發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

....點解係要睇呢??
回你這一句最重要,因為這是每一位玩攝影的人一個
最最最最最最最最最最最最最基本的原則!!
已相論相
這一個科目係咁現實,冇相睇,講咩都假!
唔理你用什麼,"打算"點影!
有相睇,拿住相跟人討論問題的,
就係專業攝影師有的態度,無論張相好唔好!
已相論相係最基本原則,
其他師兄我唔知點睇,
已相論相係對其他攝影師的遵重囉!
特別係這裡的師兄們多多小小都有相post相,
連小un都post過相片光點,認真請教過問題,
le d咪就係值得遵重的專業攝影態度囉!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:38 發表

即係你需要24-28mm起頭啦....
我覺得真係夠....

不如Panasonic LX3啦!我已經見到記者用呢隻!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:39 發表
....點解係要睇呢??
回你這一句最重要,因為這是每一位玩攝影的人一個
最最最最最最最最最最最最最基本的原則!!
已相論相
這一個科目係咁現實,冇相睇,講咩都假!
唔理你用什麼,"打算"點影!
有相睇,拿住相跟人討 ...
唔好同我講態度....我已經話我唔需要知呢D野....
我唔需要專業攝影師既尊重....我受唔起牙....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:38 發表

唔係牙....普普通通果D景....街景阿果D....冇攝影對象的景色...
....咁唔識答你ga wor!

我只可以話...我用24-105(因為得呢支),我今日去左石澳,我就咁影下人地d屋呀,路邊隻狗呀,沙灘上面d太陽傘呀...
我.....由24-105個個焦段都用哂....

我覺得係...我成日都會唔夠wide/tele,因為各個距離都有野會想影,見到天靚會想要wide d,見到沙灘比堅尼女會想遠d...
都係果句...真係要自己試過先知自己要咩range...好老土,但係真係要咁..

不過,我用50mm以上既次數係多d既....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:43 發表

....咁唔識答你ga wor!

我只可以話...我用24-105(因為得呢支),我今日去左石澳,我就咁影下人地d屋呀,路邊隻狗呀,沙灘上面d太陽傘呀...
我.....由24-105個個焦段都用哂....

我覺得係...我成日都會唔夠 ...
咁即係我之前個plan
a350+1680蔡鏡係差唔多??
果支24-120....
4千幾....加埋部機盡哂都係1萬到....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:35 發表

其實個焦距既角度係咪同DSLR一樣??
因為個網都冇寫....我更加唔知....如果係既話....我覺得24已經夠哂有餘....因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠....
因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠.............
咪就係le d囉,你自己都看到自己果部35再WIDE多小小.
你次次都係只講買,又唔講吓自己果部影時有咩問題,
我見大大次次問你你都只係話dc仔教唔到咩咩.
你post一張相,再問兩句,已經馬上明白問題所在啦!!

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:38 發表

唔係牙....普普通通果D景....街景阿果D....冇攝影對象的景色...
文字點解釋影像呀!!
你post兩張相,大家即刻明晒啦!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:46 發表

因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠.............
咪就係le d囉,你自己都看到自己果部35再WIDE多小小.
你次次都係只講買,又唔講吓自己果部影時有咩問題,
我見大大次次問你你都只係話dc仔教唔到咩咩.
你 ...
係既係既....我錯喇好嗎??
我次次講我買咩買咩....講真....邊次係買番黎架??
有冇用係另一樣野....邊個唔想放4支600mm做茶几??
你話唔想我吹你唔脹wo....
吹句水洗死??有罪??有罪既麻煩報警....
話到明發夢....你要搵交黎嗌我阻止唔到你既....
一出聲就串....我點好聲好氣同你講野??
你唔覺你串??我好覺wo....

算啦...高高高兄....佢未諗到咁遠....由佢啦.....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:49 發表

文字點解釋影像呀!!
你post兩張相,大家即刻明晒啦!!
我又唔係冇post過....我就係知唔好我先唔post....
我有d想做既野我影唔到出黎....我都唔知點形容....
可能太科幻掛....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:54 發表
算啦...高高高兄....佢未諗到咁遠....由佢啦.....
其實好簡單,只係post張佢影過的幾張相,
已經可以講得出佢需要咩器材.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:59 發表

其實好簡單,只係post張佢影過的幾張相,
已經可以講得出佢需要咩器材.
咁你覺得我之前post果幾張相有咩問題??

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:56 發表

我又唔係冇post過....我就係知唔好我先唔post....
我有d想做既野我影唔到出黎....我都唔知點形容....
可能太科幻掛....
你玩左dc仔咁耐,有冇影過景有留下來的??
唔使好,起碼我看到你大慨係一類.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 00:02 發表

你玩左dc仔咁耐,有冇影過景有留下來的??
唔使好,起碼我看到你大慨係一類.
咁佢又真係post過既...

發新話題