發新話題

[認真] 2012世界災難、UFO、世界神秘事件、預言、宗教、靈性....講場

引用:
原帖由 kai_matt 於 3-9-2012 20:28 發表

你曾經係基督徒咁易話圍啦
我認同係聖經有機會俾人曲解
其實好多人話聖經矛盾 就正因佢地唔夠明聖經
例如利未記set ge一啲守則 去到新約其實已經廢咗
聖經其實係一本書 係要成本睇 下下分開黎睇就 ...
- 既然係神講的話, 點解人可以廢除左佢

- 成本聖經跟本就有很多隱喻, 我知道如果光從字面去學, 肯定會走入迷宮, 十分認同你話聖經要成本去睇, 咁即是我無可能只選擇睇入面正面既野, 唔睇入面負面既野, 正如你自己都講的一樣...唔完全明白聖經入面好多野點解神會咁做. 我就係好想知佢點解會咁做

- 我認為每個人對聖經既領略是不一樣的, 任何人站在一個特定的解經立場指責別人不對, 甚至更嚴厲譴責, 強以不知以為知, 不會搵到真理的

我重申: 我相信有神, 但不信教
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 4-9-2012 11:58 發表

- 既然係神講的話, 點解人可以廢除左佢

- 成本聖經跟本就有很多隱喻, 我知道如果光從字面去學, 肯定會走入迷宮, 十分認同你話聖經要成本去睇, 咁即是我無可能只選擇睇入面正面既野, 唔睇入面負面既野, 正 ...
回答一
有啲係神自己廢嘅 因為時代變嘅問題

回答二
我都想知 不過唔會強求 我知佢做嘢有佢意思

回答三
認同

引用:
原帖由 2slow 於 4-9-2012 10:29 發表

同意, you can never apply rational reasoning in understanding Bible
科學的最根本原則是不斷質疑自己
信仰的最根本原則是不去質疑自己

[教徒mode]只要信, 不要問[/教徒mode]
你呢六個字好中point呀

睇聖經真係唔可以照字面解,如果無輔助書真係好易曲解原意。
舉個例先知預言好多時會用7、70年/日做時間單位:
根據以色列人文化7呢個數字係代表完滿,所以預言未必係講幾多年後發生,而係表達會喺合適嘅時間發生。
[利申]我都係基督徒,成本聖經我總算睇完一次,當然唔係全部睇得明,所以而家睇緊第二次[/利申]

引用:
原帖由 T-800 於 31-8-2012 15:16 發表
咁Nibiru巨行星呢? 世界很多地方的  " 非政府 " 天文学家已經一一正實確有其事........

HAPPY SHOOTING!
我上網搵過資料,其實係假

而且d圖都係其他星既圖(有張係紅色好光一點,其實係科學家想歸入太陽系第九大行星既其中一粒既圖黎,但比人講到好似係nibiru行星而已)

引用:
原帖由 RCman 於 4-9-2012 12:21 發表

你呢六個字好中point呀
你嘅睇法姐
我都話我好信科學
我大把嘢成日捉住牧師問
然而 我係基督徒

引用:
原帖由 JimmyShun 於 4-9-2012 12:52 發表

我上網搵過資料,其實係假

而且d圖都係其他星既圖(有張係紅色好光一點,其實係科學家想歸入太陽系第九大行星既其中一粒既圖黎,但比人講到好似係nibiru行星而已)
其實仍然未能100%証實到真與假,繼續研究中.....

happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

早前FBI公開的UFO檔案, 唔知大家有無睇過
http://vault.fbi.gov/UFO
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 T-800 於 4-9-2012 13:58 發表

我班fd好搞笑,成日係度話今年係沒日年....我覺得佢地好快自己世界沒日就真....

係fb度不停話會沒日,就像洗了腦一樣

引用:
原帖由 JimmyShun 於 4-9-2012 14:22 發表

我班fd好搞笑,成日係度話今年係沒日年....我覺得佢地好快自己世界沒日就真....

係fb度不停話會沒日,就像洗了腦一樣
反過來或者係好事,到時死吾去可能會特別開心....

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 4-9-2012 13:58 發表

美國NASA denies about all claims of Nibiru 行星

http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html

Q: Is there a planet or brown dwarf called Nibiru or Planet X or Eris that is approaching the Earth and threatening our planet with widespread destruction?
A: Nibiru and other stories about wayward planets are an Internet hoax. There is no factual basis for these claims. If Nibiru or Planet X were real and headed for an encounter with the Earth in 2012, astronomers would have been tracking it for at least the past decade, and it would be visible by now to the naked eye. Obviously, it does not exist. Eris is real, but it is a dwarf planet similar to Pluto that will remain in the outer solar system; the closest it can come to Earth is about 4 billion miles.

我覺得美國政府有d野隱瞞住大家的, 軍醫兄點睇

回覆 236# 的帖子

暪就一定有 不過睇下暪幾多

引用:
原帖由 kai_matt 於 4-9-2012 14:57 發表
暪就一定有 不過睇下暪幾多
Matt兄, 諗諗下nibiru又好似係假的,
因為如果呢個行星要撞向地球的話, 依家離12月都淨番3個月左右,應該離我地好近
點解仲未有業餘/專業scientist 監測到佢既存在? 照計應該用望遠鏡睇到la wor...

回覆 238# 的帖子

其實我一早講過12年照理就唔會末日
Nibiru真假我都唔知 亦無乜研究
不過我覺得美國政府一定有隱瞞關於外太空嘅嘢

我親眼見過ufo兩次....
第一次係沙田車公廟..八幾年,日落時間..水平方向見到遠處有光点係個天度打横飛行然後突然曲尺甘改變成高速垂直上升.消失於天際....當年太細個..冇曬反應..但係記得自己個心跳得好快....好激動...
第二次係维園近皇室堡水池..大约零四年,午夜時間..我訓係度面向天同朋友吹水...突然見到高於雲層高度有三点光以三角隊型由東北向西南方向飛行...然後同樣地.....突然曲尺甘改變成高速垂直上升!!!消失於天際......我呢次有反應啦...大吼...UFO呀呀呀呀.....
所以我堅信地外(或地內)文明.......

發新話題