發新話題

大陸專家論槍

始終95式都未經過實戰, 好多野都係要實戰先show到出黎

引用:
原帖由 廢柴 於 8-9-2008 20:15 發表
始終95式都未經過實戰, 好多野都係要實戰先show到出黎
m16最大問題係佢個死人導氣...
如果唔係都幾好...

以上c兄講ga野,有點兒...

同埋...世界第一....係d人自己改定係個電視改...

同埋....

我地都係打game ga ja....

人地真軍人,工程c..我地....只不過係一粒野.

引用:
原帖由 MS 於 8-9-2008 19:01 發表
以槍論槍!不談政冶,大陸用5.8mm事實比5.56强,定,遠!中國威中國無得揮,中國醒,中國無得頂
打5.8mm當然强,以後有仗打用5.8mm嘅槍入5.56mm子彈可以打得,掉轉M16打5.8mm就可能唔得

回復 19# 的帖子

未見過無意見
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 surefire0828 於 8-9-2008 18:56 發表
7.62x39mm 不是小口徑嗎?7.92x33mm Kurz 呢?大過6mm就不是小口徑?
相對7.62x54mm,7.62x39mm個口徑無細到,只係彈殼縮短左

我個人點都係喜歡03式(Type 03 / QBZ-03 assault rifle)多D

點解見都佢有一個開槍既鏡頭,枝既上揚好似好大咁wo。仲有好似上樓上兄所講咁,用d black hawk down既鏡頭黎證明美佬d 16殺傷力唔夠係說服力不足。再加上呢個只係喺用既初期先有d 咁既導誤解,所又係一個誤導中國人既節目

引用:
原帖由 kenwong1026 於 14-9-2008 20:53 發表
點解見都佢有一個開槍既鏡頭,枝既上揚好似好大咁wo。仲有好似上樓上兄所講咁,用d black hawk down既鏡頭黎證明美佬d 16殺傷力唔夠係說服力不足。再加上呢個只係喺用既初期先有d 咁既導誤解,所又係一個誤導中 ...
5.56都分好多種.....
同埋5.8 的確比 5.56 威力大

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 15-9-2008 00:21 發表

5.56都分好多種.....
同埋5.8 的確比 5.56 威力大
但講威力大,5.8係大過5.56,但又係咪真係足夠呢,係咪咁大分別呢... 如果要大火力,打7.62會唔會仲好?

回復 25# 的帖子

果個教授話口徑細D帶多D呀嗎!不過95式細座力細?真係...... (係!比起AK47細好多,但同佢用黎比較果D咪無後座力!!)

好似大陸賣餐刀既廣告咁, 拍攝手法一樣,

引用:
原帖由 kfc 於 16-9-2008 17:21 發表

m16既導氣有咩問題,請詳細說明
基本上呢個係槍友既common sence,自己去google search下唔該

引用:
原帖由 Pvt.King 於 15-9-2008 12:15 發表

但講威力大,5.8係大過5.56,但又係咪真係足夠呢,係咪咁大分別呢... 如果要大火力,打7.62會唔會仲好?
但7.62 對人傷害 又唔大過 5.56

發新話題