發新話題

中日高鐵小比較

請問耐寒型有甚麼特色呢?
引用:
原帖由 Hamlet 於 2-7-2017 18:11 發表
另外我16年去長春影飛機0個次企過(機場站到佢市區15分鐘車程無買座位票)兩次,後來查過先知係法國血統既CRH5,不過尼款車聽講慢慢俾CRH380B耐寒型取代  8月去長春再影相唔知有無機會再“企”多次
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 2-7-2017 20:39 發表
請問耐寒型有甚麼特色呢?
字面解因應佢使用環境,做特別調整過既型號。例如CRH5尼款係當年長春車廠同法國引入,專門為東北三省尼D寒冷地區使用,所以佢基本唔会行出東三省地區。之後佢又整佐款對應中國西北部風沙環境用既特別型號,例如甘肅蘭州到新疆烏魯木齊既高鐵,沿路會穿過沙漠地帶,日頭溫度高夜晚溫度又驟降,兼風沙吹襲既環境惡劣地區。尼兩型係好難或者話唔會喺其他省見到。而家耐寒型車身俾國產CRH380B而西北蘭新客運專線亦轉用過基於CRH2既CRH2G型

1 個讚好! TOP

咦,我哋講講吓技術開發,你又扯開話題同我講規模大唔大?龍門由西面搬咗去南面。
2020預想圖?今年係2020年咩?
引用:
原帖由 MG-42 於 3-7-2017 09:13 發表

我只知日本攪左高速火車半個世紀,最早佢攪...但現在一朝比人爬左頭,冇錢冇資源乜都假,大陸法德日高鐵儲齊曬自己拆來研究,重講乜技術...再一打開大陸同日本個高鐵網絡,蚊同牛比... 日粉一定唔開心 ,同用埋磁浮 ...
究竟世界上還有神嗎?

2020年已經打通台灣?取回台灣

附件

Screen shot 2017-07-03 at 11.42.12 AM.png (44.26 KB)

3-7-2017 11:42

Screen shot 2017-07-03 at 11.42.12 AM.png

食字, del
603 技術實驗中隊

回覆 274# 的帖子

你就好啦,我所有列出的所有論點都無覆啦…
我覺得我係0
603 技術實驗中隊

呢一幅叫妄想圖。
引用:
原帖由 RCman 於 3-7-2017 11:42 發表
2020年已經打通台灣?取回台灣
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 27-6-2017 07:53 發表
幸好沒有在文革中被毀,算是造化。
禮失求諸野.
保存古中國技術同文化方面, 日本做得好好多, 真係要感恩.

日本所承的是隋唐文化,韓國的是大明文化....
引用:
原帖由 pbay 於 3-7-2017 17:31 發表

禮失求諸野.
保存古中國技術同文化方面, 日本做得好好多, 真係要感恩.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 MG-42 於 3-7-2017 09:13 發表

我只知日本攪左高速火車半個世紀,最早佢攪...但現在一朝比人爬左頭,冇錢冇資源乜都假,大陸法德日高鐵儲齊曬自己拆來研究,重講乜技術...再一打開大陸同日本個高鐵網絡,蚊同牛比... 日粉一定唔開心 ,同用埋磁浮 ...
唔洗講鐡路! 中國生產小麥都係全世界最多產量!

中國鐡路網络大過日本係正常, 中國大過日本幾十倍又養住16億人口,個個都想發達! 對比曰本只有2億幾人口,個個生活得好就滿足! 全世界包括日本興建一條鐡路困難從從要幾十年時間至完成因為政府講人權同還保, 大陸興建鐡路係即時講國策同講權頭收地! 點同呢! 只有大陸至有能力搞長江三夾工程! 其他國家政策根本冇可能搞到!  

好難講既! 大陸坐火車去揾錢又或者俾班大陸人騙錢, 落火車到大陸城市冇嘢玩(男人去滾除外), 大部分大陸啲城市個市容周圍沙塵滖滖周地都有垃圾而且空氣又多日露埋! 相反去到日本一落火車見到地方清潔空氣清新連人都小好多! 曰本人又有禮貌所以曰本坐火車真係爽好多! 起碼去到日本唔會見到周街有啲閃到眼盲LED燈先啦!

我呀爸成80歲人受過三年零八個月之苦! 他第一次踏入日本都話日本生活好到冇嘢講, 去左幾次日本都在福岡買左一個物業收下小小租投资一下.......! 所以有班日本FANZ護日本鐡路正係好正常! 當然大陸火車鐡路係不段進踄都係正常!

自己親眼見到一點! 講高科技應用在工業及人民生活上, 今天的日本係遠勝過大陸多多聲! 我覺得來緊50年大陸有好某些地方都冇能力追得上!

1 個讚好! TOP

剩係個鐵路圖直通台灣,再連貫南北已經娛樂無窮喇!
引用:
原帖由 NathanCPT 於 3-7-2017 11:48 發表
你就好啦,我所有列出的所有論點都無覆啦…
我覺得我係0
究竟世界上還有神嗎?

回覆 282# 的帖子

地圖上嗰條紅綫應該係台灣07年起既嗰條高鐵,都係Kawasaki既車,但台灣海峽上面嗰條……
我查佐下真係一個設想,早0係1998年好似就話提出佐,不過至今都係個學術論證中

如果一開始話呢個只係構想,我諗我會冇乜反應;講到咁實牙實齒,再睇真啲原來純屬構想,咁就真係太過份。
引用:
原帖由 Hamlet 於 3-7-2017 22:16 發表
地圖上嗰條紅綫應該係台灣07年起既嗰條高鐵,都係Kawasaki既車,但台灣海峽上面嗰條……
我查佐下真係一個設想,早0係1998年好似就話提出佐,不過至今都係個學術論證中
究竟世界上還有神嗎?

剩係一個日本TOTO公司生產的會噴水洗Pat Pat兼有吹風㗎廁所板,我諗冇邊個國家㗎人會咁細心去研究。以人為本,還是以經濟發展為本,真的一目瞭然。
引用:
原帖由 rho837 於 3-7-2017 19:56 發表

唔洗講鐡路! 中國生產小麥都係全世界最多產量!

中國鐡路網络大過日本係正常, 中國大過日本幾十倍又養住16億人口,個個都想發達! 對比曰本只有2億幾人口,個個生活得好就滿足! 全世界包括日本 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題