發新話題

笑談軍操

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 22:49 發表
弊,殺出個小子添?你又等收禮物喇!記唔記得side pace不能多過幾多步呢!
記得..
如果向右移1步,口令係"ONE PACE ,LEFT CLOSE -------MARCH!"
而且LEE個口令每一次最多只可向左右移8步,每一步300MM

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 19:44 發表
Salut 比禮是用右手!有些人可以用左手?何許人也
呢個人可能是右手有傷.行唔到禮. 
而老防用SLR shoulder Arm 的時候, 會用左手拍槍比禮.

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 19:44 發表
Salut 比禮是用右手!有些人可以用左手?何許人也
係唔係當一隊人or1個人,係position of attention at the shoulder既時候,對長官作出一個butt salut??

Tango 10,小子等請e-mail 本人你之收禮物地址!謝謝.
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 23:26 發表
Tango 10,小子等請e-mail 本人你之收禮物地址!謝謝.
黃老闆,多謝你! 其實最好的禮物就是得你指教呀!

回覆 #18 小子1008 的帖子

用槍俾禮"比槍禮"當然用左手.因右手揸搶喎!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #20 tango10 的帖子

在此吹水,除講笑外,本人務求不要誤人子弟請不要客氣!請給本人收件地址,謝謝
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 23:35 發表
在此吹水,除講笑外,本人務求不要誤人子弟請不要客氣!請給本人收件地址,謝謝
其實一按我們的藍色用戶名,就可以看到我的電郵地址.
仲有個問題都仲未諗倒噃.究竟誰有會逆時針向後轉呢? 

Sentry Drill (當衛兵做Patrolling時,任何時間都需背向所守衛之建築,所以左邊衛兵做Patrolling時需向左轉About Turn)

引用:
原帖由 tango10 於 26-11-2007 23:47 發表

發出口令嘅軍官

引用:
原帖由 tango10 於 26-11-2007 23:47 發表

我覺得係QCS入面隊silent drill 既兵,佢地為左配合成個format,係必要時係要用到逆時針向後轉.

回覆 #10 mswong 的帖子

哈哈,成廿年前啦,唔記得!

I almost forgot how to Drill

其實我以前操果時習慣橫移最多六步

阿SIR 教話可以八步 , 但八步已經可以用Quick march解決...!!

而且用pace不易行得齊 , 行完又要dressing 好麻煩 !

不如right turn , march , touch in , left turn 好過~
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 19:40 發表
About Turn是順時鈡轉.......但有些人是反時鈡他有是何許人呢?
會唔會係持旗那位staff sgt. 呢?
今日見巴基斯坦軍方交接儀式上, 二個旗手都係向左轉九十度?

發新話題