30 12
發新話題

新款遠程無人偵察機

講得啱 ! Copy 外売難唔到中國人 , 內函就要時間考証

如果係好似你地話齋copy咁簡單就好,舉個例,好似中美兩架機個V字尾個擺位咁,咁細小既差別,佢實際work唔work,對機體性能有幾大影響,凈係計數,吹風(風洞模型)之類要落唔少功夫。如果事實係work既,為佐話唔好似人而去推翻,又或者好似文革o個陣咁o係設計上仲要顧忌政治正確唔正確,先係正硬膠所為。

我反而覺得最近呢幾年老解所抄既野真是唔多。大都是參考人地數據再轉為己用。原因好多,其中可能是即使有晒藍圖在手都冇生產技術。所以老解基本上要設計番國內水平的產物先得。而這正正就是令人憂慮的地方,一日國內生產技術不足,或買鋼變鐵,一日武器水平都追唔上別國,咁差距只會越拉越遠。

我始終覺得抄不是問題,又吾係參加比賽,打得就最重要,抄下抄下就會學到野了

其實有無人諗過佢點抄?一架飛機係一架有N件零件的大系統,由N間大小公司生產,材料由N間公司供應,最少每間公司有保密制,美國有17個官方涉及情報的機構保衛著...

回覆 20# 的帖子

黑客  我認為抄樣多於抄內部,因為大陸"抄樣"這方面的文化很流行,但很可能是:抄樣>做模型>拿數據>只保留不可逆的部份設計。
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

外形好多時會比物理焗限啫,好難話抄,唔通第2間車胎公司就會用方形胎???☉_☉

反而材料,內部先重要
講到尾,整體win味得lor

t34 vs 虎皇就係例子

引用:
原帖由 dennislau1 於 7-11-2013 15:40 發表
美佬研究過薄闊翼點做,所以唔使加多一對. 大陸應該材料上同科技上都做唔到,所以加多對翼穩定結構.
都是果句, 引擎分勝負.
心臟病唔知幾時先醫得好....

引用:
原帖由 dennislau1 於 8-11-2013 00:06 發表
我反而覺得最近呢幾年老解所抄既野真是唔多。大都是參考人地數據再轉為己用。原因好多,其中可能是即使有晒藍圖在手都冇生產技術。所以老解基本上要設計番國內水平的產物先得。而這正正就是令人憂慮的地方,一日國內 ...
認同...冇番咁上下內功底子點練上乘功夫....漫漫長路呢

邊有咁多黑客間諜吖…一個抄字就打沉別人的努力.日本科技一流,一半靠買…印度人多疊水,成日DIY,次次靠買收科…咁點解釋

"華人"成日以別人做標準,永遠只有落後,然後自卑認命,甘於比人統治.…

即使港人睇港人,都是如此,土砲永遠受到歧視

台灣整IDF,台灣之子說"I don't fly"....蔣二世建立的國防工業就比呢D莫明奇妙的自卑感打沉....IDF的人最後去左泡菜國…泡菜國就自稱T-50係Made in泡菜了...家下仲話去整隠形戰機添…台灣今日仲求緊人賣F16C/D...

回覆 25# 的帖子

嗯嗯,我是認同你上邊的觀點的,而我所指的“抄“更多是指收集數據,用作比對修正用。
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

技術跟蹤,資料搜集各國當然少不免…

黑客間諜各國總會有…不過都不是決定性因素

一件武器,用家不同環境不同戰術不同,就造成武器各不相同.除非用戶無得揀,否則總會趨向利益最大化,而不會片面追求相似.

若PLA和US武器相似,最合理而簡單的說法該是:PLA和US戰術要求相似

美佬從不考慮鴨翼.…是否等於鴨翼不行?或者F22機動性不及T-50/J-20???兩者都不是

回覆 27# 的帖子

對,兩者完相似的話,後來者就會失去制勝點,所以絕對不能照搬,例子:ka-50 vs ah-64。

就已知的分析,T-50是以高速+機動,匿蹤放到最後;J-20,因為發動機問題,所以只能以匿蹤和低速機動上突破。這些都是戰術觀念不同和揚長避短的例子。
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2013 16:18 發表
技術跟蹤,資料搜集各國當然少不免…

黑客間諜各國總會有…不過都不是決定性因素

一件武器,用家不同環境不同戰術不同,就造成武器各不相同.除非用戶無得揀,否則總會趨向利益最大化,而不會片面追求相似.

若PLA ...
以美佬既功底,講笑咁話佢地做到大馬力既引擎,磚頭都飛到上天。所以無論係F-15定係F-22都係用常規佈局

引用:
原帖由 Hamlet 於 12-11-2013 21:50 發表

以美佬既功底,講笑咁話佢地做到大馬力既引擎,磚頭都飛到上天。所以無論係F-15定係F-22都係用常規佈局
磚頭都飛到上天---慣性世界fans

30 12
發新話題