發新話題

調查:零用錢愈少愈容易抑鬱

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-7-2012 14:50 發表
我細個除食飯錢外無零用架喎,但我無抑鬱
小弟細個...老豆老母一星期放下5舊後...除了晚上果餐,咩都係自己搞掂....

引用:
原帖由 一舊水 於 12-7-2012 14:44 發表

細路已經唔洗擔心生計, 有父母養, 因為無錢而抑鬱有d奇怪
引用:
原帖由 一舊水 於 12-7-2012 14:51 發表

一開頭講得唔好
其實我想講呢個調查其實係阿媽是女人
咁其實你到底覺得奇怪定係覺得正常呢?

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-7-2012 14:57 發表

咁其實你到底覺得奇怪定係覺得正常呢?

純抽水

引用:
原帖由 mujiadam 於 12-7-2012 14:55 發表

小弟細個...老豆老母一星期放下5舊後...除了晚上果餐,咩都係自己搞掂....
我都係甘,不過我得300 x!!
可能年代吾同

下, 我覺得宜家D細路係屋企上網&打機&睇電視, 大把娛樂, 一日幾快過, 一蚊都唔洗用

家長角度就認為"港孩"普及化
學生角度就認為事實係咁,零用錢唔夠洗
利申:我都係中四,一個月$600(交通,lunch,娛樂are included)

唉! GRAZY! 我朋友每月靜比4仟個(中三)女洗, 重唔包早餐, 午餐, 車錢及雜費!

多錢洗到!

原來! 早期每月比七佰.......根住見到佢有個LV袋! 初期唔為意似為AAAA貨.......根住有家長及家長粵請P.I. 通知佢有個女同學及佢個朋友(援交妹)撩(誘惑)班女同學去做援交同班甜心DADY上床性交.......根住嚇死我朋友, 好彩佢個女未有出事, 相簿冇佢個女張相??????? 計過條數比錢個女洗重好過同麻甩佬含乜掙錢買名牌......

冇錢點只抑鬱! 連人性都冇!

引用:
原帖由 ayaka 於 12-7-2012 15:07 發表
下, 我覺得宜家D細路係屋企上網&打機&睇電視, 大把娛樂, 一日幾快過, 一蚊都唔洗用
你緊係唔知而家d細路點樣打機喇

2004年我得200蚊一個星期
一日食$20-23, 車費$10.3
一個星期儲到$40-50, 一個月只有大約200蚊可以儲
8個月後用左成副身家買左支MARUI G3 SAS加埋電&差機
不知幾X咁開心! 開心左幾X耐
大把同學都係咁儲錢買野, 個個買完都係咁X開心, 點會話抑鬱!

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-7-2012 15:18 發表

你緊係唔知而家d細路點樣打機喇
唔夠錢買點輸左之後嗌抑鬱?

我已經抑鬱左啦.....
我係完全無零用錢架......
平時娘親大人只係俾我每日35蚊午飯錢......
唔係番學日就一蚊都無.............
平時只可以死慳死低食飯先有剩錢.....
如果食學校canteen果D食唔飽既飯都要22蚊 ....出去食飽飽要成33蚊
每個星期儲到30蚊左右......
儲左好耐先夠我買枝FPG......

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 15:34 發表
我已經抑鬱左啦.....
我係完全無零用錢架......
平時娘親大人只係俾我每日35蚊午飯錢......
唔係番學日就一蚊都無.............
平時只可以死慳死低食飯先有剩錢.....
如果食 ...
呢啲先叫正常, 你有今天既光景, 大過會自己識揾錢.

引用:
原帖由 rho837 於 12-7-2012 15:53 發表

呢啲先叫正常, 你有今天既光景, 大過會自己識揾錢.
搵錢話咁易咩...........
我由6月頭開始搵暑期工....搵左十幾份都無回音....
已經兩個幾月1蚊收入都無........

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 16:11 發表

搵錢話咁易咩...........
我由6月頭開始搵暑期工....搵左十幾份都無回音....
已經兩個幾月1蚊收入都無........
唔會呱, 係街派傳單都有呱
公司樓下有幾個妹妹仔派傳單, 重幾靚女tim

引用:
原帖由 ayaka 於 12-7-2012 16:18 發表

唔會呱, 係街派傳單都有呱
公司樓下有幾個妹妹仔派傳單, 重幾靚女tim
其實最主要原因係因為我無工作經驗.....

發新話題