發新話題

[認真] 蘋果高手請入

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:09 發表

2gb for文書/睇片都應該夠啦, 之後自己加RAM啦
自己有得加咩?
嘩有部好似幾正

MacbookPro 15" i5 2.4GHz
8GB Ram
320GB harddisk
os 10.6

但pro太重出街唔方便x!!

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:09 發表

2gb for文書/睇片都應該夠啦, 之後自己加RAM啦
果排睇utube,連機都打倒(mw2)!

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:13 發表

自己有得加咩?
嘩有部好似幾正

MacbookPro 15" i5 2.4GHz
8GB Ram
320GB harddisk
os 10.6

但pro太重出街唔方便x!!
PRO可以拆走SATA HD,換入SSD 快好多及輕好多。
我有朋友都係甘做,佢用來開RAW檔及汁相都無問題。

Retina之前既Macbook , Macbook Pro都可以自己裝8G ram上去

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2012 23:18 發表

PRO可以拆走SATA HD,換入SSD 快好多及輕好多。
我有朋友都係甘做。
我就係 MBP 自己換 SSD, 一個字'爽'

MBA 唔清楚 2010 版係咪可自己加RAM, 因MBA 2011 好似係焊死
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 abcd123 於 7-10-2012 23:18 發表

果排睇utube,連機都打倒(mw2)!
哇, 呢樣真係未試過... 13" mon 比我就打唔到.. x!!
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:20 發表

我就係 MBP 自己換 SSD, 一個字'爽'

MBA 唔清楚 2010 版係咪可自己加RAM, 因MBA 2011 好似係焊死
都係焊死的
樓上部mbp抵嗎?

我部RMBP 唔知做咩行唔到非原生既game....

用bootcamp win7 開機都80 ....玩就熱到過百....

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2012 23:03 發表
如果Mac book AIr SSD,有budget最好買256G
因為一個OS 10.7X + Adobe都食你唔少野
我試過MBP 4GB, 行 dreamweaver, photoshop... 想死~

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:23 發表

都係焊死的
樓上部mbp抵嗎?
部MBP 你無講幾$$$喎

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:28 發表

我試過MBP 4GB, 行 dreamweaver, photoshop... 想死~
pro定air好呢
我主要係拎返學做功課
玩下garageband/iphoto/lightroom睇下mkv
photoshop果啲大食野相信應該唔會用

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:29 發表

部MBP 你無講幾$$$喎
6K

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:31 發表

6K
咁6K算抵ga la...
不過要帶出街都係換番SSD穩陣

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:35 發表

咁6K算抵ga la...
不過要帶出街都係換番SSD穩陣
小弟家貧未用過notebook [真係未]
想問下15'' pro拎出街會唔會好重?

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:37 發表

小弟家貧未用過notebook [真係未]
想問下15'' pro拎出街會唔會好重?
會.....我部15"除左出門去外地酒店會用。
平時係香港都係長放屋企。
所以如果再買notebook,我一定換番Mac Air

發新話題