發新話題

[完美塗層]RIW Cerakote簡報

引用:
原帖由 gainax 於 5-10-2016 21:49 發表

其實呢D做色已經唔算貴過程繁複又堅 , 如果有玩過模型比人做色就知咩叫貴....
識個朋友比人整隻MG NU VER KA ,埋單$3500,砌完+上色
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 16# 的帖子

是的....普通做隻HG靚少少都過千, MG 2至3千, PG 4~5千....
所以點解槍街個大大間代做模型拍烏蠅仲可以生存

引用:
原帖由 gainax 於 5-10-2016 21:38 發表

Colt grey要考究既話有好多種 ,
深灰, 淺灰,

灰色

偏黃既灰色

黑灰色

仲有一堆

當然90年代初期M4/M4A1都有灰色身

中 ...
留意下背景,白平衡
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 18# 的帖子

光源有影響深淺色,但隻色唔會黑色影到藍色

回覆 14# 的帖子

但你最後簡左邊隻呢
你果隻幾好

馬記果隻黑中帶灰都幾好

回覆 20# 的帖子

好似係H262 stone grey, 因M16A1同A2年代D色主流會比現代睇落灰同淺色,公發一般指定個色水唔會亂改黑就黑灰就灰揸到好正, 但一批批做出黎實有色差唔同時期工藝又有改進所以色差黎越明顯,話哂萬萬聲咁生產色水偏差就挭,玩具都係睇你心水鐘意邊隻姐

至於M4/M16A4如果玩90~2000年代最好做深灰色好似馬記個隻,
或深黑灰色就比較似樣, 玩近年潮身現代型最好做返黑色,因而家D新批不論民版定colt AR真係常見黑色多 亦都可以上身做深紫色扮戰損品。或者做colt個隻鋼藍啦夠傳神

貼埋完成品先
90年代oldschool必玩.....

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gainax 於 2016-10-6 09:55 發表
貼埋完成品先
救命呀! 劇毒慎入呀!!

係個火帽唔同樣

會o吾會上埋D附設上去

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2016 09:55 AM 發表
貼埋完成品先

型喎!

回覆 23# 的帖子

係近期香港有施啦曲先可以完成計畫 , 始終表面處理係好重要令支野靚唔靚所以好值得投資,不過下身未完美仲係用m4a1 marking,因已執好費時買個鍛A1下身又要重新搞性能部分。可能遲D有水又許可搞支m16a2
配件以前有炮尺同M203,但好似太重所以放哂, 或者未來搞去m16到
張相個火帽就唔知乜來,可能係套左個蓋上去? 唔知有冇師兄知乜來

回覆 24# 的帖子

有興趣就搞支啦師兄

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2016 03:55 PM 發表
有興趣就搞支啦師兄
我已經早過你比左錢啦 我噴左枝VFC

回覆 22# 的帖子

好毒喎, 本體係毒蛇??
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 28# 的帖子

混合砌的, 蛇上身井下身

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2016 16:33 發表
混合砌的, 蛇上身井下身
你真好野
bolt係蛇, 火控係井
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題