發新話題

支新鏡好似唔錯BOR...

引用:
原帖由 khkenny2 於 26-7-2012 23:26 發表
兩支都係Canon出架窩
同埋Canon甘多定焦你講邊支阿
L39,FD,EF都起碼講緊出過3種mount既鏡
但我估你係想講40/2.8 STM同50/1.8 II USM比?
Yes
唔好意思唔識講

引用:
原帖由 里安 於 27-7-2012 02:02 AM 發表

Yes
唔好意思唔識講
首先,你用咩body? 一個數字定多過一個數字先?
二,影咩多?
三,你會唔會拍片?

最後,其實落APSC兩支都係mid-tele,等同60/75mm......
其實最簡單係上尖沙嘴個showroom度試,就支邊支arm心水

引用:
原帖由 khkenny2 於 27-7-2012 12:26 發表

二,影咩多?
三,你會唔會拍片?

最後,其實落APSC兩支都係mid-tele,等同60/75mm......
其實最簡單係上尖沙嘴個showroom度試,就支邊支arm心水
應該係 64MM/ 80MM

其實真50 1.8 用響APSC上都幾吃力...80...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-7-2012 21:10 發表

幾百元俾新手當半支人像鏡用都OK嘅,況且X 1.5/1.6之後影大頭都方便

引用:
原帖由 阿Fee 於 27-7-2012 21:30 發表

幾百元俾新手當半支人像鏡用都OK嘅,況且X 1.5/1.6之後影大頭都方便
咁又係既, 一千有找唔好要求咁多...
鵰。豹。狸。獅。狒

其實跟50mm f1.8比較不是太合適吧...有人話應該同35mm f2比較,我就幾同意

請看
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

引用:
原帖由 khkenny2 於 27-7-2012 12:26 發表

二,影咩多?
三,你會唔會拍片?

唔該晒,我都係自己上showroom試鏡先(之前真係唔知鏡有得試...)

1)Body唔係FF機只是600D,現在只有一支18-135MM KIT鏡

2)影玩具、人等都多(景唔會用呢支掛?影景等的"旅行鏡"我都問緊人買邊支)

3)片唔會用DSLR拍

再次唔該大家指導我呢d臭新仔

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-7-2012 09:10 PM 發表

差D又唔記得....
我部Eos 3用得多過60D...
支50都係菲林用多

引用:
原帖由 里安 於 28-7-2012 01:29 AM 發表

唔該晒,我都係自己上showroom試鏡先(之前真係唔知鏡有得試...)

1)Body唔係FF機只是600D,現在只有一支18-135MM KIT鏡

2)影玩具、人等都多(景唔會用呢支掛?影景等的"旅行鏡"我都問緊人買邊支)

3)片唔會用 ...
既然唔系FF兩支唔會差好遠....
同埋唔拍片就唔洗STM都得
旅行其實18-135都夠,加支Wide就得

引用:
原帖由 khkenny2 於 28-7-2012 01:58 發表

既然唔系FF兩支唔會差好遠....
同埋唔拍片就唔洗STM都得
旅行其實18-135都夠,加支Wide就得
姐係其實呢支都ok?

Wide又有咩好介紹?謝謝

wide 到有魚味啱唔啱?? sigma 8-16 ,呢支係APSC入面至廣角,不過用8mm影大合照會好開心,因為除左中間嗰幾個人之外其他變肥左成個碼,但係影景真係一流
再唔係sigma 10-20 / canon 10-22 都OK

引用:
原帖由 里安 於 28-7-2012 01:29 發表

3)片唔會用 ...
除左showroom,旺角友誠九樓"痕"輝都放左出黎任試

8-16
仲wide過 16-35 配5d2
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 27-7-2012 23:44 發表
其實跟50mm f1.8比較不是太合適吧...有人話應該同35mm f2比較,我就幾同意

請看
決定左買未?
我問過先達水貨1480
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 28-7-2012 12:37 發表

決定左買未?
我問過先達水貨1480
無咩機會出街影相...諗諗下真係唔捨得買住呀...
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

發新話題