26 12
發新話題

3D打印槍?!

PS. 係當年"第五元素"引起我的八掛, 睇科學雜誌知道 3D printing 在當時經已起步

引用:
原帖由 2slow 於 28-11-2012 16:50 發表
其實...係可以print金屬的

http://www.youtube.com/watch?v=i6Px6RSL9Ac

另外國早排已經有人成功3D打印個AR15下身...
http://www.ar15.com/forums/t_3_1 ... yes__it_works_.html

...
整支槍咁大陣象不如幫襯門神叫佢搵真鐵落黎好過, 多多錢都比,要幾多燒幾多

引用:
原帖由 sk8er 於 28-11-2012 16:39 發表
print 出黎 應該質素好過 文具 百幾 一支果玩具槍既~~
係蘋果講得太嚴重啦~
我呢排玩3D Printing
其實係熱熔膠
2mm厚一拍即斷

Print 完之後仲要鑄既,唔係print 完既用,仲以為係咩新科技tim...
就算係呢個方法出來既件只係做唔受力件,所以目前都唔係萬能嘅

回覆 18# 的帖子

ching 你玩 大陸部copy機?
係唔係3千幾?

係咪即係CNC製作?

反而製作D玩具模型先大影響,幾千大元個模型就Print咗出嚟, 開間舖實行3D Print
D手版模型
享受期待  珍惜擁有.

要打印出3D object,先要有3D file, 抄數入又好,有3D圖又好.....
其實3D print只係一缸粉末,在立體三維受熱形成的3D固件。
成品堅硬道就.......可能現在成熟很多瓜。

呢D 3D print,唔是RP就FDM,玩都玩左十幾年

都唔知做咩搞到好似講新科技咁

引用:
原帖由 sk8er 於 29-11-2012 09:24 發表
ching 你玩 大陸部copy機?
係唔係3千幾?
係都買示波器啦
部機係學校既 擠一劑要幾舊水!

引用:
原帖由 潛陣水 於 29-11-2012 13:36 發表

係都買示波器啦
部機係學校既 擠一劑要幾舊水!
product 友?~

26 12
發新話題