嘢 我同你下下都理解 咁點解我同你唔係神而係人
我相信嘅神有能力整停一戰 二戰 911,點解佢唔停?我唔知
其實呢啲問題就好似去到神有無可能整舊佢搬唔起嘅石頭
我呢啲凡人 真係唔識答

引用:
原帖由 2slow 於 4-9-2012 10:29 發表

同意, you can never apply rational reasoning in understanding Bible
科學的最根本原則是不斷質疑自己
信仰的最根本原則是不去質疑自己

[教徒mode]只要信, 不要問[/教徒mode]
MISCONCEPTION!!!!!
信仰的最根本原則是不斷質疑自己
信仰的最根本原則是不去質疑主
That's why I can accept Science and Christianity at the same time.

發新話題