發新話題

想買枝約1.5Kg,可以空扣嘅氣手槍練習

之前響旺角睇1800,啱啱打比代理2400...

仲有想請教下枝GAMO COMPACT拉桿係咪要好大力?
唔拉的話可唔可以扣板機?(意思係空槍扣雞練板機控制)

Thx~

引用:
原帖由 Kenli315 於 26-2-2013 17:42 發表
之前響旺角睇1800,啱啱打比代理2400...

仲有想請教下枝GAMO COMPACT拉桿係咪要好大力?
唔拉的話可唔可以扣板機?(意思係空槍扣雞練板機控制)

Thx~
拉捍泵氣原裝21磅力,香港版因為溜氣,拉捍泵氣果下壓力應該再細少少....
未試過唔拉捍就扣雞,呢樣答唔到您,軍醫無呢支鎗,只係朋友借來玩過一排...
小弟覺得您打得好呢支鎗的話,打番正宗ISSF果的鎗應該無太大難度的...
Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

啱啱要咗把二手嘅,1349~
聽日攞到槍再分享下~

多謝幫忙~

引用:
原帖由 Kenli315 於 26-2-2013 21:19 發表
聽日攞到槍再分享下~

多謝幫忙~
太子警署對面可能有Star
容許的話, 個人覺得師兄最好兩支都試一試再作決定

引用:
原帖由 Kenli315 於 26-2-2013 21:19 發表
聽日攞到槍再分享下~

多謝幫忙~
係 Gamo 定 star呢....?

Happy shooting!
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

Gamo

原本都諗住睇睇,不過:
1)槍街唯一把star已經賣咗~
2)上星期睇所有gamo compact都無display
(唔知係咪賣哂)
3)個賣家開價1349都啱budget
所以心急咗~

其實買二手槍都驚驚地,不過都唔係以射為主,
Ok嘅~

引用:
原帖由 Kenli315 於 26-2-2013 22:22 發表
Gamo

原本都諗住睇睇,不過:
1)槍街唯一把star已經賣咗~
2)上星期睇所有gamo compact都無display
(唔知係咪賣哂)
3)個賣家開價1349都啱budget
所以心急咗~

其實買二手槍都驚驚地, ...
感覺如何呀...?板機o唔ok....?

HAPPY SHOOTING!

聽日攞到槍先知~

順便問一問,因為第一次買槍,仲要係二手,
我應該點check,check啲咩嘢呢?

我見樓主在友台出帖...想俾小小意見

買槍有時係睇目的.
講準, 一定係grooved barrel + 4.5mm pellet
講練習手勢又要扣板機, 則係另一回事

APS 同 Compact 係手拉槍運作 , 要cock 板機就代表同時已壓縮了空氣待發, 扣板機就有音爆, 你不入彈, 即是打空槍, 夜深人靜想練扣機, 隔離屋都會知你開緊槍.

PSS300 用134a/top gas, 唔入氣唔入彈, 只cock板機, 擊發時就冇聲.

邊支至會較適合你用途, 真係要自己決定...

多謝指教~

尋日同賣家傾嘅時候,佢話compact可以唔壓都扣到雞,
(佢話~)所以先要。

其實我買嘅目的好簡單,係要嚟舉槍同板機練習,
要練準,唯有去靶場。反正動作做得好,一致,穩定,
練習槍係點無乜關係,反正唔可以攞呢啲槍打比賽姐~

不過都好擔心研究compact做唔做到我嘅要求。

引用:
原帖由 Kenli315 於 27-2-2013 15:51 發表
多謝指教~

尋日同賣家傾嘅時候,佢話compact可以唔壓都扣到雞,
(佢話~)所以先要。

其實我買嘅目的好簡單,係要嚟舉槍同板機練習,
要練準,唯有去靶場。反正動作做得好,一致,穩定,
...
印像中compact係回壓o個下cock 雞的
如果真係可以唔壓都扣到雞, o甘compact 係好選擇...

師兄,啱啱到手。

唔壓係扣唔到嘅!!(預咗~)

不過可以”作狀壓”。當你拉”入氣桿”拉到1卅4左右,
板機會變成可以擊發嘅狀態,打出嚟”啪”一聲姐,
同平時響會dryfire嘅聲音差唔多。

晏啲小弟試完會再分享少少,
希望能夠幫到對呢啲冷門槍有興趣嘅朋友。

Gamo compact

試咗幾下:
1)空扣(DryFire)只要壓氣到1卅3左右,會聽到”啪”一聲,
已經可以還原,扣板機練習。聲音好小。
2)Trigger有啲緊,不過Ok,練力重好。
3)把手大咗啲(小弟隻手已經幾大),所以虎口唔係咁自然。
4)槍身比較輕,但小弟揸過把電子雞比賽槍重輕,呢個ok~
5)最大問題其實係後照門缺口太少,變成𣈴嘅時候唔係”山”,
而係填滿咗~唔知有無得換後照門呢?

整體上,如果可以換到後照門,Compact已經附合小弟嘅要求。
至於各位可能最關心嘅準唔準,夠唔夠力,我答唔到,
因為未買子彈~~

各位同好如果有更好嘅精準射擊槍款(香港有貨嘅話)
希望可以多多分享,因為小弟為搵練習槍週圍走,
見到台灣好多款,偏偏香港得一兩把....

引用:
原帖由 Kenli315 於 27-2-2013 21:14 發表
Gamo compact

試咗幾下:
1)空扣(DryFire)只要壓氣到1卅3左右,會聽到”啪”一聲,
已經可以還原,扣板機練習。聲音好小。
2)Trigger有啲緊,不過Ok,練力重好。
3)把手大咗啲( ...
弓起!弓起!
2.打開手柄,把其中一條彈弓個頭拉長少少即可減輕Trigger力度...
3.把手大D係預左比您跟手型打磨,磨正之後可以好FIT...

PS:遲D再返新貨軍醫都會入番支玩下.....

HAPPY SHOOTING!

dear Kenli315,
i owned that gamo, star fake 6mm AP and a Steyr LP10 b4.
the 1st two guns failed to help in training esp your trigger finger via dry fire as their trigger feeling sucks.

instead, that star 6mm would be more useful to train your standing position and your arm's strength.

for the gamo.. well... we have tested it in range with the "hole fixed"...it failed to reach the 10m target with accuracy... it is just a gun for fun but not competition...

if u are serious on the sport, practice more, get a better practice record and get a real steel like
LP10 or else, have fun !

射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

發新話題