發新話題

O記MICRO 4/3 6月15日發表!?

引用:
原帖由 路比 於 27-6-2009 16:45 發表

佢唔出機都可以出CCD ja 出比O記用
如果佢出佢既ccd比o記用落43
我即刻轉會啦

我比較想要fuji既super CCD多D

引用:
原帖由 ZaMaR 於 27-6-2009 23:16 發表
我比較想要fuji既super CCD多D
蛇5專業 幫到你

引用:
原帖由 路比 於 28-6-2009 00:32 發表

蛇5專業 幫到你
我之前都諗左好耐架
最後都係入左SONY A700

BTW
佢引以自豪既動態範圍
E家NIKON/SONY都OK的
雖然都比佢差

相比起其他機
佢除左慢同埋耐之外
真係冇咩嬴到人
層次又唔係勁到好特出
所以最後都放棄左

PS.如果佢有1000萬像我入左佢好耐

我今日拎左部DP2上手....我放棄左

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-6-2009 01:34 發表
我今日拎左部DP2上手....我放棄左
HAHA,明智決擇
你頂唔順邊方面??

引用:
原帖由 101653 於 28-6-2009 00:39 發表

我之前都諗左好耐架
最後都係入左SONY A700

BTW
佢引以自豪既動態範圍
E家NIKON/SONY都OK的
雖然都比佢差

相比起其他機
佢除左慢同埋耐之外
真係冇咩嬴到人
層次又唔係勁到好特出
所以最後都放棄左
...
佢出到12MP架(插值)

引用:
原帖由 路比 於 28-6-2009 01:38 發表

HAHA,明智決擇
你頂唔順邊方面??
個mon....同埋部野好膠... 重有我冇錢...

引用:
原帖由 路比 於 28-6-2009 01:39 發表

佢出到12MP架(插值)
係囉....插值囉....

同埋我有時影模型(產品)or幫學校影相(籃球/歌唱比賽等等)
一係就微距一係就長炮
點都想要個防震同連射快少少
所以最後都係選左A700
(主要原因係因為我想買鏡頭既RANGE : 24-70&70-300)

唔係我想選佢
呢個價錢真係選擇唔多
加上我唔考慮入門機
如果D80/40D/A700/S5PRO黎計
我諗最符合既都係A700

引用:
原帖由 101653 於 28-6-2009 01:48 發表

係囉....插值囉....

同埋我有時影模型(產品)or幫學校影相(籃球/歌唱比賽等等)
一係就微距一係就長炮
點都想要個防震同連射快少少
所以最後都係選左A700
(主要原因係因為我想買鏡頭既RANGE : ...
成成做緊 package, 連 16-80 zeiss 9k幾 wor?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-6-2009 01:55 發表

成成做緊 package, 連 16-80 zeiss 9k幾 wor?
我4千幾蚊買2手咋
邊有咁多錢
鏡都諗住買2手算

E家仲度緊點買鏡好:

plan 1)

KM 28-75 2.8 (D)
完完全全一支龍仔COPY....但用KM coating同圓型光圈頁

KM 75-300 4.5-5.6 (D)
即係SONY E家支KIT....買KM既原因係因為SONY果支樣衰易有塵&難清潔....呢支都係圓型光圈頁

# 28mm的確冇24咁wide....但問過應該可以落廣角附加鏡....當然出到黎效果應該幾肉孫....但wide唔係我主要既野

====================================================================================

plan 2)

Sigma 24-70 2.8 marco
對焦距離唔夠KM果支近....tele又差5mm....BUT唔係圓形光圈頁

Sigma apo 70-300 4.5-5.6 marco
嬴KM果支對焦距離....全段0.95M....KM果支全段1.5米....MARCO有1:2....但都唔係圓型光圈頁

# 唔可以好似plan1咁支中距加個wide頭就當wide鏡用

=============================================================================

其實兩者個價錢就差唔多
但支KM 28-75就周圍都唔見有....見到既都比人買左....
所以E家諗緊等唔等OR出SIGMA支24-70....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-6-2009 01:45 發表

個mon....同埋部野好膠... 重有我冇錢...
個mon同EP-1 一樣, 23萬像......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 101653 於 28-6-2009 02:08 發表
E家仲度緊點買鏡好:

plan 1)

KM 28-75 2.8 (D)
完完全全一支龍仔COPY....但用KM coating同圓型光圈頁

KM 75-300 4.5-5.6 (D)
即係SONY E家支KIT....買KM既原因係因為SONY果支樣衰易有塵&難清潔....呢支都 ...
點解要24起既?

引用:
原帖由 HunterX 於 28-6-2009 02:10 發表

個mon同EP-1 一樣, 23萬像......
拎上手個感覺重差...好似用緊4年前d 大陸膠DC咁...

發新話題