發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

引用:
原帖由 於 1-2-2009 01:41 發表
呢條問題只係一條常識題

無論係大事定小事 , 任何人都應該遵守當地法律 !

正如去到泰國唔可以侮辱泰王肖像 , 否則可判監禁 !

如果遊客可以唔遵守本地法律 , 咁咪好大鑊 !?!?

講真丫 , 香港清潔係咪人人有 ...
當然有提過姑丈喇,都話佢左耳入,右耳出,
我認為拋垃圾當然係佢唔啱喇
我最主要既唔止討論我的個案,
而係如果其他自由行旅行被票控,
返了自己的國家,那麼怎樣交罰款?
上網交定匯款呀?難度真的不要再來香港旅行,
一入境就被....
如今個姑丈都死左,條數當然死埋喇,

引用:
原帖由 williamleung831 於 1-2-2009 19:39 發表

當然有提過姑丈喇,都話佢左耳入,右耳出,
我認為拋垃圾當然係佢唔啱喇
我最主要既唔止討論我的個案,
而係如果其他自由行旅行被票控,
返了自己的國家,那麼怎樣交罰款?
上網交定匯款呀?難度真的不要再來香 ...
" 唔記得 "真係唔係一個大哂既抗辯理由

就當旅客真係一世唔入境 , 最多只會變爛數

食環署班小販管理隊不嬲都系甘P+K!

有次夜晚1點幾行過行人專區, 見到班P+K著住制服企埋一邊講粗口

我就行埋去同佢講:「阿蛇, 你著住制服講粗口? 唔該你尊重下你個身份啦!」

阿蛇話:「你邊隻眼見到我講粗口丫?」

我話:「粗口唔系眼見, 係耳聽!」

跟住有個白裇衫行埋黎:「你咪X玩野呀!」

我話:「我無玩野, 不過我真系會玩野! 你地等見老細啦!」

白衫知吾妥, 跟住大約有十零個人圍我, 話我掉垃圾, 要票控我

我話:「雷洛時代呀? 砌生豬肉呀? 你睇下後面!」

我朋友拎住部HD CAM錄影緊, 而我手上亦用手機錄緊.

白衫就驚喇! 仲兇我DELETE左段片, 我朋友見勢色吾對就報警, 警察黎到, 話誤會, 叫我地解散.

厘個時候, 我同我朋友仲錄緊.

最後我都係散開左, 第二日將段片拎左去俾涂X申議員, 食環署, 警監會 & ICAC.

因為ICAC開左FILE, 所以段片無公開到!

你地話班小販管理隊系咪抵X死?!

涂9 ?
有利可圖,佢就會幫你!

食環署?
你去投訴得,不過佢好似無投訴基制!

警監會?
如果你要投訴警察,
應去警察投訴課,case 最後先會到警監會審核,
警監會是無權獨立調查!

ICAC
關 ICAC 乜事?
有貪污咩?
開FILE查乜 ??

建議你應該去「申訴專員公署」

引用:
原帖由 seals 於 3-2-2009 12:20 發表
涂9 ?
有利可圖,佢就會幫你!

食環署?
你去投訴得,不過佢好似無投訴基制!

警監會?
如果你要投訴警察,
應去警察投訴課,case 最後先會到警監會審核,
警監會是無權獨立調查!

ICAC
關 ICAC 乜事 ...
對涂X申無咩好感

引用:
原帖由 Predator 於 3-2-2009 02:09 發表
食環署班小販管理隊不嬲都系甘P+K!

有次夜晚1點幾行過行人專區, 見到班P+K著住制服企埋一邊講粗口

我就行埋去同佢講:「阿蛇, 你著住制服講粗口? 唔該你尊重下你個身份啦!」

阿蛇話:「你邊隻眼見到我講粗口丫?」

我話:「粗口唔系眼見, 係耳聽!」

跟住有個白裇衫行埋黎:「你咪X玩野呀!」

我話:「我無玩野, 不過我真系會玩野! 你地等見老細啦!」

白衫知吾妥, 跟住大約有十零個人圍我, 話我掉垃圾, 要票控我

我話:「雷洛時代呀? 砌生豬肉呀? 你睇下後面!」

我朋友拎住部HD CAM錄影緊, 而我手上亦用手機錄緊.

白衫就驚喇! 仲兇我DELETE左段片, 我朋友見勢色吾對就報警, 警察黎到, 話誤會, 叫我地解散.

厘個時候, 我同我朋友仲錄緊.

最後我都係散開左, 第二日將段片拎左去俾涂X申議員, 食環署, 警監會 & ICAC.

因為ICAC開左FILE, 所以段片無公開到!

你地話班小販管理隊系咪抵X死?!...
用部Cam影食環講粗口,
就真係無聊咗d!

不過佢哋屈你,佢哋就真係低拉!
( 防礙司法公正! )

另外,有一次我外父打手電俾我,
佢話俾食環屈佢掉煙頭,
用傳票要上法庭,(好多年前)
我話你無做過,就唔好認罪!
有掉過煙頭,就自己想想!
點知上到法庭佢又認罪!
佢話費事痲煩喎,吹x漲!

佢話單嘢仲交咗俾FBI CIA KGB CGF WGY 查緊,
所以不便公開! XYZ

講開CAM,小弟有問題
想問公眾地方進行鏡頭攝錄,例如店舖閉路鏡頭
一般安裝後響當眼位置貼上攝錄進行中等警告字句係咪就唔抵觸偷拍
咁岩同隔離舖講起早兩日有個賊俾人捉著之後差人黎佢話返個舖頭偷錄佢容貌係侵犯私穩.....同埋見有啲舖頭PRINT左自己啲錄影出黎話果個係賊,果啲舖頭又係唔係侵犯私穩

回復 217# 的帖子

店舖閉路鏡頭CCTV 不算偷拍!
顧員工作地方亦何安裝CCTV,
但厠所浴室就更係唔得啦!

