25 12
發新話題

有需要咁谷佢地嗎??

引用:
原帖由 louisli 於 30-9-2008 14:32 發表

職業英語學來把鬼咩?痴線,做童工呀?

如果我第日有個女,我會帶佢學武術
多點帶佢出街見識下,書上學唔到的野太多了
語言就無必要學太多,細路仔學太多語言會混淆的,未識得分幾時講咩野文

點會無學校收 ...
e家d家長既心態係(我覺得):

以前想讀書都難....e家有書你讀....仲想點??
學多d野好丫....增廣見聞....
做多d運動好丫....健康丫....
比人叻d總好過比人差d....
識多d野總好過識少d野....
隔離陳師奶個女學得多過我個女....唔得....唔服....
etc....

引用:
原帖由 louisli 於 30-9-2008 14:32 發表

職業英語學來把鬼咩?痴線,做童工呀?

如果我第日有個女,我會帶佢學武術
多點帶佢出街見識下,書上學唔到的野太多了
語言就無必要學太多,細路仔學太多語言會混淆的,未識得分幾時講咩野文

點會無學校收 ...
講野夾雜外語,唔係語文好,而係代表佢語文能力差,唔可以用母語/純單一外語的詞彙
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

我都唔識咁多野....睇黎要叫d小朋友做老師....叫佢教我德文法文....

ps.英文都未搞掂....讀乜Q野法文

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 14:47 發表

講野夾雜外語,唔係語文好,而係代表佢語文能力差,唔可以用母語/純單一外語的詞彙
親慼的幼兒園,有個學生母親係菲律賓人,父親係德國人,同同學仔要講中文/國語,又要學英文,返到屋企又講兩種語文
真係人都癲

衰D講句....咁樣逼個細路....出到黎唔死都傻....

引用:
原帖由 101653 於 30-9-2008 14:58 發表
衰D講句....咁樣逼個細路....出到黎唔死都傻....
無左想像力先係最死
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

希望下一代唔會係咁

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

好在教改課程好左,d學生可以靈活d,唔係

以下係我有朋友為個仔o既安排:

上午: 報讀A國際學校, 只要用英語上課;
下午: 報讀B國際學校, 只要用普通話上課;
晚上: 回家, 用英語+普通話溝通...有親戚朋友, 先可能轉返廣東話....死未?!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 15:08 發表
希望下一代唔會係咁

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

好在教改課程好左,d學生可以靈活d,唔係
一時三刻又唔係咁多人接受到....起碼我係其中之一....
但唔改又係死....唔會有進步....

引用:
原帖由 101653 於 30-9-2008 15:15 發表

一時三刻又唔係咁多人接受到....起碼我係其中之一....
但唔改又係死....唔會有進步....
係教o個班接受唔到,因為佢地慣左標準答案,改卷唔洗諗野,唔同的

25 12
發新話題