28 12
發新話題

在軍中誰可以不須對上級敬禮?

如果我係狙擊手,見到個個都同呢個軍人俾禮,我一定一槍解決佢,佢好可能係指揮官

皇家空軍

回覆 #16 Royal_9413 的帖子

越講越復雜!你見到Officer 你可不可以說我唔俾禮你.因為伯你俾泠槍打死!!!

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 19-8-2007 21:39 發表
越講越復雜!你見到Officer 你可不可以說我唔俾禮你.因為伯你俾泠槍打死!!!
咁回應個阿sir , 肯定比佢罰你對住塊鏡比100個禮 !!!
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

回覆 #18 皇家御貓 的帖子

其實所有軍人一舉一動是根据 Queen Regulations 和 Military Law 不是斷估架!和民間之法律一樣!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #1 mswong 的帖子

例是人立的?曾改的,但有一条相信一世都唔曾變,唔會改,就是司機(指駕駛在進行中的人)唔洗敬禮!
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 20-8-2007 18:55 發表
例是人立的?曾改的,但有一条相信一世都唔曾變,唔會改,就是司機(指駕駛在進行中的人)唔洗敬禮!
咁揸船者??
有一問:
咁哈理當更時對亞Sir敬禮
下更後,做回王子/或出席一些慶典,碰到同一個亞Sir,亞Sir會否向他敬禮???

回覆 #21 B20_hk 的帖子

揸船,揸電單車等等,
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #21 B20_hk 的帖子

軍隊除了階級仲有委任,舉例哈利王子是學生,他做學生要做的,如果他visit一個地方佢就是貴賓喇!
尊重人格, 請勿抄習

越戰果時

引用:
原帖由 mswong 於 20-8-2007 23:00 發表
軍隊除了階級仲有委任,舉例哈利王子是學生,他做學生要做的,如果他visit一個地方佢就是貴賓喇!
其實王子,女皇果d
除左有個稱呼之外,有冇乜野特權可言?

warrant officer使唔使?

回覆 #26 L85A1 的帖子

出糧???
尊重人格, 請勿抄習

我記得在前線時唔洗,係唔好敬禮,除非同他好大仇口

28 12
發新話題