發新話題

求: 英軍步操指令

回覆 #15 jwlchan 的帖子

一命二運三風水四積陰德五補飛六讀書.當年.......見你通宵苦讀?幾好吖我棄文習武啫

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 17-1-2008 14:58 發表
一命二運三風水四積陰德五補飛六讀書.當年.......見你通宵苦讀?幾好吖我棄文習武啫
唉! 算數啦, 考官又話我升官浪費教官資格......正式印度教官......而且又無"五補飛", 所以死症....幾十年.....都係算數, 好彩而家行返個尾運

回覆 #17 jwlchan 的帖子

祝你行尾運
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #9 Shan10 的帖子

請問你明唔明#13 Fig159果個表???

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 18-1-2008 03:54 發表
請問你明唔明#13 Fig159果個表???
呢個表同童軍o既一模一樣,如果師兄好想試o既可以去參加童軍先~

真o架,而家香港童軍都仲係跟返英軍野,亦有步操訓練班,師兄唔怕捱o既可以去上,教官亦都叫做OK

但係而家已經好少領袖會真係教你點樣執正對鞋了....

回覆 #20 積夫 的帖子

成六十做童軍!你估我個老友三K咩???
當年做童軍大操評判,同果班大人開會.................有人提出隊伍經檢閱台裨禮時..............亞乜sir話想答禮(企在檢閱者左右一齊答禮)我話以操論操,隊人俾禮檢閱者!唔係俾你亞sir,佢中唔中意我無興趣?散會拉隊去食大閘蟹!你估我有無份???

結果下次請女警!我樂得清閒???

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #20 積夫 的帖子

同童軍一樣,禁你又明唔明個表.............
尊重人格, 請勿抄習

話好有興趣的朋友!如果唔明就出声否則再講都無謂喇?
尊重人格, 請勿抄習

ms 兄!!  li 個表, 我已經一早深入我腦海!!  發燒都會記得!

回覆 #24 Shan10 的帖子

1.一隊人一般有四個隊型?邊四個?
2.隊人面向Right in 3's想轉左?Command是.................
3.隊人面向Retire想左轉Command是..............

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #24 Shan10 的帖子

想不想試#25 d 問題???
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 19-1-2008 01:08 發表
1.一隊人一般有四個隊型?邊四個?
2.隊人面向Right in 3's想轉左?Command是.................
3.隊人面向Retire想左轉Command是..............
1...Is that.....open file or other?? I don't know this.....
2...Squad wil advanceeeeeeeeeeeeeeeeeee, left turn
3...Squad will move to right in threeeeeeeeeeeeeees, left turn

And I learnt from Red Cross long long tim ago.....

回覆 #25 mswong 的帖子

第1條,疏於練習,唔識答,抵打,自己罰自己出去50下Push Up先....
.
.
.
.
.
.
返來...
.
.
第2條:Squard will Advance! Left~~Turn!

第3條:Squard! Turn to the Left! Left~~~Turn!

首先多謝参加討論,
1一般是Advance, Right in 3s Left in 3s 及 Retire 四方向.
2.Squad will advance.
3. Squad will move to Left
通常犯錯是セ都叫齊.............例如 [Squard will move to the right in 3s]
術語叫畫蛇添足..............畫船加個"look"
一般是有in 3s 無Squad!但又是那一句(世事無絕對)
有些張move 變trun............也是不對!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #27 queen 的帖子

Squad wil advance,left..................................t trun

尊重人格, 請勿抄習

發新話題