發新話題

canon 新鏡王到港200mm f/2.0

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-5-2008 00:26 發表

續問一下,canon 重有d 咩鏡都屬於技術展示鏡??
唔好信我呀...我亂up ga.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-5-2008 00:39 發表

唔好信我呀...我亂up ga.....
都唔係的,好似atm之前post nikon支魚眼咁,似乎都係nikon 想show 研發能力
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

如果說"商品鏡"會比較易明,
有d鏡,比記者又好似冇彈性,
比商業攝影,佢地又唔用135,
比業餘玩家又唔會比咁多$$買,
某d鏡出來可能只係得某d特定用途的人才會買.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 26-5-2008 01:02 發表
如果說"商品鏡"會比較易明,
有d鏡,比記者又好似冇彈性,
比商業攝影,佢地又唔用135,
比業餘玩家又唔會比咁多$$買,
某d鏡出來可能只係得某d特定用途的人才會買.
MP-E 65mm f/2.8 1.5X Macro....呢d?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-5-2008 01:12 發表

MP-E 65mm f/2.8 1.5X Macro....呢d?
都算係,佢又唔係冇用,
法醫/潮流週刊/昆蟲專家果d,冇左這類Macro真係好煩,
但係好人好者又唔會無啦走去買,好小的市場,都唔知有冇肉食.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 ATM 於 25-5-2008 22:53 發表
其實呢D chart點睇架?

引用:
原帖由 ZaMaR 於 26-5-2008 11:59 發表

其實呢D chart點睇架?
.

附件

img047 (Large).jpg (123.12 KB)

26-5-2008 18:17

img047 (Large).jpg

img048 (Large).jpg (99.02 KB)

26-5-2008 18:17

img048 (Large).jpg

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回覆 #18 高!高!高! 的帖子

50mm f0.95 果支 算唔算ar?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-5-2008 18:17 發表

.
呢part應該至頂...

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2008 00:04 發表

其實...冇咩用.....支鏡MTF爆錶又點? 九成你買唔起既...

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2008 00:04 發表

會加入去詞典,因為有大量詞彙要加,慢慢o黎

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2008 00:29 發表

其實...冇咩用.....支鏡MTF爆錶又點? 九成你買唔起既...
叫做知下個表係咩意思

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2008 00:29 發表

用來比較下邊枝好嘛!有時貴D唔一定係好D既!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 27-5-2008 00:48 發表

用來比較下邊枝好嘛!有時貴D唔一定係好D既!
MTF低d都影到靚相既....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2008 00:49 發表

MTF低d都影到靚相既....
普通DC都得添!咁你唔好買DSLR啦!

發新話題