發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

回覆 13# 的帖子

我又唔係好明

一早話唔換而我又放上網講,就話有商確ge餘地,其他師兄都可能會話係我手工問題
咁如果傾好左話換,但係最後因為個日因為個客於無事前通知而唔換,嘈完先話唔換,反而顯得係根魔問題。

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 17:59 發表
我又唔係好明

一早話唔換而我又放上網講,就話有商確ge餘地,其他師兄都可能會話係我手工問題
咁如果傾好左話換,但係最後因為個日因為個客於無事前通知而唔換,嘈完先話唔換,反而顯得係根魔問題。
嬴左場交,輸左個(堆)玩家,值得咩...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

「純九up」廠話...佢地自己話用堅Trijicon RMR sight的話 係fit到
而且話知道用短螺絲先岩裝 咁佢地應該Test fit 過...而且理論上都知道咩長度先合適
咁合適既定義係應該裝完無問題...唔係點知要用短螺絲而唔係用「長」螺絲?
其實下次講明用幾多磅力 同提供螺絲 我諗佢地最多將成本轉比玩家
已經會少左好多機會出問題(例如而家呢個問題)...玩玩具大家都係想開心
而家變左一鑊粥...雙方都無益處..

引用:
原帖由 Dave 於 17-9-2015 20:36 發表

嬴左場交,輸左個(堆)玩家,值得咩...
理論上 對廠黎講 玩家任何時間都係最重要既資產....

講下另一單自己經歷(我是新手)
憤怒槍之前出過金bolt比VVE M4 用
我因為新手 覺得自己問題 裝黎裝去都唔順 磨到呢度果度咁 自己都試過去拋下條煲但都係唔得
之後係面書PM佢地 佢地提供過意見 最後話可能工差問題 令呢D情況發生
佢地中間好好態度 最尾都換左條新既比我
問題其實唔係佢換唔換 係佢地好肯同客人討論 個方法去解決客人問題
因為佢地講明係無痛直上 .. 呢件事令我好深印象...
(純分享)

回覆 20# 的帖子

其實根魔個印象都好好,之前見佢肯換飛機座aftersales 好,先決定等佢呢套kit,其他廠出左都只係買左條止渴先,估唔到強差人意....

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 17:59 發表
我又唔係好明

先假設誰對誰錯並不例入考慮因素.
我有個觀點, 你可能未必會同意:
直到目前, 你選擇採用的處事方式, 並未在整個談判中為你爭取到任何實質好處.

處事方式往往係因人而異的.
例如這種公眾支持帖,
你選擇用根無得快做標題.
除你之外, 恐怕無人會估到內容.
當+天八日後這個帖不再熱鬧,
佢就會沉底.
而在未來既歲月,
亦恐怕亦無任何正常地球人, 會懂得搜尋根無得快.

意思即係,
當可以用 SAI、滑架、RMR、爆架、問題、投訴這類字眼做標題,
令公眾壓力更清晰明確, 令你更有效更有機會爭取牌面.
但你選擇了用根無得快, 一種對你毫無好處的做法, 某程度上這是一種反映.

只係個人意見

回覆 22# 的帖子

其實我就唔想太快比人知個post 講咩,想師兄們認真睇埋內容,唔係剩係focus 落爆架之類。
但係師兄你ge意見都好,下次再有同樣事件會留意下
已經改左,師兄多謝你提醒

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 21:54 發表
其實我就唔想太快比人知個post 講咩,想師兄們認真睇埋內容,唔係剩係focus 落爆架之類。
但係師兄你ge意見都好,下次再有同樣事件會留意下
已經改左,師兄多謝你提醒
你改既標題,
Guns modishit 豆腐渣工程,
有概定立場, 挑釁, 偏激.
ie. 更加冇著數.

談判不是這樣的.

我以前都買過魔根既夜光西,其中有一款佢比漏左塊墊片我,我E-MAIL去問,佢地個客服都好好心寄返比我。
仲連埋支鏍絲膠加免郵費。相信今次可能係大家溝通上出左誤會,希望雙方可以圓滿解決件事。

我有這個品牌三套full set kit, 板機,飛機座...等, 全部100%直上,但就係冇買你套rmr,所以吾知.
市面上我可隨意講出5個垃圾都不如既品牌,例如sho....牌for hi-capa用既外管,係成條管做細了一個碼,完全只可用作填海用途,如果全部要出帖數, 咁真係要打好多字了.

個標題未免太霸氣,印封信比你就開心了

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

感覺上有D似上次豬香港 事件,
希望樓主能夠克制,標題改個合適一點的,
較偏激的標題容易落人口實,亦會令看的人先入為主,
如果搞大左,對方會以 '誹謗'  '損害商業利益' 等等去控告,小心.

引用:
原帖由 Epxaiual 於 17-9-2015 22:57 發表
感覺上有D似上次豬香港 事件,
希望樓主能夠克制,標題改個合適一點的,
較偏激的標題容易落人口實,亦會令看的人先入為主,
如果搞大左,對方會以 '誹謗'  '損害商業利益' 等等去控告,小心.
相信好多人都想起同一件事.. 但說好了不提的

爭議日日有,
通常任何一方一旦開始偏激挑釁,
都會開始失去中間派的支持.

其實你有幾個關鍵位應該要有清晰思路,
應該只集中在對你有利的條件,
不然理據上較易受到挑戰.

例如我見條架係2013年底已經開賣,
概然唔係新產品, 又全球都有得賣,
如果真係如你講得甘不濟,
網上總應會有人投訴過或反映過吧?

生產商話係用真品RMR採吋.
真品螺絲係6/32, 最接近會係M3 , 或M3.5
要在M3.5圓周/柱內再攻M2.5牙,
個人會覺得幾高風險,  係一個妥協較大既設計.
但如果件野在市場上都算經過左時間既考驗,
而消費者群並無可量化既災情報告,
甘在正常邏輯上, 或多或少會反映出一件產品既造工及QC吧?

長話短說,
如果我係當事人,
我會選擇用 "個別事件、個別品質" 去講數.
結局可能會比較愉快.

發新話題