發新話題

強國96式坦克海外第一次戰果

輸贏都好講駕駛員旳質素架喎

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 12:06 發表

記得好似係個AUTO LOADER既設計問題
比人打中就算唔係直接命中個炮塔位,佢掛係炮塔底部既彈藥都會受熱而爆炸...最後成個炮塔飛出街...
但這種'坐在炸藥上‘的問題 96和99也有 看來這次戰果可以算在運氣和人員素質上,這麼快就說是設計上的優越好像有點急。

想當年紅軍大刀隊大戰持槍蘿蔔
個個聞風喪膽
時至今日 中國刀具依然大賣

引用:
原帖由 WAIKO01 於 8-5-2012 22:05 發表

但這種'坐在炸藥上‘的問題 96和99也有 看來這次戰果可以算在運氣和人員素質上,這麼快就說是設計上的優越好像有點急。
都係既...始終唔似挑戰者,M1,T72呢類上場打過既坦克...好難評價...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 22:10 發表

都係既...始終唔似挑戰者,M1,T72呢類上場打過既坦克...好難評價...
GULF WAR 期間, 聯軍坦克的優勢應該在於優良的夜視裝置, 準確的火力及人員訓練方面!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 22:31 發表

GULF WAR 期間, 聯軍坦克的優勢應該在於優良的夜視裝置, 準確的火力及人員訓練方面!
嗯, 仲有樓上師兄講既...空中/導彈攻擊...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 9-5-2012 00:15 發表

嗯, 仲有樓上師兄講既...空中/導彈攻擊...
其實已經唔計啦. 在GULF WAR其中一次夜戰中, 英國就利用夜視儀優勢, 精準的遠距離火力KO咗伊軍的坦克部隊!
所以我諗俄系坦克點先可以剋制到西方坦克?
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 MG-42 於 9-5-2012 00:31 發表

美國真係落過場打坦克戰既戰車係 - M4雪曼  

M1係空軍打完坦克同轟炸,飛彈完之後清理現場殘骸彈車...
唔好忘記係韓戰同越戰比人打到趴係度果堆M48同M60之類既物體啦
說回來以色列班喪佬好似有場拎雪曼(自家改良型)KO左人地埃及成隊T54...太可怕了
縮縮北行鳥 =口=

有記錄顯示呢, M1曾經在伊拉克被毀記錄, 可能是俄制導彈或超口徑反坦克火箭造成.

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 00:42 發表
有記錄顯示呢, M1曾經在伊拉克被毀記錄, 可能是俄制導彈或超口徑反坦克火箭造成.
仲有IED...一爆成部M1唔見左...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 9-5-2012 00:46 發表

仲有IED...一爆成部M1唔見左...
仲要的IED係由六至八粒俄制152mm榴彈砲炮炮彈串聯

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 00:24 發表

其實已經唔計啦. 在GULF WAR其中一次夜戰中, 英國就利用夜視儀優勢, 精準的遠距離火力KO咗伊軍的坦克部隊!
所以我諗俄系坦克點先可以剋制到西方坦克?
咪用坦克洪流戰術,冷戰時期由T-54計起到T-80最高峰多達超過五萬架,總數遠超北約所有成員國總和
而衍生出使用中子彈對付坦克洪流既戰術,即使蘇聯解體去到1996年裁軍協定,俄羅斯坦克數量依舊擁有二萬七千架

發新話題