發新話題

[普通貼圖]英國海陸空三軍

引用:
原帖由 qm00 於 13-3-2008 16:05 發表
So........
So...

(a)  palm faciing foward, index finger touching a position one inch behind the right eye - that's is the British Air Force salute
(b)  The hand salute executed by the Air Chief Marshal in the picture seems rather sloppy

回覆 #15 adrianyahk 的帖子

解放軍仲靚都未定呢!???
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-3-2008 22:34 發表

...... 而家都買唔到
果時既500蚊同依家500蚊差好遠~

十年前買世嘉SS都不過係700蚊
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 小子1008 於 13-3-2008 01:53 發表
聽過人講係因為同海軍經常會接觸到油有關..所以就要咁俾禮
其實你都講岩左1樣野嫁
因為海軍經常會接觸到油有關就會搞到隻手黑哂wo
如果俾d大ir,大miss見到既 ja系對佢地不敬,冇禮貌
所以佢地就決定手心向地
P.SE D都系以我所知既JA
如果有野錯既請糾正

回覆 #19 louise 的帖子

您好,我系新黎呢個論壇,請各位多多指教
我以前玩sea cadet的,不過中三專心讀書後停左
以前教都系話navy容易整污衊隻手,敬禮唔好睇,所以
手心向下,嚴格應該手背向前,navy仲有樣野系回應啊sir
系叫 aye aye sir!!唔系yes sir!!聽講系機房太嘈,咁樣啊sir先聽到
不過對PO(士官)又系叫yes po 喎= =
有錯請指教

引用:
原帖由 hmstalent 於 14-3-2008 17:07 發表
您好,我系新黎呢個論壇,請各位多多指教
我以前玩sea cadet的,不過中三專心讀書後停左
以前教都系話navy容易整污衊隻手,敬禮唔好睇,所以
手心向下,嚴格應該手背向前,navy仲有樣野系回應啊sir
系叫 aye aye s ...
我地sea scout有d旅團回應ah sie miss個時都系aye sir嫁
不過我就吾系好清楚系點解囉
but我就知道有e d野囉=]
日後希望有機會可以向請教一d關於sea既野la

yes !!   ay ay sir !!

我果時講溜, 差啲俾人扔落船

引用:
原帖由 Shan10 於 14-3-2008 20:05 發表
yes !!   ay ay sir !!

我果時講溜, 差啲俾人扔落船
真系會俾人扔落船嫁如果講溜左

仲有一樣吾知大家知吾知呢....
land敬禮隻手是劃圓的...
即係由下面開始伸直隻手到同膊頭平行.... 先再屈手的...

但sea就唔會劃圓... 係直上直落,
原因係船上面企咁多人... 冇位俾你劃圓...

補充番之前小小野先我ah sir就同我咁講既
佢話sea咁樣俾禮有原因的...  因為以前d 海員下下要拉住o個D 帆繩同做其他o野...
攪到對手好鬼污糟
但你知啦... 軍中見到皇室同上級又要俾禮.....
如果好似land 咁將手心向出, 咁隻污糟手就會俾上級見到...
視為不敬... 所以就要將隻手心收埋喇.....
久而久之......所以海軍行禮手心是向下的
希錯請告之=]

回覆 #20 hmstalent 的帖子

講緊俾禮,怎樣俾禮根椐軍操書,何時俾禮.............由英皇指引和軍例............再者俾禮上級軍官是必須,但俾禮前叫早晨等是可以不理!好了網上談操不宜深究,否則審死官...............MS在此收聲???

尊重人格, 請勿抄習

仲有attention時不可踏腳,因為以前甲板木造,日日大力踩會難
而家既甲板都一樣,海好多傳統特色,好正,更加有大英既氣勢

回覆 #18 皇家御貓 的帖子

後生仔講舊時!在80s我買置富花園都係六十幾萬,70s睇戲後座2.8 咋 重有會考及格考幫辦喇!現在大學生考唔考到幫辦,時代的巨輪誰可抗拒???
尊重人格, 請勿抄習

very interesting.
引用:
原帖由 mswong 於 13-3-2008 21:25 發表
海軍是工友,艦上有大半人係非作戰人員,軍隊所有衣服是配給,只有海軍俾服裝律貼,否則班大哥用衫沬手...........日日換都有份

系陸地上就會好似平時咁步操法,提起dum腳
but系舺板上如果好似平時咁步操法,艘船好快就散,所以腳步會變輕,但唔係跳... 係拍腳.....
就咁拍埋對腳就算... 而唔係好似land 咁dum 地
alert 時以左腳為重心, 將右腳拍向左腳, 唔使提起dum地
at ease 時一樣, 以左腳為重心, 將右腳拉開成at ease 個樣, 都係唔使dum 的
轉左右都係一樣

唔dum 地 其實除左怕隻船散之外仲有另外一個原因...
船上的工作是24小時輪班制的....
即係話.... 無論咩時間都有人訓緊覺.....
如果下下dum 會嘈醒下面o個班人....
咁就唔係幾好啦.......

引用:
原帖由 皇家御貓 於 14-3-2008 01:12 發表

果時既500蚊同依家500蚊差好遠~

十年前買世嘉SS都不過係700蚊
當年街價一般都要千六七蚊一件價!

發新話題