發新話題

[認真] 1989年 李卓仁 ?

公道自在人心。

小弟早出世, 實實在在的經歷了那個89年, 那不只是一晚的事,由胡耀邦死後, 傳媒已開始關注, 那些年的傳媒和現在不同, 還未有生果報等..事後好多報紙有出過專刊, 有大量圖片為証! 難道當年連左報,新華社都收錯風?

我同樣在電視機面前,睇住直播的晝面。
難度那些都是電視台做出來的幻術嗎?
本來臨近97,已經有很多港人打算移民。
至呢件事發生後,更觸及移民潮,
我細老當時女朋友一家已打算97後移民,
最後因為呢件事提早了....91年便移去他方,
而我細佬也因此遠我地至去了

引用:
原帖由 RCman 於 14-6-2012 16:13 發表
我同樣在電視機面前,睇住直播的晝面。
難度那些都是電視台做出來的幻術嗎?
本來臨近97,已經有很多港人打算移民。
至呢件事發生後,更觸及移民潮,
我細老當時女朋友一家已打算97後移民,
最後因為呢件事提早了. ...
師兄明白你的痛苦,
不過我覺得私人事應分開黎睇的。

我當年都係每日睇住事件發生,
仲記得係全校停課睇電視,之後去維園。
我一直相信當日係有鎮壓的,
不過從我當年睇完"天安門"之後,
情況是否100%如當時傳媒報導我已不敢肯定。

當然我最不解係外國傳媒點解近年突然出現甘多資料話天安門無屠殺,
因我不相信因為中國強大了外國要比面佢而做呢D事,但我找不到要甘做理由。

希望大家能平靜D去討論,
吾好一味將對中共既憎恨加落討論度,
我真係想知道多點真相。

天安門母親啲仔女去曬邊?
你識誰是丁子霖嗎?
如果無做過,為乜要殺人,要軟禁,為乜要避談六四?

又係果句
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre" - john miles
明就明唔明就講咩都冇用

啱啱搵番
丁子霖個仔係係木樨地比人打死
木樨地係暴亂地點,先唔好講係市民動粗先定軍隊開火先
木樨地離天安門三公里
請唔好將天安門廣場內發生o既事同廣場外o既暴亂放埋一齊講
一個真係和平,一個係暴亂

其實64都未完結, 最近還有人被殺

李旺陽嘅死係六四嘅延續, 中國現政府都只係覺得人哋錯, 23年前同依家都一樣!

忍瞞事實, 破壞現場所有証據然後閉門向外講真相, 23年不變!

,,是非曲直,你地自己去判斷啦...
http://sites.google.com/site/sixfourevent/
呢個世界從來都唔係甘簡單,當年我咪又係由頭睇住事件發生..
又印tee又遊行仲成日走去新華社(屋企好近)...
但個人大左,就越睇越多,個人就越對件事有唔同睇法...好似比人呃左利用左十幾廿年甘..!!
加上班"飯文"爛鬼同西方所謂民主國家呢十幾廿年之所作所為..行為自私手段下流..違反民主精神,
其它國家或同佢地有唔同意見嘅人,對佢地呢講只係賤渣畜牲不如..唔係人類..入屋殺人仲要理直氣壯..要完錢仲要埋命..利字當頭..厚顏無恥忍瞞事實,賊喊捉賊扯貓尾做戲呃班年少無知..
黃種人(或其它色種人)對佢地白人呢講只係下等人..會晤會真心想幫你?我同歐美人做生意都一段時間,佢地只係想你不斷為佢地做野,然後收好少人工..佢地就大魚大肉發大達..(歐人好DD..美佬就真係...),
你仲要唔比加價..原料加咪你頂羅..你貴佢咪走人羅..仲要唔找數 tim..對往D官員就酒林肉池..要錢比錢..要面比面..點解大陸甘多貪官?真係多得呢D民主生意人唔少..
上面有師兄話六四未完,我好同意..
因為當年其實係想反貪..為反貪而遊行..但而家點解會比以前更加貪??89年之前嘅大陸其實係好好..係落後但係D人好有人情味..但一D都唔貪!!!
共產黨入面都唔係得一種人,一種聲音..但係想改革個D又點夠搵錢個班鬥..對西方民主國家人士,物野係事實?對佢地有利咪事實羅

好少係度寫甘多野...

我不想再多談64,只求一個討論機會(有d野我沒有勇氣在課堂發表,怕比老師報復)
小弟為90後,89年未出世
64是什麼一會事,只能聽後人說說
上中史、通識堂老師播左剪剪右cut cut既片我沒有忘記,永遠只看到學生被追擊,
當時我想問老師, 這不算是事實吧!!

試想想
一班學生在廣場集會冇錯,燒巴士都可以冇錯,但係殺人就不能冇錯
當年解放軍死傷多少冇人知,部分在網上片斷可知:學生手持武器打軍人,搶劫軍車,部分解放軍更被燒屍、切開腸
為何老師片沒有提及??         正常集會學生會這樣做嗎??
我相信各位明白軍人有一種兄弟戰友情,想想你戰友被學生打死,我會有何行動,報復,作戰力好比食藥
我想這刻集會不是學生,而是爆民

再說說所為領袖
唔xx希、x令
作為領袖,有百分百責任對死去的人交代,身先士卒、自我犧性精神是十分重要
你叫學生沖解放軍,自己走佬,這算是領袖嗎?
你們有沒有向傅媒說出事實所有??
請問23年來64捐款你用在何處??
你係外地生活是如何豐富??

老師們
冇錯,當時廣場學生是正常表逹意見自由,你哋支持okay
但是今時今日我在學校、課堂用  當時廣場學生  所用的手法向你表達意見,你會接受嗎??         不要說一套做一套
你們不知道老美想香港越亂越好嗎??不要做幫老美的左右手
仲話做教書
當年共黨一下台,這23年,好大機會內戰中,管理13億人的領袖,遠比管理2億人難
請不要再洗下一代腦
天將降大任於斯人,必先損其心智, 勞其根骨,餓其體膚.

王丹,肥耳開希,廢鈴好食好住...收哂聲好耐
]

又有多少學運領袖坐監(如王丹)你又知不知道?
又有多少人被秋後算賬,有啲死咗都沒人知?
前文𣿬報前編輯都引用”痛心疾首”做社評,難道又被人收賣?

引用:
原帖由 open 於 14-6-2012 22:30 發表
我不想再多談64,只求一個討論機會(有d野我沒有勇氣在課堂發表,怕比老師報復)
小弟為90後,89年未出世
64是什麼一會事,只能聽後人說說
上中史、通識堂老師播左剪剪右cut cut既片我沒有忘記,永遠只看到學生被追擊,
...
你問一下你老師點解香港會有咁多免費報紙,係咪黎生太多錢
]

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-6-2012 22:54 發表
又有多少學運領袖坐監(如王丹)你又知不知道?
又有多少人被秋後算賬,有啲死咗都沒人知?
前文𣿬報前編輯都引用”痛心疾首”做社評,難道又被人收賣?
我地可不可以理性一點?
那維基解密有無被人收買?

假設清場時間在大部份傳媒已撤離,
所有人都係聽人講聽番黎,
唯一證據就可能只有西班牙電視台的片段(不過都可以係假的)

如果師兄已有偏見或答案,
便不需要討論

發新話題