發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 22:53 發表

你都得ga..你話核突ja ma...
我老豆真係出錢買既你估我會唔要咩 ??
佢同我去睇左先算啦....
講半年都未去....

諗計自己出機好過啦~~~~~~

CIMG3031/CIMG2917/CIMG2903/CIMG3131
先唔討論曝光問題,這4張意念上唔係差,
看到得意野而影唔到,表達唔到,
因為唔知到唔同焦距有唔同特性.
技術上的問題容後再談.

body我冇意見,因為是否FF我自己覺得唔差太遠,
買鏡時留意反X大左後係唔係想要果個焦距就得.
先唔講買那一支鏡,只講焦距!!
24~50mm可以重點考慮,
當然唔好預到咁盡啦,
17~70mm差不多,
所以鏡就17~35/28~70這兩個焦距,
70樓上唔多有用,(暫時所看/只是對你)
所以留錢買支腳同失打繩仲好.

部dc有冇得較EV/ZOOM??
有冇留意到入黑相高光位係正常曝光??
(相對地高光位已下變左曝光不足.)
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 23:00 發表
70樓上唔多有用,(暫時所看/只是對你)
所以留錢買支腳同失打繩仲好.

部dc有冇得較EV/ZOOM??
有冇留意到入黑相高光位係正常曝光??
(相對地高光位已下變左曝光不足.)
腳我有阿....
部野有得ZOOM但個EV較到1(3級:0.3 0.7 1)
點為之唔正常曝光....佢對焦綠左我先按快門....
講真我真係好多野都唔識....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 23:00 發表
CIMG3031/CIMG2917/CIMG2903/CIMG3131
技術上的問題容後再談.

body我冇意見,因為是否FF我自己覺得唔差太遠 ...

請問一下,呢個....我唔明呀...

引用:
技術上的問題容後再談.
咁我知道....
但係我想ZOOM既時候都好難ZOOM過3份2....
我隻手根本頂唔到佢果種震法....會曚....
即使隻手盡量定都係差少少....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 23:08 發表

我就係唔肯定DC個焦距既角度同DSLR一樣....
即係DSLR既50mm既角度係咪同DC既50mm既角度係一樣呢??
係就易話圍喇....

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:06 發表

腳我有阿....
部野有得ZOOM但個EV較到1(3級:0.3 0.7 1)
點為之唔正常曝光....佢對焦綠左我先按快門....
講真我真係好多野都唔識....
你自己都認為佢暗左..咁咪係唔正常囉...
對焦綠左只係話你知對好焦..同曝光量無關係
你覺得佢暗既可以+EV..反之亦言

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:09 發表

咁我知道....
但係我想ZOOM既時候都好難ZOOM過3份2....
我隻手根本頂唔到佢果種震法....會曚....
即使隻手盡量定都係差少少....
唔夠光既時候用DSLR遠距時一樣會有你講既問題
所以要推高ISO或姐用腳

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 23:08 發表

主要係FF高階了一點,貴一點唔係個個捨得比,
17mm唔足17時的現實問題耶.

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:12 發表

我就係唔肯定DC個焦距既角度同DSLR一樣....
即係DSLR既50mm既角度係咪同DC既50mm既角度係一樣呢??
係就易話圍喇....
都話左一樣啦....幾頁前講左你聽啦死野!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 13-8-2008 23:13 發表

你自己都認為佢暗左..咁咪係唔正常囉...
對焦綠左只係話你知對好焦..同曝光量無關係
你覺得佢暗既可以+EV..反之亦言
咪+1.0囉....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 23:19 發表

都話左一樣啦....幾頁前講左你聽啦死野!
你唔係話應該一樣咩??

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 13-8-2008 23:15 發表

唔夠光既時候用DSLR遠距時一樣會有你講既問題
所以要推高ISO或姐用腳
你知我不嬲出哂名瀟灑架喇....影少少野仲要果部係DC....點會帶埋隻腳出街丫

回復 數字人 的帖子

CrazyBoy兄都解釋左好多,
如你的入黑相,光暗位級數差太遠,
整張相看是曝光不足,但留意街燈下的位置,是曝光正常的!!
測光錶會好易比光位騙到,
就算用到1d這級的機,都要特別留意這類情況,
玩在dc年代即影即看最好,
唔好全信相機,已眼看為實,
看相太暗就+EV.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 23:32 發表
CrazyBoy兄都解釋左好多,
如你的入黑相,光暗位級數差太遠,
整張相看是曝光不足,但留意街燈下的位置,是曝光正常的!!
測光錶會好易比光位騙到,
就算用到1d這級的機,都要特別留意這類情況,
玩在dc年代即影即看最好 ...
嗯....
我會試試....

但係1.0係盡哂....我已經開1.0....

發新話題