偷拍通常有違犯三條例,要看個別情況!
1.遊盪
2.公眾地方行為不檢
3.有違公眾體統

相貌是沒有私穩的!
如果唔係d娛記俾人拉哂啦!

章: 486 標題: 個人資料(私隱)條例 憲報編號: L.N. 204 of 2006
自己去找找
http://www.legislation.gov.hk/chi/home.htm

條例保護的是「個人資料」是資料!

引用:
原帖由 seals 於 3-2-2009 17:59 發表
店舖閉路鏡頭CCTV 不算偷拍!
顧員工作地方亦何安裝CCTV,
但厠所浴室就更係唔得啦!

偷拍通常有違犯三條例,要看個別情況!
1.遊盪
2.公眾地方行為不檢
3.有違公眾體統

相貌是沒有私穩的!
如果 ...
唔該晒你....真係成班番薯閒聊研究左好幾日
果日佢大大聲話鏡頭係偷拍之後又點又點....攪到我地都R晒頭

引用:
原帖由 亞延 於 3-2-2009 18:19 發表

唔該晒你....真係成班番薯閒聊研究左好幾日
果日佢大大聲話鏡頭係偷拍之後又點又點....攪到我地都R晒頭
我唔係一定啱,大家研究吓啫!

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 31-1-2009 23:21 發表

大佬, 你岩曬, 我錯曬, 你會唔會順氣d ?  

叫警車都手法唔岩, 點唔岩法? 大佬你指點一下
咁你自己認為我比咩反應你最好??
比人按低都可以問 "係咪佢企唔穩??"
你係貶低緊你自己的智慧定係點呢??
如果你覺得咁樣都講得通既....我真係冇哂聲出....你實岩架....

我話我覺得佢手法有問題....因為佢叫兩架警車....
冇人情味就緊架喇....但冇人情味唔係錯....
問題係點解拉個人都可以搞到殺左200人出黎都仲未搞掂仲要叫警車??
明知咁多人圍住鬧就拿拿聲搞掂佢閃快d啦....叫得兩架警車黎我覺得時間上唔少得過搞掂d野走囉....
我唔信拉人果時無啦啦即刻出現200人係度插....

引用:
原帖由 魔鬼使者 於 1-2-2009 05:50 發表
我建議樓主閱讀一下《洞穴奇案的十四種判決》這著作,裡面對法、理、情的分析可以增加你的法律知識,再上幾堂公民教育課,那就可以完全去除刁民思想,不會再狗嗡。
呢個世界唔係順民就係刁民對辦事方法覺得有問題既就係唔岩....

如果比你d咁既人做d大粒d既位....香港冇囉...

引用:
原帖由 queen 於 1-2-2009 16:08 發表
我亦可講個類似的例子參考一下
在大埔近大埔街市有一批生果檔, 都會將D發泡膠箱放喺行人路中心擺賣, D食環到, 佢哋就拿拿聲將D發泡膠箱拉返入去, 食環一走, 又拉返出去....
咁樣其實大部份時間條行人路都有發泡膠箱, 但...食環是否無做嘢??不是, 只是不能一星期7日, 每日13小時(0700-2000)企喺度睇實.....

得知閣下是學生一名, 一定不能一星期7日, 每日13小時(0700-2000)睇住食環, 咁又如何斷言食環無做過嘢, 食環選擇性執法, 又有無類似情況發生呢??

而且, 個菜檔老細可能會講"都係擺多幾發泡膠箱賣嘢, 想搵多百零蚊養妻活兒啫, 咁都唔得, 太無人情味啦....."
咁..............又如何??
相反地....你又係唔係一個星期7日....每日13小時睇實佢地有冇做野有冇蛇王??
如果你話佢地成日做野....好勤力....但得出黎既結果冇改善....條街一樣都係咁....你覺得有冇問題??
我冇話佢冇做野....我只係覺得條街一樣咁既死樣....好難相信佢地做左野....
仲有....我冇斷言過佢地冇做野wo....你老屈都講好d丫....

另外....唔該睇哂post先回....我講左幾次 "我唔覺得犯法唔應該拉" ....我由頭到尾都認為犯法應該有相應懲罰....
如果你咁都要繼續問埋呢d問題既....我覺得你只係貶低你自己視力....

回復 221# 的帖子

可能C-hing你有d誤會!
食環無權要求幾多架警車,
只有現場軍裝評估,或有人打999說有200人圍觀,
才會派較多人手到場!
一架車有幾多人?可能一到兩個!
重點係你又見到多小警察?

仲有你估佢哋走到,唔走咩!
想走或等車就被人圍,先報警解圍!

引用:
原帖由 seals 於 4-2-2009 08:42 發表
可能C-hing你有d誤會!
食環無權要求幾多架警車,
只有現場軍裝評估,或有人打999說有200人圍觀,
才會派較多人手到場!
一架車有幾多人?可能一到兩個!
重點係你又見到多小警察?

仲有你估佢Ù ...
我唔覺得拉人果時就即刻有200人圍觀囉....
我唔信200人當中個個指住食環仔黎插囉....
就係咁簡單....

講真一句....執法對於一般市民黎講....冇人情味就一定架喇....
因為對市民黎講....佢呢次執法拉人對一般市民黎講基本上係冇利益既....由其近過節....
問題係點解件事可以搞左咁耐都未搞掂咁解ja....
衰d講句....知衰既拿拿聲搞掂佢走啦....

發新話題