29 12
發新話題

C919

回覆 14# 的帖子

蘇、俄客機既經濟性都唔係好好,寬體式機身,大函道比引擎之類一直落後于西方。無記錯既話俄國第一款實用化既大函道比引擎係早年推出既PS-90A,用於IL76既改型,比起舊款D30引擎個燃油消耗低佐推力更大。

引用:
原帖由 Hamlet 於 8-9-2015 12:42 發表
蘇、俄客機既經濟性都唔係好好,寬體式機身,大函道比引擎之類一直落後于西方。無記錯既話俄國第一款實用化既大函道比引擎係早年推出既PS-90A,用於IL76既改型,比起舊款D30引擎個燃油消耗低佐推力更大。
同意。蘇俄引擎一向較差。
FBC1

請教 C Hing們,螺旋槳引擎是否巳被陶汰呢 Thanks

引用:
原帖由 kornhill401 於 8-9-2015 14:23 發表
請教 C Hing們,螺旋槳引擎是否巳被陶汰呢 Thanks
螺旋引擎不會陶汰,例:欧洲多國合制新一代戰術運輸机A400 就係由空中巴士公司研發,用四副螺旋引擎。未來方向係螺旋槳加喷射混合使用。
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 8-9-2015 15:26 發表

螺旋引擎不會陶汰,例:洲多國合制新一代戰術運輸机A400 就係由空中巴士公司研發,用四副螺旋引擎。未來方向係螺旋槳加射混合使用。
螺旋槳加噴射,其實以前美國做過一架轟炸機驗證機就係,不過無繼續開發。

另外80年代,當時西德MBB同中國大陸合作過一款客機叫MCP-75,佢係用一種叫槳扇式既,一個引擎有兩組螺旋槳,尾吊式螺旋槳向後。不過槳扇式個缺點係噪音大,而家安東諾夫既An-70就係因為槳扇式引擎噪音達唔到歐盟標準而批唔到適航證。

舊年定前年日本川崎重工開發既P-1反潛機,佢個噴射引擎就號稱耗油量仲低過而家螺旋槳機用既渦槳引擎,逐步替換日本現有既P-3C。

螺旋引擎既好處係低油耗及寧靜,在未來一段長時間仍然會继续使用既,早幾年前俄羅斯用il76做平台試驗一種螺旋涡噴引擎,我相信有成功的机會。
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 8-9-2015 21:45 發表
螺旋引擎既好處係低油耗及寧靜,在未來一段長時間仍然會罾用既,早幾年前俄羅斯用il76做平台試驗一種螺旋瑭引擎,我相信有成功的机會。
我覺得你見到既係俄國航空工業集團旗下既引擎試驗平台……用黎測試引擎用既飛機……

再次多謝FBC1和Hamlet C Hing 給予有關知識.使我得益良多

引用:
原帖由 kornhill401 於 8-9-2015 22:35 發表
再次多謝FBC1和Hamlet C Hing 給予有關知識.使我得益良多
大家交流大家獲益。
FBC1

引用:
原帖由 Hamlet 於 8-9-2015 22:30 發表

我覺得你見到既係俄國航空工業集團旗下既引擎試驗平台……用黎測試引擎用既飛機……
師兄高人 見多識廣。
FBC1

回覆 20# 的帖子

螺旋槳加噴射B-36, 噴射引擎放翼下還有一個好處: 引擎爆炸冇今傷成個機體及機翼

图中架飛机係六十年前既產物,現今噴氣式引擎很小會發生爆炸就算中弹亦唔會。
FBC1

引用:
原帖由 Paul 於 9-9-2015 02:17 發表
螺旋槳加噴射B-36, 噴射引擎放翼下還有一個好處: 引擎爆炸冇今傷成個機體及機翼

多謝分享圖片,原來不同設計引擎,可以混合使用,使我大開眼界

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-9-2015 13:20 發表

多謝分享圖片,原來不同設計引擎,可以混合使用,使我大開眼界
現在既混合使用巳不是這樣,而係一副引擎前面有螺旋桨後面有喷射氣流的。
FBC1

29 12
發新話題