發新話題

擊落F-22.......

http://abcnews.go.com/blogs/head ... n-dogfights-report/
德國飛行員既更完整報告

Two other German officers, Col. Andreas Pfeiffer and Maj. Marco Gumbrecht, noted in the same report that the F-22′s capabilities are “overwhelming” when it comes to modern, long-range combat as the stealth fighter is designed to engage multiple enemies well-beyond the pilot’s natural field of vision — mostly while the F-22 is still out of the other plane’s range. Grumbrecht said that even if his planes did everything right, they weren’t able to get within 20 miles of the next-generation jets before being targeted.

“But as soon as you get to the merge…” Pfeiffer said, referring to the point at which fighters engage in close-up dogfighting, “in that area, at least, the Typhoon doesn’t necessarily have to fear the F-22 in all aspects… In the dogfight the Eurofighter is at least as capable as the F-22, with advantages in some aspects.”

(簡而言之:”在近距狗戰的領域範圍內,我軍颱風尚可與猛禽鬥個各有千秋,甚至在部分情況下稍領風騷∼問題在於實戰時,無論我們將各項戰術措施執行得多麼完美無瑕,猛禽戰機照樣能在20英里以外處先行鎖死我機......”)

In response to the report, a spokesperson for the Air Force, Lt. Col. Tadd Sholtis, told ABC News that one-on-one combat is only one way to evaluate an aircraft’s capabilities and said it’s not “necessarily the most relevant to every scenario.”

“The F-22 is conceived and employed as part of an integrated force that provides offensive capabilities that make close engagements far less likely while retaining the ability to handle close engagements in tandem with other fighters,” he said.

(美國空軍發言人對於風禽狗戰報導的回應∼聽起來似乎有點間接承認了德國空軍飛官對風禽狗戰結果之說法觀點的意味在.....)

大膽 !! 連 CGF 國寶 廿二兄
到敢打落

願我們在 CGF 的 GBB 教父,願人都尊你的名為聖。呀萌

引用:
原帖由 MG-42 於 14-8-2012 03:25 發表

其實成日話超視距點樣,講左幾頁紙預警400km,雷達範圍點樣勁到200公里... 問題係由頭到尾都冇講人知原來枝AIM-120飛彈同俄仔枝R-77 一樣最遠型號都係打得果110km...

其實戰機呢D野都係sales鬥吹數字遊戲靠嚇. ...
預警400km有咩問題?唔通預警機飛彈都無廢? f22隱身預警 對方已經無方法先打盲機組既中心
仲有400公里預警可以比資料如f16,f18,f15之類無法發現對方之前,先行佔位增加空戰時既優勢,呢d就係成日d人講既SA
仲有呢d距離係最大值, 要視本身雷達,空速, 對方RCS,先有得出現,實際情況係有出入

F22 對SU 35點只值幾架, SU35 RCS太大就算無線電沉默都好容易比人發現, 開雷達又因為功率太大, 比人更易發現,此終代差太大

M1A2係一般人先覺得佢無敵,金剛不壊, 一個正常軍事常識既人都知同時代既野係無可能
仲有唔清楚M1A2既阿/伊傷亡,唔好亂吹M1廢

引用:
原帖由 MG-42 於 14-8-2012 22:48 發表

其實一架成兩億美金起既戰機會唔會比你上個網,買本軍事家就平民變專家戰機分析員....確實知到架機既真實數據? 又冇戰例... 咁上面既數據何嘗唔係都係 "吹出來" ?  唔好讀死書先得架  
如果好似你咁呢個區咪要改名, 因為資料無人知就連討論都唔得
而且上述資係公開同已知,咁都要質疑?

引用:
原帖由 MG-42 於 15-8-2012 23:11 發表

我幾時話唔可以討論..?? 只係話大家都係吹水性質

呢D公開數據都信唔好玩啦... 你估呢部係iPhone,S3上百老匯規格比較咩? 隱型戰機來架...兩億幾USD,美仔同大國沖突都靠佢.... 會唔會天真左?
一日唔落場都唔 ...
又係wo f22應該唔係飛機係魚雷
仲要唔係隱形
我認輸you win

我記得之前演習
美軍係F22下面裝左舊野廢左佢既隱形功能
等其他國家拎唔到F22隱形既數據
唔知今次有無呢

視線和射程範圍內, 防空炮火也可擊落F22

引用:
原帖由 MG-42 於 15-8-2012 23:11 發表

我幾時話唔可以討論..?? 只係話大家都係吹水性質

呢D公開數據都信唔好玩啦... 你估呢部係iPhone,S3上百老匯規格比較咩? 隱型戰機來架...兩億幾USD,美仔同大國沖突都靠佢.... 會唔會天真左?
一日唔落場都唔 ...
都係果句, 人地知得越少, 自己勝算越大.
至於美佬會唔會同你老老77就大家心照
Data sheet? Data shit

引用:
原帖由 alanchan_yk 於 16-8-2012 23:18 發表
我記得之前演習
美軍係F22下面裝左舊野廢左佢既隱形功能
等其他國家拎唔到F22隱形既數據
唔知今次有無呢
RCS放大器,對外演習一定會用
同德國呢次單純係1對1 dog fight

仲有rcs 同雷達有效範圍既關係係物理既問題

引用:
原帖由 fai84 於 14-8-2012 23:26 發表

如果好似你咁呢個區咪要改名, 因為資料無人知就連討論都唔得
而且上述資係公開同已知,咁都要質疑?
公開嘅就一定係事實????????
91年第一次波灣戰爭第一日空襲夠話無飛機被擊落啦, 實際呢???

軍事嘅嘢, 現役軍備, 仲要係咁敏感嘅武器, 公開嘅資料真定假, 真係得佢自己先知啦.......

引用:
原帖由 queen 於 19-8-2012 03:10 發表

公開嘅就一定係事實????????
91年第一次波灣戰爭第一日空襲夠話無飛機被擊落啦, 實際呢???

軍事嘅嘢, 現役軍備, 仲要係咁敏感嘅武器, 公開嘅資料真定假, 真係得佢自己先知啦... ...
對於一d封閉國度, 資訊開放係一件不可思意既事
人地D 武器要出口同埋,問國會比錢,你會吾會買部無Spec既iphone?
如果F22真係吹出黎,歐洲佬吾駛口甘眼紅,中俄吾駛口甘緊張
對手既反應,就係最實際既答案

引用:
原帖由 fai84 於 19-8-2012 15:25 發表

對於一d封閉國度, 資訊開放係一件不可思意既事
人地D 武器要出口同埋,問國會比錢,你會吾會買部無Spec既iphone?
如果F22真係吹出黎,歐洲佬吾駛口甘眼紅,中俄吾駛口甘緊張
對手既反應,就係最實際既答案
資訊開放唔係不可思意, 問題係啲資訊堅定流......
"人地D 武器要出口同埋,問國會比錢,你會吾會買部無Spec既iphone"....呢個case放喺F22唔係太啱, 第一美佬喺呢10年內睇嚟都未想賣F22, 賣都係賣F35, 第二, 國會班議員咪又係同我哋一樣, 鬼識呢D嘢咩, 只要間廠同國防部夾好, 一齊sell嘅, 班國會議員咪又係批錢...

至於F22勁唔勁, 我基本上無懷疑過佢係宜家最好嘅戰機, 只不過究竟佢公報嘅Spec 係勁過定差過實際, 就真係只有美軍同間廠自己知啦, 喺未有另一國公開情報之到, 我哋又點會知呢......
情況就好似當年MIG-29咁, 只睇Spec就勁到爆, 但一試就知無料到一樣........

發新話題