22 12
發新話題

好多人都唔知咩叫法治同中共日日老吹既依法治國

中國最終最大既法律
領導人既睇法

引用:
原帖由 Lolanto 於 18-7-2012 13:41 發表

真係好多香港人未到呢個層次,唔明咩叫"公民抗命", ...

以甘地所提要點作為例子:
1.公民抗議者(或不合作主義者)不懷有憤怒情緒;
2.忍受對方的惱怒;
3.忍受對方的攻擊,不進行報復,即使遭到處罰也不 ...
我成日都覺得如果只係執住呢兩張圖以及溪錢問題, 我認為總比現在政府既"拿渣"為小兒科

又引用有D上次撐警方既人話"一兩個唔代表全部"

都係果句啦, 遊行人士拿渣D定政府拿渣D? 同埋甘於成為政治棋子又唔想食得咸魚抵得渴, 邊有咁著數?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Lolanto 於 18-7-2012 13:41 發表

真係好多香港人未到呢個層次,唔明咩叫"公民抗命", ...

以甘地所提要點作為例子:
1.公民抗議者(或不合作主義者)不懷有憤怒情緒;
2.忍受對方的惱怒
3.忍受對方的攻擊,不進行報復,即使遭到處罰也不 ...
想問問這些是不是就是“公民抗命“的規則?

引用:
原帖由 WAIKO01 於 18-7-2012 19:22 發表

想問問這些是不是就是“公民抗命“的規則?
我係維基到搵架咋

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-7-2012 18:58 發表

我成日都覺得如果只係執住呢兩張圖以及溪錢問題, 我認為總比現在政府既"拿渣"為小兒科

又引用有D上次撐警方既人話"一兩個唔代表全部"

都係果句啦, 遊行人士拿渣D定政府拿渣D? 同埋甘於成為政治棋子又唔想食 ...
點解公民抗命要保持不憤怒、不侮辱同不發洩呢
就係唔比政府有藉口出拿渣招嘛
遊行人士拿渣咯...咪一粒老鼠屎搞到成煲粥冇得食囉

引用:
原帖由 Lolanto 於 19-7-2012 01:41 發表

點解公民抗命要保持不憤怒、不侮辱同不發洩呢
就係唔比政府有藉口出拿渣招嘛
遊行人士拿渣咯...咪一粒老鼠屎搞到成煲粥冇得食囉
你好似唔係好明版主講既野...

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 19-7-2012 02:27 發表

你好似唔係好明版主講既野...
咁你好似好唔明我用意

22 12
發新話題